Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych se zeptat, co vše umí vaše 7 měsíční miminka? Pkud někdo chcete, tak si můžem psát i nadále, co už umí atd…jak přibývají na váze…
Ahoj Šmoulinko,
můj syn je o 3 týdny starší než tvoje Josefínka(*23.12.2009) krásně rychle leze, stoupá si a ťapká kolem nábytku. Teď nedávno začal říkat BÁBA. Je naprosto úžasnej
S mojí 3 letou dcerou se už bezva honí po pokoji, piští a smějou se.
Koukala jsem na míry Josefínky, my jsme trochu větší. Chlap se nezapře
)
narodil se 40+6 3270g a 52cm
6 týdnů 5110g
3M 6420g a 62cm
6M 7990g 66cm
jestli chceš, tak mrkni na
http://n-joy.cz/user/Sheeni
Josefínka(*23.12.2009) krásně rychle leze, stoupá si a ťapká kolem nábytku.
To teda čučím.. Lukášek je 18.1. a plazí se teda jako čert po celým bytě, houpe na čtyrech a Baba říká, když je nazlobenej
Ale teda, aby se zvedal a ťapkal, to se mi zdá dost brzo
Asi je to v rodině s více dětma jiné, asi chtějí dohnat sourozence.
Ještě nesedí, ale prý je nej, když si sedne z lezení, tak ještě čekáme. Není kam spěchat. I když okolí se už začíná divit
Ale já jsem v klidu.. až bude připravenej tak si sedne - dřív ho posazovat nebudu
Jo a porodní váha 3350g a 51cm, na 6 měsíční kontrole 7620g a 70cm. Takže dlouhý a váhově hubení, ale vzhledem určo nee
A nemá ještě ani jeden zub.. ![]()
Ferdo,
Lukášek je čipera! ![]()
Vilém si taky sedl až z lezení (mrkni na videa), tak je to nejlepší. Nikolka (moje starší 3 letá) byla taky takhle rychlá, ale sedla si až v 8,5M, když už stála bez opory. Každé dítko je fakt jiné, já mám bohužel draky oba
Máš 100% pravdu - dti se opravdu nemají do ničeho strkat, když jsou dost silné a zralé, udělají pokrok sami
A taky není moc dobré porovnávat. Mám děti široko daleko nejrychlejší a občas se tím moje kamarádky trápí
. Úplně zbytečně - jejich děti to budou umět za měsíc taky a teď si ještě můžou užít trochu klidu.
Zuby máme 4. Tři dole a 1 nahoře. Je napřed ve všem
. Doufám, že ve 12 nebude mít fousy
![]()
No takze linda nesedi, neleze po 4rech. Krasne se plazi a peruje. Vsichni jeji vrstevnici uz vetsinou sedi nekteri jak koukam i chodi
to sem pak trosku rozmrzela, ale nechavam ji at si k tomu dojde sama, neposazuju atd… kazde detsko je jine, nekter sedi az v roce… nestresovat se (ale kdyby sedela bych bych happy
)
Jak tak pozoruju, tak mám asi retardu.
Neleze vůbec, slabiky taky neříká, ale zkouší sedět s oporou, na břiše se točí dokola a je to veselý, zdravý, společenský a hodný dítě a jsem s ním moc spokojená. Do ničeho ho nenutím, má svoje tempo. Doktorka ho zhodnotila jako odpovídajícího věku, tak jsem v klidu.
Srovnávání dětí taky moc nemusím, každý jsme jiný, dospělí i děti.
No koukali jsme na videa Vilémka i s Lukáškem a čučeli jsme oba dva
Doufám, že si vezme inspiraci
Hlavně to posazení je paráda.To bude asi fakt dědičný a nedá se to nijak urychlit. Baví mě sledovat co novýho umí a hlavu si nelámu s tím, co by už umět měl. Já vím, že porovnávat se nemá, ale se sestřenkou máme stejně starý děti a tak pořád sledujem co kdo dřív
Ale jsou šikovný tak nastejno, tak je to dobrý
Byli jsme kvůli tvaru hlavičky odchycení do rizikovky a tam, že máme cvičit Vojtovku. Klasika - řev a řev a já se trápila. Tak jsem se na to po 2 měsících vyprdla a dávala častějc na bříško. Myslím, že žádnou Vojtovku nepotřebuje a s cvičením si vystačí sám. Štve mě, že se hodně nadělá s tabulkama.. Přece každý dítě je fakt jiný a všechny nesedí ve stejnou dobu, nezačnou chodit ve stejnou dobu.. Juju až jim bude 5, tak už nikdo nebude řešit, že si sedli v 10 měsících a chodit třeba až v 18.. Hlavně, že vůbec ![]()
Ferdo, přesně. V 5 všichni budou krásně mluvit, ve 2 všichni běhat
Hlavně aby byli zdraví. Tabulky mě štvou stejně jako tebe. S Niki jsem byla v červenci na 3 leté a po přeměření (92cm) mi doktorka řekla, že bude malá, že je v 10. persentage. Dokonce jí to napsala do průkazky. Prý jako dospělá bude mít tak 160cm
No a co. Já měřím 162 a malá si nepřipadám. Mnžel má 183 a říkal, že vyrostl až na střední ![]()
Lindi, užívej si miminka. Vyrostou tááák rychle, pak už je budem jen honit, chytat, zvedat a bát se, aby někde nespadli. Já byla před 3 týdny na pohotovosti - Vilém skočil šipku do dřevěných kostek. Dělali mu RTG, protože měl šlinc na spánku
. Stála jsem od něj 2m a stejně jsem nestihla zareagovat
K těm motorickým pokrokům by děti měly fasovat i mozek a trochu pudu sebezáchovy ![]()
Sheeni - no, upřímně, jsem ráda, že mám pořád ještě „ležáka“, můžu dělat všechny domácí práce a on se válí na jednom místě. Vím, že mi tohle pohodové období už brzy skončí, tak si to ještě užívám.
Ten tvůj je ale šikula. Vydrží ti třeba aspoň chvíli hrát si v lehátku, nebo už ne?
lehátko?
To jsme zrušili už před 2 měsícema
. Vyskakoval z něj
. Ta videa jsou víc než měsíc stará, teď je mnohem rychlejší a hlavně je všude. Ale hraje si pěkně, tuhle mi ve vteřince vyloupal 4 písmenka z klávesnice na notebooku a písmenko E měl v puse
. Ne nebudu ho už pomlouvat, zřejmě jen cvičil jemnou motoriku. Umí si hrát i pěkně. Baví ho jíst papír
, ale taky Nikolčino lego duplo, rumbakoule…
miluje všechno co dělá rámus a dá se strčit do pusy. Často o něm ani nevím. Včera si vzal prázdnou petku a honil se s ní po pokoji snad 20 minut ![]()
Aha…
Tak u nás lehátko stále ještě celkem frčí (ale je v něm přikurtovaný,jinak by se taky už asi vysoukal ven). A papír je taky oblíbený, Maxík si může vždycky zmasakrovat starý televizní program a má z toho vánoce. ![]()
Jujky, holky, jsem ráda, že se to tu rozjelo… Pepinka si dvakrát sedla úplně sama a to tento týden, jaksi prapodivně, jelikož ještě neleze… ležela na zádíčkách, pak se stočila jakoby na bok a najednou se vyhoupla a seděla. Ale jinak ji posadím na deku hrací a ona si hraje sama třeba půl hodiny… a je spokojená, neklimbá se, nepodpírám ji ničím… to bych v životě nedělala. když ji nabídnu ruce, tak se mě chytí a místo, aby se přitáhla do sedu, staví se mi na nožky. no a začala jsem ji tak před 14 dnama dávat do chodítka a včera už začala lítat po dvoře. je to sranda, jak se ty děti učí každým dnem něco nového.. ráda ji sleduju, jak se snaží lézt a nejde jí to… zoubky máme dva dole…od 5. měsíce…přetáčí se na bříško někdy od 4. měsíce … a zpět na zádíčka jí tošlo během dalšího týdne. Ted je v tom přeborník.
U nás taky frčí petky a papír. Na co drahý hračky, že?
Na záda se Lukin moc neotáčí, protože je na břichu děsně spokojený, takže sudy neválí. Ale dneska pod sebe začal podstrkovat nožku a dělat kliky, tak jsem zvědavá, kdy se rozleze.. To už ho pak nezastaví nic ![]()