Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nevím, jestli to tu nebylo, ale jsou docela levné papriky - takže plněné papriky a rajdu
@AniNevim tohle znám, já jsem vždy strašně nervózní a není důvod a stejně jsem a tak proto jsem psala, že nezávidím a jsem ráda, že jsem tchýni vařit nemusela
Stačí mi i ostatní příbuzenstvo a budu to mít za 2 týdny ![]()
@terinka4444 píše:
Napiš ježíškovi o větší![]()
ty jo, já dělám v pekárně tolik věcí, jen v ní tedy nepeču chleba
ale všechno kynuté těsto, třeba vánočku jo, máme takový rodinný recept snad po prababičce, takový hodně máslový hutný, umí jí péct jen tetka, jako ráno vstane, zadělá, celý den to převaluje, až večer peče. Já to naházela do pekárny, za hodinu dvacet hodila na plech a byla ještě lepší
![]()
nebo rejžová kaše, no prostě pekárna jede
A ten recept na vánočku by nebyl? ![]()
Pečené kuře s nádivkou, sekanou(nebo řízky) a bramb. salát, vepřo knedlo, maso na houbách a rýže, houbová omáčka a domácí knedlík s petrželkou…je toho hodně, taková ta tradiční jídla, určitě maso(třeba to kuře je levné nebo mleté maso atd.) a jestli je to stará škola, tak určitě vývar s nudlemi, kapáním anebo játr. knedlíčky, to je klasika…
A stoprocentně moučník, levná a jednoduchá je mramorová bábovka, příp. tvarohová(a zase starší generace jí ráda-k tomu lehce pocukrovat moučkovým cukrem-fuj já to nesnáším
)anebo borůvkový koláč s drobenkou nebo nějaká slavnostnější buchta s krémem…Známá nedávno dělala domácí kremrole byli super, ale je to piplačka (na mě
).
Pokud je moderně založená tak dýnová, květáková anebo jiná krémová polévka, pak třeba lososa s brambory s máslem a pažitkou nebo těstoviny, zapečená cuketa s masem, kuřecí prsa s mozarelou, salát s masem a rozpečenou bagetou apod. a nakonec tiramisu nebo jiný nepečený dezert nebo domácí ovocný sorbet nebo domácí zmrzlinu, není to těžký ani fin. náročný tak pohledej na netu apod.
Nápoje dělají taky hodně, takže bych si dala záležet-k vepřuknedlu pivko nebo něco s bublinkama co má ráda, odpoledne ledová káva anebo domácí ledový čaj..
Člověče byl
mám tady tu kuchařku, tak ti ho přepíšu
375ml mléka
4 žloutky
200g rozpuštěného másla, rum, já dávám dvě lžíce
to vše jde jako první
na to 900g polohr. mouky
200g cukru
1 sušené droždí špetka soli, citrónová kůra, já dávám vanilku
nedávám hrozinky, ale ty tam patří, mně to nikdo nejí.
potřu vajíčkem, troubu rozehřeju na 170 peču 10minut, pak stahuju na 150 a peču ještě hodinu zhruba. Moje trouba je dobrá, v mamčiný třeba je potřeba péct o 10minut déle a sem tam kouknout, kdyby nahoře tmavla, tak jí přikrýt alobalem.
A teď ta babičina vychytávka, jak se vyndá z trouby a je horká, vezme se rozpuštěné, v mikrovlnce, máslo a celá se ptotře máslem, zasype se to moučkovým cukrem, a zase máslo a zase cukr, dělám 3× ono to udělá takovou sladkou luxusní kůrčičku, mňam, děti mi jedí jen ty vršky@Busy Bee píše:
A ten recept na vánočku by nebyl?
Tyjo dekuji moc! Prepisu si ho do svoji kucharky, vypada luxusne. ![]()
Už aby byly vánoce
ráno na Štědrý den s kakaem, to je vrchol blaha ![]()
@terinka4444 píše:
Jo, samo je to v pekárně program těsto.
no samo je to opet pro obr pekarnu, fnuk ![]()
@AniNevim píše:
no samo je to opet pro obr pekarnu, fnuk
@terinka4444 píše:
Tak to udělej z poloviční dávky, bude menší, ta má je fakt veliká, na celý plech. Jenže moje rodina nějak moc žere nebo comusím péct dvě a 26. už není
no je mi to jasne, ja vanocku take miluji a take u nas mizi, i kdyz manzel vzdy rika tchyni, ze ji nam pect nemusi, ze jsem upekla a ja vzdy tise mlcim a doufam, ze ji i tak dostaneme a dostaneme ![]()
@AniNevim
moje tchýně zase peče luxusní cukroví a převalovaný vdolečky.
@terinka4444 takove vdolecky neznam ![]()
Take mam dobry recept na vanocku, ale zkusim ten tvuj, jen tak nekdy na nedeli. Jinak ja do kynutych test davam sadlo nebo aspon napul a to je pak zradlo… Jen se trochu vic rozteka, to je ta dan za vyborne testo.
@AniNevim děkuju za tip, taky zkusím. Já tu vánočku sem tam dělám v roce, ale jako bochánek, nepletu se s ní, prostě boban, uprostřed naříznu kříž, nevím proč, ale prý se to musí, říkala mamka, tak to tak dělám a sem tam si dáme do nosú s kakaíčkem
jsme labužníci, dneska jsem dostala 3 litry borůvek, zítra budou knedle a koláč, to by se u nás tchýni líbilo ![]()