Co už může jíst osmiměsíční dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
co už může jíst osmiměsíční dítě?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, co už můžu dávat na jídlo osmiměsíčnímu chlapečkovi..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
www.kojeni.net tam najdeš tabulky a rady, taky záleží, kdy jste s příkrmy začali..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@saxsara
my zacinali po 4 mesici a doktorka mi rekla, ze po 8.m muze vsechno ![]()
ale nehrotim to, ma 7 mesicu a spoustu veci do toho 8. urcite nedostane…
nicmene u nas se hodne veci doporucuje az po roce a ja ziju v zahranici a tady jsou bezne ve sklenickach treba rajcata uz od 4.m takze myslim, ze vetsina veci je proste o uvazeni matky. zadne uplne striktni pravidla nejsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to záleží na tom, kdy jste začali s příkrmy, co už máte zavedené, pokud nemáte žádnou alergickou zátěž v rodině, tak bych klidně zkoušela dostupnou zeleninu dle uvážení (tak zelí a cibuli třeba bych nedávala
), ovoce, pokud nemáte zavedeno, tak lepek formou kaše, nebo těstovin do příkrmu nebo rohlík na žižlání, teoreticky byste mohli zkusit už jogurt, mezi jídly třeba kukuřičné křupky…
Postup je pořád stejný, zavedu novou potravinu a tak dva tři dny čekám, jestli se dítě neosype, neoprudí či se neprojeví jiná frma alergie, pokud ne, tak je to ok, pokud ano, tak potravinu vynechám
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky mi v 8 mi měsících už jedly na snídani kousky pečiva s pom. máslem, žervé, apod.
Oběd a večeře cokoli, co jsem navařila. Už může máslovou jíšku, takže dětské omáčky, rajčata, rajskou, špagety, zeleninové směsy s čímkoli, červenou čočku, řepu, kuskus, pohanku, jáhly prostě fantazii se meze nekladou. Vše mixlé tyčákem na hrubší konzistenci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, dostali jsme od doktorky takový graf, ale stejně jsem jí něco dávala dřív - brokolici, květák, cibuli. já vždycky namíchla, co mě napadlo ze zeleniny k tomu králíka nebo krůtu a brambory, rýži nebo těstoviny…
Na svačiny ovoce, v létě baštila meloun ![]()
A dávala jsem i rohlík, chleba. Jen jsem prostě nesolila, nekořenila…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mé zkušenosti zase tak nezáleží na tom, kdy jste začali s příkrmy..Ale souvisí to s motorikou celkově.
Nejstarší syn nebyl schopný vůbec kousat, všechno ho dávilo, začal pořádně jíst až tak v 15 měsících, v roce a půl. Pořádně seděl až v 10 měsících, chodil v 15 měsících.
Prostřední zase už v tomto období jedla chleba namazaný máslem nebo lučinou nebo nějakou mnou upatlanou pomazánkou, nechtěla přesnídávky ani kaše, toto období jí vyšlo na léto, měkké ovoce rovnou v kouscích..Byla šikovná i motoricky, už si sama sedla a bezpečně dlouho seděla, stoupla si a pokoušela se o kroky.
Všechny děti jsem plně kojila do půl roku - takže výchozí podmínky stejné.
Co se týče lepku - navzdory nový studiím jsem začala později jako u starších dětí, cca 8 týdnů po zavedení prvního příkrmu, takže lepek má velmi krátce.
Ale je pravda, že nejmladší se ulevilo, jak jsem začala preferovat obilné kaše místo rýžových, rýžové ji ucpávaly.
Taky bych se tím tak striktně neřídila, starší dceři jsem v tomto období patlala pomazánky z lučiny, žloutku nebo mrkve, trošičku později z droždí a ryb(okolo 10 měsíců)..Snědla toho trochu na pečivu, tragédii jsem z toho nedělala, i když ty výrobky obsahovaly tvaroh a sůl, nevhodné do roku.
U nejmladší 8,5 měsíce je to tak - kojení podle potřeby, většinou po probuzení, ráno jogurt ochucený přesnídávkou nebo zavařeným ovocem, sem tam kupuju jogurtovou svačinku od Hami, oběd masozelenina, svačina přesnídávka a večeře kaše. Mezitím kojení podle potřeby a čaj, který pije rovnou z plastového hrníčku, pítko zatím nevzala za vděk, ale zatím nenosíme tekutiny mimo domov, venku nejíme a na návštěvě nakojím.
Příkrmy na oběd jí normálně vařím, dám tam kousek cibule nebo porku pro chuť, rozmixuju to, nevybírám, nevadí jí to. Vařím cca dvakrát do měsíce a mrazím, dva nebo 3 druhy jídel, mas a kombinací zeleniny, to střídám, sem tam proložím něčím kupovaným, aby měla ještě něco jiného, sem tam udělám zeleninu se žloutkem, špenát jí nechutná, koupený ani doma uvařený.
Těstoviny ještě neměla, dostane jakmile bude schopná sníst drobounké hvězdičky jako přílohu. Nemíním se s tím zvlášť piplat.Bez toho ještě pár týdnů přežije.
Na kousání dostává kukuřičné křupky, sem tam kousek chleba nebo rohlíku. Začali jsme taky před pár dny, před tím se tím dávila..Před tím si s tím taky nedovedla poradit.
Nesolím, ale používám libeček, kmín a sem tam trošičku majoránky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje malá jedla v 8 měsících všechno. Od ryb, po různé maso, jogurty, lučiny, kousky pečiva, buchet, přílohy taky, jen jsem jí nedávala knedlík, ten moc nejíme u nás ani my, jinak ovoce, zeleninu…prostě všechno, teď včetně extra jamu a medu. Když jsem byla na 8 měsíční kontrole, tak s emě ptala dr., jestli jí malá všechno, tak jsme odpověděla, že ano. jen mi řekla, abych do roka nesolila a nekořenila. To dodržuji.
- Citovat
- Upravit
@berry4 píše:
Holky mi v 8 mi měsících už jedly na snídani kousky pečiva s pom. máslem, žervé, apod.
Oběd a večeře cokoli, co jsem navařila. Už může máslovou jíšku, takže dětské omáčky, rajčata, rajskou, špagety, zeleninové směsy s čímkoli, červenou čočku, řepu, kuskus, pohanku, jáhly prostě fantazii se meze nekladou. Vše mixlé tyčákem na hrubší konzistenci.
jak děláš dětské omáčky? normálně na cibulce maso a na trošce oleje, ale nekořeníš a nesolíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pettom jj, cibulku lehce osmahnout na kousku másla a stejně, jak děláš pro dospělé, jen bez koření, teda koření ano - kmín drcený, majoránka, špetka skořice do rajské, bazalka, to dítko může. Pepře apod vynechat. Sůl zatím taky. Třeba rajdu jsem dělávala z rajčat -oloupaných a pak přišmrndla trochou hnědého cukru, másla a skořice. S těstovinkou výborné.
Taky polívky neopomět, hustší se zavářkou, mixnout trošku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak synovi bylo osm měsíců v tomto týdnu, byla jsem na kontrole u dr a řekla mi, že pomalu již všechno může, dávám rajskou, svíčkovou, prostě, to, co vařím normálně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 píše:
@pettom jj, cibulku lehce osmahnout na kousku másla a stejně, jak děláš pro dospělé, jen bez koření, teda koření ano - kmín drcený, majoránka, špetka skořice do rajské, bazalka, to dítko může. Pepře apod vynechat. Sůl zatím taky. Třeba rajdu jsem dělávala z rajčat -oloupaných a pak přišmrndla trochou hnědého cukru, másla a skořice. S těstovinkou výborné.
Taky polívky neopomět, hustší se zavářkou, mixnout trošku.
to je dobrý nápad… díky za tip ![]()
já mám 8,5M klučíka a jí teda zatím kupované sklenky masozeleninové, ale něco uvařit už bych také postupně zkusila… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maarlen píše:
Tak synovi bylo osm měsíců v tomto týdnu, byla jsem na kontrole u dr a řekla mi, že pomalu již všechno může, dávám rajskou, svíčkovou, prostě, to, co vařím normálně…
já bych každopádně nesolila a nesladila, když to není nutné… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pettom ona rajská bez trochy cukru teda není nic moc… Ale když jsme u toho, studovala jsi někdy obsah sklinek? Že tam výrobci přidávají i sůl? A dochucují třeba ovoc. štávami apod, aby to bylo pro děti „chutnější“? Nehledě na fakt, že sklinkové děti se kolikrát dost těžko převádí na vařenou stravu? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, v těch skleničkách pro starší děti je taky sůl, potom od začátku je to ochuceno ovocnými šťávami.
Ale my nejsme alergici, mě to nevadí. Jen nechci, aby děti(všechny) jedly překořeněnou a přesolenou stravu a malé pokud možno nesolit min. do roku a potom jen občas lehce přisolit - co půjde, podle toho, jestli bude jíst s námi..
Co se týče „skleničkových dětí“, je to jak u koho, taky to nelze říct obecně, záleží na dítěti. Obě holky mi bez problémů střídaly sklenky a vařenou stravu(ta malá teď, v 8 měsících)..Ta starší má 4 roky a sní vše, co jí kdo dá. Nemá teda ráda sladké obědy(stejně jako já) a pár konkrétních věcí, ale žádné drastické vymýšlení.
U starší toto období přikrmování vycházelo na léto - takže všechno čerstvé, české, dostupné za rozumnou cenu a v dostatečném množství..Teď zima a předjaří, čerstvého a českého není nic a ze supermarketové zeleniny opravdu pro mimino odvázaná nejsem. Takže častěji koupím sklenku..
Na vaření používám značkovou, dle mého „lepší“ mraženou. Snažila jsem se trochu zásobit, udělat si zeleninové směsy, ale jen v malém množství, nemám velký mrazák a taky s novorozencem a dvěma dětmi jsem toho moc nestihla - chodit s břichem nebo uřvaným miminem v parnu do trhu nakupovat.
Nejstarší je taky letní dítě, přikrmování uprostřed zimy jako teď u nejmenší, ten do roku vyrostl převážně na sklenkách, potom už byly dostupné vlastní zdroje a jedl to taky, jen jsem musela mixovat pořád, dávil se ![]()
Na rybu se chystám okolo 10 měsíců - filé z tresky nebo losola, se zeleninou, máslem a bramborem, mixnu. Starší to už v tomto období jedla zapečené se zeleninou a smetanou.
Co se týče máslových jíšek - já to nepovažuju za ideál, spíš si myslím, že by se mohlo ještě chvíli počkat. S omáčkami bych to nepřeháněla, spíš pro zpestření dvakrát do měsíce. U nás to taky nemá vliv na to, co jim bude chutnat v budoucnu, protože obě starší děti omáčky milují(k mé nelibosti je dělám častěji, než bych chtěla, já je nemusím).Mají rády klasiku - svíčkovou, rajskou, kuře na paprice.
Co se týče cukru - já ji netrápím bílými jogurty, klidně koupím ochucený, protože ho má ráda, ale takový, kde je skutečně mléko, cukr, kultury a ovocná složka, pokud možno bez škrobů a dochucovadel. Nebo přidám oslazenou dětskou přesnídávku. Na svačinu dávám Sunárek, který je stoprocentní ovoce.
Dětské sušenky a piškoty zatím neměla, preferuju křupky a běžné pečivo(i když obsahuje sůl). Příležitostně třeba dám, ale není kam spěchat. Stejně tak si nemyslím, že by piškot nebo sušenka měla být součástí každé svačiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit