Co všechno by měl učitel vědět?

90
29.12.17 07:59

Co všechno by měl učitel vědět?

Dobrý den,
mám dotaz. Je povinností rodiče informovat učitele o psychických problémech dítěte? (OCD, lehká forma deprese a úzkosti) Docela se bojím, že kdybych o tom školu informovala udělám to ještě horší. Spoustu lidí pro tyto problémy nemá moc pochopení. Jedná se konkrétně o střední školu, dceři je 18 let a chodí do třeťáku. Prospěch a docházku měla vždycky mezi nejlepšími, ale právě teď se kvůli depresi docela pohoršila, čehož si začínají všímat i učitelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
29.12.17 08:07

@peckova myslím, že to spadá pod školský zákon § 22 Povinnosti žáků, studentů a zákonných zástupců dětí a nezletilých žáků (3) Zákonní zástupci dětí a nezletilých žáků jsou povinni

1. informovat školu a školské zařízení o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích dítěte nebo žáka nebo jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na průběh vzdělávání,

Myslím, že by bylo dobré promluvit s třídní a vysvětlit jí co a jak. Nevím z čeho tyto problémy u dcery pramení, ale ve škole se dá hodně vyjít vstříc. Například úzkostnou osobu bych určitě nezkoušela před celou třídou, pokud to nedává apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
29.12.17 08:11

@Tinuvien Jenže já se docela bojím, že ji budou mít akorát za flákačku. A navíc její třídní učitel je poměrně dost laxní a nic moc neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
29.12.17 08:18

Tak řekla bych, že za flakačku bude teď, pokud se zhoršila a pokud to bude pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
29.12.17 08:24

@peckova a co zajít za výchovným poradcem ve škole? Ten to má v náplni práce a nesmí to jen tak shodit ze stolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
29.12.17 08:26
@peckova píše:
@Tinuvien Jenže já se docela bojím, že ji budou mít akorát za flákačku. A navíc její třídní učitel je poměrně dost laxní a nic moc neřeší.

Jakože se fláká vypadá teď, protože učitel neví, proč začala více chybět a padá prospěchem. Domluv si schůzku a jdi mu to vysvětlit. I když třeba působí laxně, toto je povinen řešit. Ideálně mít od psychologa i doporučení, jak s ní mají ve škole pracovat. Tím, že to tutláš jí fakt nepomáháš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040

Bacha na to. Je jí osmnáct. Už ani ty by ses bez jejího souhlasu neměla informovat na její zdravotní stav. Já na jejím místě bych byla naštvaná, kdyby ses do toho ještě ve třeťáku pletla. Musíte se o tom domluvit v prvé řadě spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8144
@peckova píše:

To by spíš o ní mohli říkat teď, když nevědí, z čeho to pramení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.17 08:27
@peckova píše:
Dobrý den,
mám dotaz. Je povinností rodiče informovat učitele o psychických problémech dítěte? (OCD, lehká forma deprese a úzkosti) Docela se bojím, že kdybych o tom školu informovala udělám to ještě horší. Spoustu lidí pro tyto problémy nemá moc pochopení. Jedná se konkrétně o střední školu, dceři je 18 let a chodí do třeťáku. Prospěch a docházku měla vždycky mezi nejlepšími, ale právě teď se kvůli depresi docela pohoršila, čehož si začínají všímat i učitelé.

Pokud je dceri 18 tak uz by mela jednat sama. Syn ma maniodepresi, skolu jsme informovali, mel ulevu na dochazku. Resil vse sam, jen kolem rijna kdy je mu nejhur jsem volala tridni aby vedela, ze se neflaka, ze je mu zle. 8o Letos uz plny individual ( ctvrtak-maturita)

• Citovat
  • Upravit
33315
29.12.17 08:34
@Čičorečka píše:
Bacha na to. Je jí osmnáct. Už ani ty by ses bez jejího souhlasu neměla informovat na její zdravotní stav. Já na jejím místě bych byla naštvaná, kdyby ses do toho ještě ve třeťáku pletla. Musíte se o tom domluvit v prvé řadě spolu.

To máš sice pravdu, ale student má povinnost o zdravotním stavu školu informovat, takže by tam měla ideálně s dcerou dojít. Zákonná povinnost není chci-nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
29.12.17 08:37

@Tinuvien já jen říkám, že si to musí dcera vyřídit sama, ne že to má zatajit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
29.12.17 08:39
@Čičorečka píše:

no nejsem si jistá, že by to dcera zvládla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4968
29.12.17 08:51

Škola to ze zákona vědět musi, pak se k tomu může postavit, dcera může mít i individual, kdy se jí nebude započítávat absence (u nás musi byt student na 70% vyuky, jinak dělá komisionalni zkousky). Pokud bude přístup tU laxní, domluv si schůzku s vych. poradcem nebo ředitelem nebo metodikem prevence. Budou chtít nějakou zprávu od psychologa, Ale neměl by to být problém. A dále se školou to res klidně ty, u nas i zletilé studenty zastupují zákonní zástupci, máme na to nějaký formulář. Kdyby se chtěl student napr. omlouvat sám, tak by pro něj platily podmínky jako v zaměstnání, takže jen nemoc nebo úřední jednání, a oni to moc nevyužívají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
29.12.17 08:59
@Čičorečka píše:

Výborné řešení. :palec: Člověk v depresi si opravdu něco vyřídí. Ty musíš být minimálně vysokoškolsky vzdělaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
29.12.17 09:08
@peckova píše:
no nejsem si jistá, že by to dcera zvládla…
Je na Tobě jí s tím pomoct.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin