Co zvládaly naše mámy s miminkem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44211
2.8.20 11:27
@Annabela11 píše:
@a12 A plno děti se šouplo hned do zvláštní školy nikdo se s nima neprdel…

No, dnešní školy speciální, zřízené podle odst.9 paragrafu 16 školského zákona nejsou vůbec špatné. Dítě, které má opravdu postižení, tam má lepší péči, mají víc finančních prostředků na nákup speciálních pomůcek, je tam méně dětí ve třídě, dvě asistentky. Děti střídají výuku v lavicích s výukou v kruhu na koberci, která mnohde převažuje(vím, že tento trend, upuštění od frontální výuky je i v běžných školách), dále využívají další terapie, které mají vliv na jejich celkové prožívání, chování a psychickou pohodu - ergoterapii, canisterapii, muzikoterapii, snozelen a individuální logopedii, vše šité na míru každému dítěti.
Není pravda, že by se tam s nimi nikdo neprděl. Všichni se jim věnují, funguje spolupráce s rodinou(samozřejmě i tam jsou rodiny, které mají větší a menší zájem o dítě, jak v běžné škole).

Jsem toho názoru, že inkluze je vhodná akorát pro děti s lehkým postižením nebo opožděním, tělesným postižením a normálním intelektem, všichni ostatní by se měli segregovat, i když trend je opačný. Inkluze hlavně ubližuje nadaným dětem, které chtějí utéct na gymnázia a do studijních tříd druhého stupně(těch je málo). Řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek, a to tady platí. Takže fandím speckám, případně inkluzivním třídám v běžných školách.

Ale máš pravdu v tom, že většina rodičů před zařazením do těchto zařízení zkouší běžnou školu a školku a asistentem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.8.20 11:29

@Jana206
Nikomu jsem nic nevycitala, ze mi dali odklad. Nikdy jsem se v tom nehnipala. Myslim si, ze mi odklad neuskodil vubec. Mi to v nicem nezabranilo.
Moje dve starsi deti jsou podzimni, takze tam to bylo jasne, kdy nastoupi do skoly a treti nejmladsi teda odklad ma. Takze ten nastupuje letos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1680
2.8.20 11:31

No, jsem ted tehotna a desim se toho, jak budu vse zvladat, stacil prvni trimestr a doma jsem nezvladala nic jak mi bylo porad zle a porad jsem zvracela, pripadala jsem si neschopna. Pritel nemel problem uvarit, uklidit, ale bylo mi blbe se valet na gauci a kiukat na chlapa jak lita s vysavacem a vareckou. Mluvila jsem o tom s babickou a ta mi rekla presne to, ze oni nemeli pracku, pliny praly v ruce, k tomu moje babicka byla sama na tri male deti z toho jedno postizene a zvladala to, deda jezdil kamionem a byval cely tyden pryc. Tak me tak uklidnila, ze se to proste da. Ale strach mam stejne porad :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107116
2.8.20 11:32
@roba18 píše: :lol: aha, takže je to normální? :lol: teď už se tomu směju, ale tenkrát mi bylo do breku. Všude ještě vykládala, jak mi pomáhá a největší starost měla s tím, že dlouho koním a když tam je, tak se jí nevenuju. Jednou dokonce demonstrativně odešla a bouchla dveřmi :lol: ale dobré vědět, až půjdu na návštěvu snachy po porodu, tak svačinu sebou :lol:
mně by třeba vůbec nenapadlo něco vařit a nést to návštěvu , ale aspon se tady poučím a až to přijde nakluu s vývarem a bábovkou :D
@Wani píše:
No ale určitě se tu dozvíme, že to není pravda, že dneska s temi dětmi tolik na výlety nejezdí a nezajimaji se o ně. :lol:
Jinak moje babička i mamka nikdy žádné velké hospodyňky nebyly, uklizeno měly normálně (žádné velké úklidy co druhý den) a varily taky normálně. Snídaně a někdy i večeře dělal většinou můj taťka, u babičky přes týden chodily do jídelny a o víkendu vařila babiccina tchyne a tchán, co s nimi bydleli v dvougeneračním baráku. :nevim:

podle mně se naopak jezdí mnohem víc, dřív taková honba za zážitky nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
2.8.20 11:33

No nevím, moje máma mi taky přivezla vývar a kuřecí rizoto, když jsem přišla poprvé z porodnice, nachystala postýlku, vyvařila pleny. Jí její matka s námi taky pomáhala. Asi záleží na vztazích v rodině, ale je jasné, že pomoc po porodu se hodí vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14089
2.8.20 11:33
@berry4 píše:
Já jsem někde psala, že mne interaktivní hračky pohoršují? :lol:
Jen jsem napsala, že dřív to nebylo, ale šikovná mamina si uměla poradit.

Nechápu, co té zere :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
2.8.20 11:34
@Wani píše:
8o S tchyni nemám dobré vztahy, ale toto by si nikdy nedovolila. Co manžel na to? Můj by je vyhodil z bytu.

V té době jsme s tchýní neměly úplně kamarádský vztah, ale určitě zdvořilý a formálně ok. Toto jsem od ní teda nečekala, i když obecně jsem moc velká očekávání neměla😁. Dnes je tchýně po smrti a opravdu mi nechybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
2.8.20 11:36
@_.Emilyyy píše:
Nechápu, co té zere :roll:

Mně? Není to naopak? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429

Tak moje máma si se mnou nijak výrazně nehrála, v 1 roce jsem šla do jeslí a máma do práce. Hrála jsem si sama, nebo s tátou. Ale dřív to bylo náročnější, prát pleny, stát fronty v obchodech. Ale táda doma dost pomáhal, máma měla kratší pracovní úvazek, když neměla babičku, která by jí pomohla. Ale když jsem byla větší, jezdili jsme na výlety, na hrady, zámky, taky pracovali na zahradě. Já jsem jako malá měla na zahradě pískoviště a houpačku, jinak jsem si musela vystačit sama. Dcera měla jako malá na zahradě pískoviště, houpačku, domeček, bazén, hodně jsem se jí věnovala, četla, hrála si, chodili jsme, když jsem byla na mateřské, na různá cvičení, plavání, hudebku. I tak jsem stíhala domácnost, vařila, pekla, uklízela, pomoc od mámy jsem nijak výraznou neměla, jen občas pohlídala. Teď už je dcera větší, doma pomáhá, venčí psa, výlety taky stíháme.:-)
Nicméně bych neodsuzovala ženu, co v šestnedělí nic nestíhá, přeci jen se musí zaběhnout do systému, ovšem pokud nic nestíhá celou mateřskou, je asi někde chyba.:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445

Nedavno se tady resila (ne)vhodnost navstev v sestinedeli a zastankyn vyvaru od tchyne tam bylo dost. Opet jsme u toho, ze nekde je to zvykem a nekdo o zadne navstevy nestoji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.8.20 11:39
@roba18 píše:
Jj to byly, jedna supermatka vedle druhé. Chodily na 12 do Kolbenky, stíhaly vařit denně teplá jídla, prat na valše apod. a pak z ní vypadne, že když se jí narodilo druhé dítě, tak to starší soupla na měsíc ke tchýni, tak asi tak.

Nevim, jak mestaci v bytech. Ale na vsi jsme meli v baraku svoji pradelku. A pralo se vzdy v sobotu. Bylo velke prani. Vzdycky se pradlo naskladalo do kose od tmaveho po svetle a mamka mela dve tatramatky. Takze se jelo jedna tatramatka, druha, zdimacka, jedna vana, kde byla avivaz, druha vana na machani, pripadne treti, zdimacka a poskladat do kose, az byl kos plnejsi, tak se slo povesit ven, kdyz bylo hezky. Kdyz bylo skarede, tak po doprani a uklizeni, pak se vse povesilo zrovna pradelce. Takhle se zabila temer cela sobota.
Nasi uz pradelku nemaji. Ze my jsme si ve sklepe kdysi udelali startovni 2+kk byt. Takze to ani mojim detem neukazu, jak se pravalo za meho mladi. Kdyz ted reknu roztrid pradlo na prani nebo prenes oprane do susicky a zapni ii, ze to je jina sranda.

Příspěvek upraven 02.08.20 v 11:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
2.8.20 11:40

Jinak, na Moravě je vcelku běžné, že se rodičce nosí jídlo tzv. do kúta. Dělalo se to odjakživa. Součástí jídla byl vždy - z pochopitelných důvodů - silný vývar a maso. Dnes se nosí i bábovka nebo řízky. V době šestinedělí bylo historický běžné, že širší rodina o rodičku a dítě, případně starší děti pečovala. To bylo ale v době, kdy rodiny žily v jedné vesnici nebo blízko. Dnes je samozřejmě jinak. Každopádně je ale hezké, když rodina přiveze něco na zub nebo zajistí oběd a pohoštění, aby si novinářka nemusela dělat starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.8.20 11:40
@bublinek píše:
K tomu vývaru ze zakladatelčina příspěvku, proč neuvařil tatínek? Vývar by snad zvládnout mohl, ne?

tak otázka je, tak ta „prosba o vývar“ vypadala ve skutečnosti :nevim: tchyně se mohla normálně zeptat, co mají na první návštěvu přinést a čerstvá (tradic znalá) maminka mohla odpovědět, že ať tedy přinese vývar (když už něco chce nosit). pokud vím, tak tradičně býval silný vývar běžným darem nošeným „do kouta“ :nevim: no a matka zakladatelky z toho udělala drámo, že známé snacha je lemra líná, která si ani neuvaří :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
2.8.20 11:41

Novomatka ne „novinářka“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107116
2.8.20 11:44
@Natt00 píše:
Mne je 30 a mama prala pleny rucne a vyvarovala je, pozdeji mela pracku, ale takovou tu, kde pak pradla jeste musela domachat rucne. Mela tri deti, ktery do roka a pul byly bez plinek, umely se nakrmit, mluvily. Na vylety jsme jezdili porad a chodili hodne pesky. Sestra byla ve dvou letech uplne bez kocaru, protoze se narodil bracha, tak uz proste musela jenom chodit. Jen jsem chtela schrnout to, ze ne kazda rodina se detem nevenovala a nejezdila s nimi na vylety. To je asi kus od kusu.

tak to je fakt divný, mýmu staršímu je 32 a měla jsem normálně automatku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky