Co zvládaly naše mámy s miminkem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2015
2.8.20 11:46

Ja nevim, ale kdy6 jsem porodila dvojcata a dojela mama, rak rikala, ze mi to nezavidi. Ja sama, daleko od rodiny, barak v rekonstrukci a dve deti naraz. Ona bydlela s babickou, cela rodina blizko a dite jen jedno.

Kdyz sem ted oznamovala, ze cekame ctvrte, tak jen spraskla ruce a rekla, ze mam jeji obdiv :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.8.20 11:47
@Kelsey píše:
Nevim, jak mestaci v bytech. Ale na vsi jsme meli v baraku svoji pradelku.

my měli ve městě společnou prádelnu pro panelák. místnost ve sklepě, kde bylo několik praček vedle sebe, a kde si mohl každý vyprat. my ale měli tatramatku v bytě, pokud vím, do prádelny máma chodila prát jenom větší kusy prádla (jako povlečení). co jsme ale využívali a co jsem jako dítě měla moc ráda, to byl v další místnosti mandl. na něm jsem hrozně ráda pomáhala :-) pak tam byla ještě sušárna, ale z té se stala kočárkárna, protože prádlo se dalo sušit na balkonech, ale kočárky se doma moc uskladňovat nedaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2015
2.8.20 11:50
@Venetia píše:
tak to je fakt divný, mýmu staršímu je 32 a měla jsem normálně automatku

To zalezi, jestli na ni i mela penize.. Moje mama mela prvni automatku az okolo roku 2000. Do te doby prala v pracce ROMO. Silena masina

A jinak ma zel je o 4 roky starai jak ja a meli automatku o vic jak deset lwt driv. Ale meli hodne oenez a mohli si to dovolit..

Příspěvek upraven 02.08.20 v 11:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15623
@sagina píše:
hele, taky bydlím v kotci jedna jedna. a právě proto jsem víceméně celé dny musela trávit venku, jinak bych se doma s dětma zbláznila, a tím mi doma práce stála :nevim: pak jsme měli s manželem krizičku a já skončila na měsíc u tchyně na chatě (zlatá tchyně, chatu zapůjčila a nechala mě tam dýchat, jezdila jenom občas) a fakt to bylo nebe a dudy. na jednu stranu mi tam chyběla pračka, sušička, mikrovlnka… na druhou stranu tam člověk tolik neřešil kdejaký flíček na dětských hadýrkách, takže prádla na praní značně ubylo. navíc stačilo odstavit kočárek na zahradu pod okna, překvapivě děti spaly (to jsem z našeho kotce fakt neznala) a já tím získala spoustu času :palec: nemluvě o tom, že část práce jsem si obvykle mohla vytáhnout na zahradu a v klidu si ji dělat, mezitím co se děti mrcosily kolem mne a já přitom nemusela být pořád nastartovaná (protože nehrozilo, že vběhnou pod auto, spadnou z prolejzačky, přimotaj se do cesty kolařům nebo pejskařům a podobně).

V S kolika dětmi v 1+1? 8o Si teda nedovedu v takovém bytě představit ani jedno. Natož víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42582
@Kelsey píše:
Nevim, jak mestaci v bytech. Ale na vsi jsme meli v baraku svoji pradelku. A pralo se vzdy v sobotu. Bylo velke prani. Vzdycky se pradlo naskladalo do kose od tmaveho po svetle a mamka mela dve tatramatky. Takze se jelo jedna tatramatka, druha, zdimacka, jedna vana, kde byla avivaz, druha vana na machani, pripadne treti, zdimacka a poskladat do kose, az byl kos plnejsi, tak se slo povesit ven, kdyz bylo hezky. Kdyz bylo skarede, tak po doprani a uklizeni, pak se vse povesilo zrovna pradelce. Takhle se zabila temer cela sobota.
Nasi uz pradelku nemaji. Ze my jsme si ve sklepe kdysi udelali startovni 2+kk byt. Takze to ani mojim detem neukazu, jak se pravalo za meho mladi. Kdyz ted reknu roztrid pradlo na prani nebo prenes oprane do susicky a zapni ii, ze to je jina sranda.

Já bydlela v obrovském paneláku, nahoře byla prádelna s 3 pračkami, takovými betonovými vyvýšenými vanami a ždímačkou a několik sušáren. To vše zhruba pro 70 bytů. Použití prádelny se zamlouvalo hodně dlouho dopředu u správcové (zvláště na víkendy bylo hodně narváno, rozhodně se nemohlo prát celý den, byl přesně rezervovaný čas i počet šňůr v sušárně). Klíče, spolu se stavem elektroměru a vodoměru, se vyzvedávaly a vracely správcové. Vyšlo to tak jednou za měsíc na opravdu velké prádlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32631
2.8.20 11:51
@sagina píše:
my měli ve městě společnou prádelnu pro panelák. místnost ve sklepě, kde bylo několik praček vedle sebe, a kde si mohl každý vyprat. my ale měli tatramatku v bytě, pokud vím, do prádelny máma chodila prát jenom větší kusy prádla (jako povlečení). co jsme ale využívali a co jsem jako dítě měla moc ráda, to byl v další místnosti mandl. na něm jsem hrozně ráda pomáhala :-)pak tam byla ještě sušárna, ale z té se stala kočárkárna, protože prádlo se dalo sušit na balkonech, ale kočárky se doma moc uskladňovat nedaly.

Taky pamatuju. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.8.20 11:54

Ale mame zazitky praveke 🙃 😁. Mi se treba strasne libila ta tatramatka na zavarovani. Coz delavala i mamka i babi. Klidne bych ji i dnes na tohle brala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
2.8.20 11:59

@Jana206 Dnešní školy se speciálním zařízením jsou úplně jiné :nevim: a nejsem proti nim proč taky. Drive to byla katastrofa zvláštní škola se rovnala úplný bl..c!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
2.8.20 12:04

@sagina pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
2.8.20 12:05
@Kelsey píše:
Nevim, jak mestaci v bytech. Ale na vsi jsme meli v baraku svoji pradelku. A pralo se vzdy v sobotu. Bylo velke prani. Vzdycky se pradlo naskladalo do kose od tmaveho po svetle a mamka mela dve tatramatky. Takze se jelo jedna tatramatka, druha, zdimacka, jedna vana, kde byla avivaz, druha vana na machani, pripadne treti, zdimacka a poskladat do kose, az byl kos plnejsi, tak se slo povesit ven, kdyz bylo hezky. Kdyz bylo skarede, tak po doprani a uklizeni, pak se vse povesilo zrovna pradelce. Takhle se zabila temer cela sobota.
Nasi uz pradelku nemaji. Ze my jsme si ve sklepe kdysi udelali startovni 2+kk byt. Takze to ani mojim detem neukazu, jak se pravalo za meho mladi. Kdyz ted reknu roztrid pradlo na prani nebo prenes oprane do susicky a zapni ii, ze to je jina sranda.Příspěvek upraven 02.08.20 v 11:40

Pockej, ale tobe je tak 30 ne? To co popisujes znam z detstvi ja, jenze jsem stara baba. Pradelnu s rozpisem mela babicka v bytovce, nasi meli v rodinnym baraku pradelnu ve sklepe, v ni virivku+zdimacku a brutar na vyvarovani a prací soboty si taky pamatuju, ale to je fakt davno. Pak uz mela mama Tatramatku automatickou a prala stejne jako ja ted. Susi porad na zahrade, susicku nechce, ja ji mam pres deset let, protoze susit v byte nechci a na terase to ne vzdy jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
2.8.20 12:06
@Jana206 píše:
To je ale od extrému k extrému. Ideální by bylo najít nějakou zdravou míru, nějaký střed. Moje děti taky sem tam pomáhají s mladšími sourozenci(za příplatek ke kapesnému), taky to moc nikde neříkám, protože z toho hned každý udělá, že se starají starší o mladší. Lidé v okolí, kteří nás znají víc, teda ne, protože vědí, že ty starší děti mají svoje zájmy atd. Ale bez doprovodu a pomoci starších dětí bych se třeba někdy nedostala na zkoušku do školy, kterou jsem studovala v dospělosti. Pokud zůstaly starší děti samy doma, přibyly jim i drobné povinnosti kromě svých povinností, nebo mě doprovodily a hlídaly v aule mimino, batole.

I z dřívějších dob znám rodiny, které hodně cestovaly a po výletech - hlavně hrady a zámky, naučné stezky.Nebo lesy. Naše rodina bohužel ne(jedině s dědou), ale každá druhá spolužačka. Cílená edukace doma teda dřív ne. V dnešní době jsou výlety s dětmi co tak pozoruji samé zábavní parky a umělé atrakce, které děti podle mě ke svému životu a rozvoji zase tolik nepotřebují. A tímto směrem se mnohdy vydávají i školní výlety. Už to není ZOO, hrad, zámek, turistická trasa, ale např. Bongo a Brunopark v Brně, Krokodýlek v Olomouci, ty lepší školy jezdí pravidelně aspoň do pevnosti poznání - tam se děti vzdělávají, ale je to uměle vytvořené.
Ale že bych k vůli tomu tvrdila, že dřív bylo vše zelenější, to opravdu ne.

Je fakt, že dřív to, co píšeš, nikoho nepohoršilo. Ale byly oba typy rodin. Dřív i dnes.

To určitě ano, proto si myslím, že ani jedna generace na tom není o nic líp ani hůř než ta druhá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.8.20 12:11
@Šmoulice píše:
V S kolika dětmi v 1+1? 8o Si teda nedovedu v takovém bytě představit ani jedno. Natož víc…

3. ale je to předválečná výstavba, takže nějakých 55m2 a vysoké stropy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.8.20 12:13

@Ijen pres 30r., automatka v baraku byla, kdyz mi bylo 15-16r., proces prani, jak popisuji jsme si uzili dlouho :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
2.8.20 12:14

@berry4 No tak, nebut tak zaujatá vůči dnešním ženám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7209
2.8.20 12:15

Naprosto souhlasím. Ty ženy tehdy snad byly z ocele. Vše zvládaly.Musely.Moje sousedka je neustále někde v trapu, jídlo jí vozí. Její tchán s tchýní dělají kolem baráku, už mají nějaké roky, nikdy jsem neviděla, že by jim pomohla. Celé dny objíždí kamarádky nebo sedí na hřišti. Děcka si hrají, ona vykuřuje, pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí