Covid a změna společnosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
24.9.20 21:39
@Jahor píše:
Mrkni se na rychlost šíření nebezpečných epidemií z posledních let:

https://twitter.com/…4352/photo/1

Je tam jasně vidět, že SARS-CoV-2 měl nakažlivost úplně jinde, než SARS 1. Jakž takž srovnatelné to z těch pandemií je jen s mexickou chřipkou a její šíření se také zastavit nepovedlo.

U pomaleji se šířících virů je snazší pomocí různých epidemiologických opatření, trasování a podobně srazit R0 pod 1, takže nakažených začne v určitém okamžiku ubývat a ubývat…

V ČR se nám to u SARS 2 povedlo jen pomocí kompletního lockdownu, jenže prvně se to neudělalo až k 0 a navíc nejsme izolovaný ostrov. Takže jakmile se opatření uvolnila, začal se zase šířit.

jistě, tak to přesně je

jinak kdyby tady bylo zle, asi by měl přijít lockdown, dva tři týdny, více doufám ne

ale reálně je to jediné účinné a fungující opatření

ale to se uvidí, jasně že si to nikdo nepřeje, podle mě bychom 2- 3 týdny nějak přežili, kdyby to pomohlo věci, což by pomohlo, viz Izrael aktuálně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6915
24.9.20 21:39

@Borrealis Tak když to píše Tvými slovy „kr. tén“ a člověk, co by neměl mít ani volební právo, proč se tím namistrovaná doktorko vůbec zabýváš? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.20 21:41
@roba18 píše:
neptám se na zdravotní hlediska Covidu, ale na celkovou změnu společnosti. K čemu tahle „covid krize“ povede. Zda se například zcela vylidní velká města, lidé začnou utíkat na venkov např. i díky možnosti pracovat/studovat on-line. Zda se kvůli ekonomickému útlumu vytvoří nějaký radikální směr (typu konec 30. let 20. století) apod.

to je zajímavá otázka, jak se změní charakter univerzitních měst, která jsou ted opravdu „vylidněná“ (alespon Praha, Brno). A jestli se studijní systémy vrátí k normálu, nebo budou směřovat k distančnímu nastavení. Ono se to nezdá, ale tyhle faktory výrazně určují poptávku po nájemních bytech/kolejích…
Celkově si myslím, že se bude více využívat on line technologií, kde to bude možné. Myslím i ve sféře obchodní a pracovní. Pevně doufám, že se neodosobníme i v oblasti komunikační, že to neodnesou mezilidské vztahy…
Jinak já se víc než Covidu samotného obávám o psychické zdraví populace. Řada lidí podle mě podléhá nepřiměřené panice a ustrašený člověk je lépe zneužitelný a ovladatelný. Pak už budou lidi reagovat vyděšeně na jakýkoli stimul a vlastní úvaha může být upozaděna. Když tomuhle podlehnou masy, je to malér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
24.9.20 21:43
@autorka44 píše:
Uvažujem o týchto veciach. 1. Ako je možné, že SARS, ktorý vraždil v Ázii pred rokmi, sa inam nedostal? 2. Vraj človeka s koronou treba izolovať. A čo s malým dieťaťom? Treba ho zavrieť do izby, trikrát denne mu nosiť jesť v maske a v skafandri, ako keby tam bývala Charlie Mcgee a nič viac? 3. Prečo každý viní zahraničie - veď nie je dôležité, kde bol človek na dovolenke, ale ako sa tam správal., keď niekto išiel autom bol tam iba so svojou rodinou, nechodil po nákupoch, do barov a podobne má menšiu šancu covid chytiť ako človek, ktorý je síce na Slovensku, ale každý večer v tatrách vymetá bary a cez deň čaká na vlek, kde je sto ľudí na metri štvorcovom. Podľa môjho názoru tu nejde iba o vírus…

Mas pravdu, podle me jde prave o to, aby lide prestali uvazovat a ano myslim si, ze covid je jen novy respiracni virus a taky je mozne, ze ani neni novy, ze uz je tu s nami kdovi kolik let.

• Citovat
  • Upravit
561
24.9.20 21:44

Myslím si, že je to biologická zbraň…aj ked som čítala, že vraj nie je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.9.20 21:44

@pe-terka

nééé nijak se nezmění

tenhleten prevít se šíří velmi rychle

tzn prostě se přežene, v řádu týdnů
doufejme že nezanechá davy mrtvých / doufat můžeme, žejo / a vše bude zas e OK

už na vánoce to bude lepší a někdy na jaře úplně OK

bude zase dobře, jen je třeba chvilku vydržet

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.20 21:48
@Borrealis píše:
@pe-terka

nééé nijak se nezmění

tenhleten prevít se šíří velmi rychle

tzn prostě se přežene, v řádu týdnů
doufejme že nezanechá davy mrtvých / doufat můžeme, žejo / a vše bude zas e OK

už na vánoce to bude lepší a někdy na jaře úplně OK

bude zase dobře, jen je třeba chvilku vydržet

kéž bys měla pravdu…Co jsem četla vyjádření různých epidemiologů (kteří mmch na doktory nadávají, hlavně na tu optimistickou část), tak to bude nadlouho.
Já si na žádné prognozy netroufám, nejsem v tomto kompetentní. Ale panice naštěstí nepodléhám, co prosvištělo kolem mě, mělo klidný nebo bezpříznakový průběh. Zhruba procento tragických konců nepopírám, ale cíleně se na ně nezaměřuji. V zájmu vlastní duševní hygieny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
24.9.20 21:49
@Borrealis píše:
@kacz
a co předvádí?? :think:

u nás posledně dva důchodci servali v čekárně, jeden totiž volil zemana a druhej drahoše a nějak se tam začali bouchat holema a ostré slovní výměny…no masakr, „když se u nás kluci poperou, tak jenom holema a né sekerou “…

to bylo tehdy tesně před prez. volbama, mmch oba volili to, co bych naprosto netipovala, pokud bych tipovala tak je tipuju přesně obráceně, tak jsem čuměla jak puk nejvíc nakonec já, jak je možný že volej takto „obráceně“

8o

Oni jsou ted lidi obecne vic agresivnejsi… na jare to bylo jinak, lidi byli vystraseni, k sobe mili, ted uz toho vseho ma kazdej dost.

• Citovat
  • Upravit
1612
24.9.20 21:50
@Gnaar píše:
Kdysi jsem četl na jednom konspiračním webu:
Covid je biologická zbraň navržená tak, že zabíjí okamžitě v řádu hodin po svém vypuštění. To bylo možné vidět ve Wuchanu, kde lidi padali přímo na ulici, jako mouchy a měli zčernalé plíce. Proto tam taky Číňani povolali okamžitě armádu, stavěli polní nemocnice a dělali brutální karanténu, kdy např. nakaženým zatloukali dveře od bytu. Zbraň je záměrně navržena tak, že v krátkém časovém úseku její účinek degraduje a zůstává aktivní pouze „neškodný“ přenosový virus, což je dnešní „pandemie“. Ale asi to v té laborce neměli ještě úplně vyladěné a nějakou nehodou jim to uteklo? Nebo je pravděpodobnější přenos netopýr-člověk-luskoun-člověk?

Když tu budou lidi na test čekat ve frontách od rána do večera a k tomu jim bude blbě kvůli Covid-19, budou také kolabovat na ulicích. Viděl jsem nějakou fotku takového kolapsu i z ČR. O zčernalých plicích nic nevím.

Ale když se koukneš na úvodní šíření, tak třeba hned ten doktor, co se proslavil tím, že o tom informoval na místní sociální síti pro zdravotníky, oni mu pohrozili a umlčeli ho a on se pak nakazil a časem umřel… tak i u něj to trvalo víc jak 30 dní, než ho to zabilo a to byl jedním v první vlně. A najdeš z té doby víc popisů konkrétních případů, mrtvých… a vesměs trvalo, než umřeli. Asi jako teď.

Takže myslím, že teorie s tím, že zpočátku to zabíjelo bleskově, nemá moc reálný základ.

Příspěvek upraven 24.09.20 v 21:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.9.20 21:52

@pe-terka

myslím že nyní už jsme i na méně než procentu mrtvých ze všech nakažených

procento by bylo i tak strašně moc, ale myslím že to bude lepší

ale jasně, jen odhady, protože umírat se teprve začne, je to se zpožděním

šíří se to velice rychle, hodně lidí je bezpříznakových, je možné že naší populaci pomáhá prodělána BCG vakcinace, a ta byla fakt plošná :lol: a důsledná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6915
24.9.20 21:54

@Jahor Jj, je o tom spousta spekulací. Např., že se korona šířila v Číně už na podzim. Nebo např.:
 https://www.novinky.cz/…sky-40328243

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
24.9.20 21:55

A čo s tými ľudmi, ktorí podstupujú životne dôležitú liečbu v zahraničí? Keď je to tak prísne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.20 21:57
@Borrealis píše:
@pe-terka

myslím že nyní už jsme i na méně než procentu mrtvých ze všech nakažených

procento by bylo i tak strašně moc, ale myslím že to bude lepší

ale jasně, jen odhady, protože umírat se teprve začne, je to se zpožděním

šíří se to velice rychle, hodně lidí je bezpříznakových, je možné že naší populaci pomáhá prodělána BCG vakcinace, a ta byla fakt plošná :lol: a důsledná

u současných dospělých důsledná byla. Ale zhruba od roku 2010 už se běžně neočkuje…A přesto je většina dětí bezpříznakových… Čímž tu souvislost nepopírám, ale ani ji nemůžu nijak doložit. Nevím.
To procento smrtnosti říkal ted nějaký epidemiolog. Jo, tak Václav Hořejší.

Pokud se naplní tvé vize, osobně budu jen ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.9.20 22:01

@pe-terka
děti jsou na koronaviry trénované, to jsou ty nekonečné jejich rýmy a chrchle a zřejmě tedy jejich imunita to hezky dává

což je jedině dobře a nikdo nechce nic jiného, ještě aby ta sfině šla na děti

ale množej se i post inf příznaky Kawasakiho syndromu post koroně, právě u dětí, ale je to stále raritní…naštěstí, nicméně ten to u děti dělává / dali tomu jiný název, ale má to projevy Kawasakiho/ a to je průšvih, takže ani u dítěte nelze na stopro říct " pohoda jazz"

ale naštěstí fakt málo, doufám že nebude jinak, respekt držme, panika není třeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
24.9.20 22:05

@pe-terka

ta souvislost s BCG se intenzivně zkoumá, rozdíl byl např krásně vidět v bývalé NDR a bývalé NSR, kde jen ta východní část prošla důslednou bcg vakcinací a velmi rozdílná čísla, vyloženě podle dělící čáry

a obecně bývalý sovětský blok…přitom se tam kouří a chlastá a kde co, ale držej se zatím dobře, moc toho není co by je lišilo proti populaci Itálie, Francie, ale zrovna tohle ano

:think:

já jsem s nejmladším bcg ještě stihla a ano, kdybych nestihla, nějak bych si ho sehnala, svět je otevřený a tbc se sem pořád z východu vrací a vracet bude, takže jsem ráda že to u dětí mám a hotovoš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+