CT plic

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24292
19.5.14 13:36

Jo ještě ta „verze cordarone“. Když srdce běží jinak než má, tak se musí provést verze, srdce se musí „vertovat“na správný rytmus. Bu´d farmaky - léky (lék Cordarone nebo též Sedacoron), prostě se dají do žíly do pomalé infuze léky a ty nahodí správný rytmus. Nebo se provádí elektrická verze (kardioverze za pomoci přístroje, představ si takovou speciální defibrilaci za dohledu anesteziologa rukama kardiologa)

Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
19.5.14 13:39

@danyk to mu jako tu verzi dělali ve špitále když měl tu arytmii? Jestli to teda dobře chápu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
19.5.14 13:42

@anickadomnik ano, jak byl v pooperačním období na monitoru, tak tam zachytili fibrilaci síní (FiSi)a podali infuzně léky za stálého monitorování srdečního rytmu. nejdřív léky kapou infuzí a pak se najede na jejich polykání (krátkodobě se obě formy léků /do žíly i ústy/ překrývají, aby nedošlo k tomu, že se infuze stopne a klesne hladina a léky podávané ústy ještě nemají svou hladinu)

Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
19.5.14 13:50

@danyk no tak v nemocnici mu na to léky dávali, to mi říkal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
26.5.14 19:06

Holky přepisuji:

vzhledem k pooper. histol. nálezu je indikovaná pooper. Cht. - pac. orientačně PS 0-1!!!
Odběry KO + bio v normě, kard. fce v normě

je indikována pooper. CHt ve schematu NVB + cisplatin nebo gemcitabin + cisplatin - plánovány 4 cykly pooperačně s následnou konzultací RT. pac. kompletně informován s postupem souhlasí
K zahájení od 3.6. - rozpis připravím, ve středu konzultace s pri. odd. ohledně možností KS, dále k dokončení stagingu prosím sehnat výsledek CT vyš. z 2/2014 - RTG Louny + objednat scinti skeletu
k CHt setrony + inj.

tak teď moje dotazy, ono se tam sice píše že tatíkovi vše vysvětlily a on pochopil, ale bohužel jak překročil práh ordinace tak je dutej jak já u maturity :mrgreen: vezmu to popořadě

netuším co znamená to pacient orientačně PS 0-1???
předpokládám že cisplatin atd. jsou cytostatika která mají v plánu tátovi dávat, jen nevím co je RT kde chtějí průběh konzultovat.

Co se týče cyklů, taťka mi říkal že v úterý až tam pojede tak bude mít nějakou dlouhou kapačku prý asi 8 hodin a pak by měl jít 3× na krátkou ( vždy po týdnu) a to by měl být jeden cyklus, není si ale jistý jestli to nepopletl, protože mu ještě mezitím říkali že půjde na tu scintigraf. a ta prý je taky tak na 4 hodiny, tak jen jestli si to zapamatoval dobře :mrgreen: KS je klinická studie, to si zapamatoval, předpokládám že jen budou sbírat data a zcela to půjde mimo tatíka a pro nás je toto tedy jen informace
a ještě nevím co je staging

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
26.5.14 20:16

@anickadomnik
netuším co znamená to pacient orientačně PS 0–1??? nevím
předpokládám že cisplatin atd. jsou cytostatika která mají v plánu tátovi dávatano, to je název cytostatik, jen nevím co je RT radioterapie??kde chtějí průběh konzultovat.

Co se týče cyklů, taťka mi říkal že v úterý až tam pojede tak bude mít nějakou dlouhou kapačku prý asi 8 hodin a pak by měl jít 3× na krátkou ( vždy po týdnu) a to by měl být jeden cyklus, není si ale jistý jestli to nepopletltady to záleží na složení té chemoterapie, různě se to míchá ty preparáty a kapou různě dlouho, protože mu ještě mezitím říkali že půjde na tu scintigraf. a ta prý je taky tak na 4 hodiny, tak jen jestli si to zapamatoval dobře :mrgreen: KS je klinická studie, to si zapamatoval, předpokládám že jen budou sbírat data a zcela to půjde mimo tatíka a pro nás je toto tedy jen informace
a ještě nevím co je stagingstážování, určování stádií (rozsahu onemocnění)

Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
26.5.14 20:21

@danyk ahá takže přeloženo do lidštiny bude dostávat chemo, a potom ještě radioterapii? Tedy podle toho jak zabere chemo budou přemýšlet ještě nad radioterapií?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
26.5.14 20:31
@anickadomnik píše:
@danyk ahá takže přeloženo do lidštiny bude dostávat chemo, a potom ještě radioterapii? Tedy podle toho jak zabere chemo budou přemýšlet ještě nad radioterapií?

pobrala bych to přesně takhle, jak zabere CHt, tak se uvidí s RT
Ale počkám radši na krtkovou :-). Vyzná se lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
26.5.14 20:36

@danyk aha 8o tato varianta mě nenapadla, já myslela že kombinace RT A CHt se dává když se neoperuje :think: :think: :think: no snad krťule přijde brzy

edit: zapoměla jsem poděkovat :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: děkuji :kytka: :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
26.5.14 21:40

@anickadomnik zdravím holky ;) takže jak píše danyk, cytostatika jsou různá, různě se kombinují, jsou různá schémata, jak často a kolik toho podat. Pak jsou různé klinické studie a jestli tatínka do nějaké zařádí, budou projednávat s primářem odd. Co se týče RT, což je ozařování, nevím tedy co by chtěli ozařovat. nádor i uzliny vyndali, napadá mě jen ten stín na žebru nebo pahýl po operaci. O té scintigrafii skeletu jsem psala už posledně. Evidentně ho tam chtějí poslat, ale všechno to stáááášně dlouho trvá. To měl mít už dávno hotové. Stejně tak sono břicha, což se v rámci právě stagingu dělá. :nevim: To jsou místa, kam nejčastěji metastazují plíce, proto se tato vyšetření dělají na začátku léčby a dále se to sleduje. Jsou tam hrozné prodlevy a je škoda, když se tatík rozhodl pro léčbu a chce to podstoupit, takhle vpodstatě měsíce vyčkávat :? Vždyť po operaci je už více jak 2 měsíce, pokud si dobře pamatuji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
26.5.14 21:52

@krtek7489 jo jo na operaci byl 24.3. hrozně to zabrzdily ty výsledky histologie které travly 8 týdnů :zed: :zed: :zed: tu scintigraf. a další vyšetření by mu měli dělat příští týden, nejdřív chtějí začít chemo. No budou dělat i CT břicha protože když byl na tom prvním CT tak ve zprávě bylo psáno, že zachycená část jater je ok, jak postupně tu zprávu přepsalo několik dr. tak teď už tam má napsáno CT jater ok, onkoložka si vyžádala popis toho CT takže předpokládám že až zjistí že to nebylo CT jater ale plic a pouze část jater tak ho tam pošle znova.

a víš co to znamená to pac. orientačně PS 0–1!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
26.5.14 21:59

@anickadomnik no ať přemýšlím, jak přemýšlím, nic mě nenapadá. takhle napsané jsem to nikdy neviděla, ale ještě popřemýšlím. :think: Ale každopádně se to týká chemoterapie. To CT břicha je určitě lepší, než sono břicha, ale jako staging většinou stačí ten ultrazvuk, je to méně zatěžující. CT je ale podrobnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
26.5.14 22:02

@krtek7489 děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
9.6.14 12:40

Spolehlivost CT vyšetření

Hezký den. :kytka: Prosím, je CT dostatečně spolehlivá metoda? Díky za zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
24292
9.6.14 13:30

@rokris pokud je dobře indikované CT (tj. jiná vyšetřovací metoda by nebyla přínosnější) a odečítá ho kvalifikovaný lékař, tak ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast