Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@sarah1618 Dobrý den, tak už jsme zas o něco chytřejší - tchán po bronchoskopii, která nevyšla a nedozvěděli se z ní Dr. potřebné, absolvoval punkci plic a na základě té mu sdělili, že nádor je zhoubný a bohužel se nedá operovat
Nyní má vel. 12,5×10×9 cm - to mi přijde šíleně obrovské, a tlačí se na srdce. Dnes byl na operaci oka, kterou už nutně potřeboval a pak hned zahájí chemo. Pak prý, až se nádor po chemo zmenší, budou ještě ozařovat…Myslíte, že je nějaká šance, že by se úplně uzdravil nebo to bude postupně spět k nejhoršímu? Předem moc děkuji za odpověď!
@ttanule píše:
@sarah1618 Dobrý den, tak už jsme zas o něco chytřejší - tchán po bronchoskopii, která nevyšla a nedozvěděli se z ní Dr. potřebné, absolvoval punkci plic a na základě té mu sdělili, že nádor je zhoubný a bohužel se nedá operovatNyní má vel. 12,5×10×9 cm - to mi přijde šíleně obrovské, a tlačí se na srdce. Dnes byl na operaci oka, kterou už nutně potřeboval a pak hned zahájí chemo. Pak prý, až se nádor po chemo zmenší, budou ještě ozařovat…Myslíte, že je nějaká šance, že by se úplně uzdravil nebo to bude postupně spět k nejhoršímu? Předem moc děkuji za odpověď!
Ne, podle uvedenych informaci nejspis sance na uplne uzdraveni neni.
@mroe Moc díky za odpověď. Já si to myslela, hlavně po přečtení celé téhle diskuze a všeho, co šlo o rakovině plic…Jen ostatní příbuzní to pořád bagatelizovali s tím, že to bude dobrý, že jsou dnes velké možnosti atd…já si tak vnitřně pořád připadala jako skeptik, ale bohužel oprávněně. Tak nezbývá než mu držet palce, aby mu léčba dobře zabrala a byl tu co nejdýl v nějakém rozumném stavu…ten zbývající čas odhadnout asi nelze, že?
@ttanule píše:
@mroe Moc díky za odpověď. Já si to myslela, hlavně po přečtení celé téhle diskuze a všeho, co šlo o rakovině plic…Jen ostatní příbuzní to pořád bagatelizovali s tím, že to bude dobrý, že jsou dnes velké možnosti atd…já si tak vnitřně pořád připadala jako skeptik, ale bohužel oprávněně. Tak nezbývá než mu držet palce, aby mu léčba dobře zabrala a byl tu co nejdýl v nějakém rozumném stavu…ten zbývající čas odhadnout asi nelze, že?
Nevim, nejsem onkolog a do podobnych uvah se odmitam poustet.
@sarah1618 @mroe
Dobrý den, tak píši opět po cca 4 měsících. Tchán má po několika chemoterapiích ( začal v červenci ), střídali vždy infuzi a léky po týdnu. Ještě ho cca 2 cykly čekají. Doktoři si chválili, že se hezky nádor zmenšuje( pův.12,5×10×9cm ) a řekli na základě toho, že tedy s ozařováním nebudou čekat až po skončení chemo, ale začnou už teď. Ještě na zač. září prodělal plic. embolii, ale brzy byl OK a jen si teď píchá Clexin na ředění krve. ALE teď byl 27.9. na nějakém speciálním Ct vyšetření, nevím název
- napustili do něj radioaktivní látku ( 2 dny jsme pak za ním nesměli s dětmi ) a pak chodil v tunelu. Bohužel mu teď 3.10. na základě něj řekli, že má ještě nález ve stehenní kosti.(manžel mluvil s tchýní, ta mu ale neřekla přímo slovo rakovina nebo zhoubný nádor - ale nevím, jestli manžela nešetřila… ) Prý mu na to dali léky na rozpouštění kostí ( v příbal. letáku píšou, že můžou i padat zuby atd. ) Domnívám se prosím správně, že ten rtg dělali na možné metastázy a objevili ji tedy v kosti? Tchán se o konkrétních věcech s námi nebaví, ani nevíme, co mu vše Dr. řekli apod. Tchýně nám info říká, ale pravděpodobně né vše ( myslím, že ji o to třeba i tchán prosil, aby nám vše neříkala ). Přemýšlíme, co vše ho čeká…Předem moc děkuji za jakékoli vyjádření!
@ttanule píše:
@sarah1618 @mroe
Dobrý den, tak píši opět po cca 4 měsících. Tchán má po několika chemoterapiích ( začal v červenci ), střídali vždy infuzi a léky po týdnu. Ještě ho cca 2 cykly čekají. Doktoři si chválili, že se hezky nádor zmenšuje( pův.12,5×10×9cm ) a řekli na základě toho, že tedy s ozařováním nebudou čekat až po skončení chemo, ale začnou už teď. Ještě na zač. září prodělal plic. embolii, ale brzy byl OK a jen si teď píchá Clexin na ředění krve. ALE teď byl 27.9. na nějakém speciálním Ct vyšetření, nevím název- napustili do něj radioaktivní látku ( 2 dny jsme pak za ním nesměli s dětmi ) a pak chodil v tunelu. Bohužel mu teď 3.10. na základě něj řekli, že má ještě nález ve stehenní kosti.(manžel mluvil s tchýní, ta mu ale neřekla přímo slovo rakovina nebo zhoubný nádor - ale nevím, jestli manžela nešetřila… ) Prý mu na to dali léky na rozpouštění kostí ( v příbal. letáku píšou, že můžou i padat zuby atd. ) Domnívám se prosím správně, že ten rtg dělali na možné metastázy a objevili ji tedy v kosti? Tchán se o konkrétních věcech s námi nebaví, ani nevíme, co mu vše Dr. řekli apod. Tchýně nám info říká, ale pravděpodobně né vše ( myslím, že ji o to třeba i tchán prosil, aby nám vše neříkala ). Přemýšlíme, co vše ho čeká…Předem moc děkuji za jakékoli vyjádření!
Je mi to moc líto. Ale to vyšetření co u nej dělali bylo s největší pravděpodobnosti radio-nuklidova forma zobrazování. A ano na zjištění mimo plicních metastaz…
Moc me to mrzí. Přeji hodně síly.
Poradila bych vám možná specializovanou pomoc - psycholog. Poněvadž následující měsíce budou velice težké… ![]()
@sarah1618
Moc děkuji!
Potvrdilo se mi to, co jsem bohužel sama tušila, přečetla jsem v posl. měsících snad vše, co šlo. On byl pořád hrozně statečnej, i si dělal kolikrát z chemo legraci a tak, pak mu ještě dodalo optimismu to velké zmenšení nádoru ( to nevím přesně na kolik ). Ale teď je pro něj určitě ťafka ta informace o té kosti
Do toho podzim…A úplně stejně to měla jeho matka ( plíce, pak mozek a celé tělo ), ta taky strašně kouřila. No, sám tedy asi moc dobře ví, co bude, jak moc matka trpěla… Děkuji i za radu s psychologem…určitě bude potřeba.
@krtek7489 ahojky omlouvám se že jsem se neozvala ale prakticky sem nechodím, po operaci a chemo všechno naprosto v pořádku, chemo snášel taťka dobře všechny pravidelné kontroly od té doby byly v pořádku až do minulého týdne kdy na rentgenu našli dvě nová ložiska, takže jsme v tom znovu. Zatím nic moc nevím všichni jsme v té první fázi šoku, první co ho čeká je onkologie tam mu asi řeknou co dál, zatím bych odhadla že asi nepůjde na operaci, protože ho plicní poslal na onko ne do ústí kde ho předtím operovali. Ale to jsou jen moje domněnky. Musíme čekat a doufat a věřit.
Dobrý den všem, pokouším se obnovit tuto diskuzi a prosím o radu. Minulý týden byl manžel na CT plic protože už několik let má problémy s dýcháním. Dnes jsme byli u doktora, sdělil nám že tam má nějaké zvětšené uzliny a cysty a musí na operaci bylo to moc informací naráz a byli jsme z toho vykuleni, manželovi je 40 let, napsala bych zde zprávu kdyby mi ji někde přeložil abychom to nějak polopaticky pochopili nejsme zdravotníci. Předem děkuji za odpověďi. V mediastinu jsou zvětšené uzliny, vpravo paratrachealni kolem 26×24mm, dolni paratrachealni 26×26mm, preaortalni 10×10mm, artopulmonalni 21×29mm, v oblasti hlavního bronchu 34×24mm, vpravo ve středním laloku nodulace do 5 mm, závěr :polycyklicky zvětšené uzliny v mediastinu a nodulace vpravo-může jít o sarkoidozu 2.st,z pneu. hlediska indikovana mediastinoskopie s extrakci a uzliny-histologicka verifikace. ČT v PACsu
@verunbedrun píše:
Dobrý den všem, pokouším se obnovit tuto diskuzi a prosím o radu. Minulý týden byl manžel na CT plic protože už několik let má problémy s dýcháním. Dnes jsme byli u doktora, sdělil nám že tam má nějaké zvětšené uzliny a cysty a musí na operaci bylo to moc informací naráz a byli jsme z toho vykuleni, manželovi je 40 let, napsala bych zde zprávu kdyby mi ji někde přeložil abychom to nějak polopaticky pochopili nejsme zdravotníci. Předem děkuji za odpověďi. V mediastinu jsou zvětšené uzliny, vpravo paratrachealni kolem 26×24mm, dolni paratrachealni 26×26mm, preaortalni 10×10mm, artopulmonalni 21×29mm, v oblasti hlavního bronchu 34×24mm, vpravo ve středním laloku nodulace do 5 mm, závěr :polycyklicky zvětšené uzliny v mediastinu a nodulace vpravo-může jít o sarkoidozu 2.st,z pneu. hlediska indikovana mediastinoskopie s extrakci a uzliny-histologicka verifikace. ČT v PACsu
Ma zvetsene uzliny v ruznych castech hrudniku a mezihrudi. Dale tam ma loziska v plicich. Musi se zjistit od ceho jsou zvetsene. Budou mu brat vzorek z uzlin z mezihrudi. Neni to velky operacni vykon. Mozna by stacila bronchoskopie v narkoze a pichnuti uzliny, coz neni operace a velke plicni kliniky delaji. K sarkoidoze se delaji i krevni testy. Krome sarkoidozy to muze byt i neco jineho, tak proto je nutna biopsie uzlin. Kde probiha vysetreni?
@verunbedrun píše:
Manžel má zvetšené uzliny a lekar si myslí, že by mohlo jít o onemocnění sarkoidoza vizhttps://sarkoidoza.zdrave.cz/co-je-sarkoidoza/ Je teď nutné, aby vzali na histologii cast tkáně ( rozbor buněk) a zjistili v laborce, zdali tam je to opravdu granulomatozni-zanetlive bunky jako u sarkoidozy vidíme, nebo je tam nejaka infekce, apod. Jenom mu tedy odeberou tkáň na rozbor a podle výsledků se uvidí, co to je a jak se to bude léčit. Držím palce!
Také bych se ráda zeptala, už několik měsíců mám nárazově bolesti v pravé čsíti hrudi, poslední týdny už neustálé. Plus obtížné dýchání a zadýchávání. Ekg, echo srdce a celkově kardio mám v pořádku. Na rtg plic popsána oboustranně sytá kresba, susp. astma. Před dvěma dny jsem začala kašlat, bolesti na hrudi se zvýraznily. Des jsem si nahmatala bouličku na zadní straně krku. Jsem objednaná na plicní, ale chci se zeptat, zda ten rtg nález může mít i jinou souvislost a jaký je další postup.
Uvedeny nalez na rentgenu neni specificky, resp.nic nerika o diagnoze. Takovy nalez muze byt i u zdravych lidi. Dg. Astmatu se podle rtg stanovit neda! Nutna je spirometrie a dalsi vys. Astma neboli. Nejcasteji se objevuje dusnost, zejmena v noci, na plicich to piska atd.
Plíce velmi často metastazuji a nejčastěji právě do mozku, kosti a jater. Pokud mu tedy neudělali CT/MRI nebo třeba biopsii lymfatickych uzliku, nemohou ještě vědět. Rakovina Plic ma velmi špatnou prognózu, ovšem pokud by byl tumor opravdu neměl metastazy a šel by odoperovat - lobectomy, pneumectomy..snad by byla naděje. také záleží jaký druh rakoviny ma.
Bohužel kouření je nejhorší rizikový faktor, který přispívá ke vzniku rakoviny plic 86%, Respektive 86% případu je v důsledku kouření.
Nezbývá než věřit, ze rakovina nemetastazovala, a ze je možné chirurgické řešení, chemo, nebo ozařování.
Moc držím palce