Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@danyk a ten výpotek na plicích je normální nebo je to nějaký problém? Takže taťka teď půjde na plicní ambulanci u nás ve špitále a oni ho odešlou na onkoligii, chápu to dobře?
on má v té podrobné zprávě napsáno:
uzliny paratracheální:
H-N tuková tkáň a 6 lymf. uzlin z nichž v 1 je nádorová metastáza.
uzliny subkarinální:
Q-U 8 antrakotických uzlin s histiocytózou splavů a ojediněle granulomatózní reakcí jak tomu bývá u uzlin drénujících nádorová ložiska
pochopila jsem tedy že v té uzlině H-N má metastázu a co ty uzliny Q-U tak mi to z laického pohledu taky nepřipadá v pořádku
@anickadomnik výpotek na plicích normální není, otázka je, zda nemůže být nějaký reaktivní, který se vstřebe postupně sám. Obecně se drenáž hrudníku u nás ukončovala ne při nulovém výpotku, ale nějaký zbytkový mohl být (byl tam rozdíl, zda šlo o onkologického pacienta anebo člověka se zánětem atd.)
Ty uzliny… ta písmenka to je nějaký popis )lokalizace) a jedna z nich má meta. Ty druhý zní sice tak divně, ale když tam píšou „jak tomu bývá“, tak to asi je normální
Příspěvek upraven 29.07.14 v 12:36
Jinak u nás je plicař-onkolog a chemo si rozepisuje sám a na radioterapie se odesílá na RTO
@danyk takže ten výpotek předpokládám že se bude kontrolovat zase s odstupem rentgenem aby se zjistilo jestli se zmenšuje nebo co dělá?
@anickadomnik dostatečně velký výpotek lze vyklepat (když klepeš na hrudník, vyklepeš jeho hladinu, je nad ním jiný zvuk než nad normální vzdušnou tkání). nejsem schopná zhodnotit, zda popisovaná velikost je zanedbatelná nebo se s ní má něco dělat, ale na RTG to vídět bude. Velké množství by se musela oddrénovat, jinak by utlačovalo plíci
EDIT nebo odpunktovat
@danyk přiznám se že teď mám v hlavě asi milion otázek a nějak nevím na co se zeptat dřív. Vůbec jsem si variantu že by mohly být postižené uzliny nepřipouštěla tak je to pro mě šok. Zeptám se na rovinu jaká je prognoza přežití? Žila jsem s tím že taťka má nádor v 1. stadiu a prognoza přežití je vysoká a nevím jak hodně se to mění v případě že je postižená uzlina.
@anickadomnik to já neumím, ta procenta bych si vymýšlela, určitě se ozve „krtková“
. Ta má přeci jen lepší míru než já. Já se věnovala víc jiným nemocem, onkologičtí nebyli naši běžní pacienti.
@anickadomnik je mi to líto, ale bohužel
Doufám, že stále platí, že chceš všechno vědět na rovinu. ta metastáza v uzlině není dobrá. To, že je to na 95% adenokarcinom jsem ti psala už po té perooperační biopsii, bývá opravdu přesná. Důležitá informace v té zprávě je stupeň III. a,což je špatné. Určitě bude chodit na chemoterapie. Drobný fluidothorax nevadí, může se vstřebat, ale problém bych viděla v tom, že je už 2 měsíce po operaci a nemá tam po takové době už co dělat. Mám obavu, jestli se tam nezačal tvořit až teď a jestli se nebude doplňovat. Musí se to hlídat. Co se týče toho stínu, chce to vyšetřit, může jít o meta do skeletu, řekla bych, že ho pošlou na scintigrafii skeletu, dále se preventivně dělá také CT mozku a sono břicha, tam plíce metastazují nejčastěji. A prognoza? Psala jsi, že máš hodně načteno z internetu, takže určitě víš, že rakovina plic je nevyléćitelné onemocnění, ale to neznamená, že nemůže ještě několik let žít plnohodnotný život.
Dělám na plicním mnoho let a znám opravdu spousty pacientů se stejnou diagnozou a u každého to probíhá jinak. Přeji tatínkovi, ať to všechno zvládne co nejlépe ![]()
@krtek7489 ahoj v podstatě to co píšeš jsem načetla na netu, tedy kromě těch vyšetření, dokonce jsem rozluštila i ten stueň III. A, také se mi podařilo vyluštit a načíst že když byla v uzlině meta tak už nepovažují nádor za celý vyoperovaný, protože v podstatě nevědí jestli není někde další, našla jsem nějakou poradnu s pneumoonkologem, který uváděl prognozu 15% dožití 5 let u tohoto stupně a samozřejmě víc že záleží na tom jak bude reagovat na chemo a jestli se najdou další atd. Vidíš já myslela že ten stín je ten vypotek
Můžeš mi trochu nastínit jak probíhá chemo, jak často se chodí, nebo je to tak individuální že se to nedá takhle říct? Myslíš tedy že bu mu te´d nejdříve dělali další vyšetření a pak chemo, nebo chemo a vyšetření při tom? Předpokládám že chemo asi nebudou odkládat a začnou s ní co nejdřív že?
@anickadomnik ta chemačka může být různá. Víš co jsou různé studie, zkouší se biologická léčba, to je taková „chemoterapie“ v tabletách, ale pro každého a na každý nádor se to nehodí. Ta metastáza je blbá v tom, že to už prostoupilo a může to být už kdekoliv. Ten výpotek ti neudělá stín, na tom RTG vidí hladinu, stín znamená zastření, na tom RTG je jednoduše řečeno černý flek v oblasti žebra a mohla by to teoreticky být metastáza, měli by udělat tu scintigrafii skeletu, plíce často metastazují do skeletu. No a ta ostatní vyšetření se dělají, jestli tam náhodou nejsou nějaké další metastázy, nejčastěji mozek, játra, plíce, kosti. Pokud jsi rozluštila stupeň III. a,tak jsi jistě bohužel zjistila, že to není dobré, za stupněm III. a už těch stupňů moc není. S tou prognozou je to fakt těžké. Všechna čísla, která se dočteš jsou nějaké průměry. A opravdu se to nedá nijak zobecnit, protože není neobvyklé, že člověk bez metastáz, klidné se stupněm II. a žije kratší dobu, než ten, kdo má III. b. No a s tou chemačkou by měli začít co nejdříve, termíny těch vyšetření by měl tatínek dostat hned. U nás je většinou vše do týdne hotovo.
Holky máme žádanku na nějaké vyšetření, můžete mi to přeložit do lidštiny???
v žádance je psáno:
klid. ventrikulografie
pac. po THT l.dx. v 3/2014, s pooper. paraxysmem Fis, verze cordarne, bez optíže, plánován k onkol. terapii - chemoterapie, prosím o vyšet, kard. fcí před zahájením terapie - EF LK
Klid. ventrikulografie - je znázornění srdce (jeho dutin)
pac. po THT l.dx. v 3/2014, s pooper. paraxysmem Fis, verze cordarne, bez optíže, plánován k onkol. terapii - chemoterapie, prosím o vyšet, kard. fcí před zahájením terapie - EF LK -Tak tedy taťka je objednaný na krev a na to vyšetření srdce, tam jde ve středu a v pondělí jde zpátky na onkologii kde rozhodnout jakou chemo bude dostávat, a tedy hned mezi dveřma dostal vynadáno že jde k nim pozdě, že už měl přijít před měsícem
![]()