Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@anickadomnik I u nás v rodiě ty výsledky trvaly strašně dlouho (přes 6 týdnů určitě), bohužel dobře nedopadly.
@-Evka- no tak my tak zhruba víme co nás dál čeká, jen mě fakt seránkuje že to trvá tak dlouho, i když vím že slovně si ulevit je asi to jediné co můžu ![]()
@anickadomnik Hm, u nás ani neodoperovali, jen dali chemo, která nedopadla jak si představovali, teď čekáme, co bude dál.
Co mladý?
@-Evka- no tak taťka už je měsíc po operaci
mlaďas v rámci možností sžíváme se s novým jídelníčkem a zatím se to zdá dobré, musím zaklepat
,
@anickadomnik tak já mám zase tu pozitivní zkušenost, že to trvalo a nic to nebylo. určitě to bylo proto, že mi tam nenapsali, že jsem zaměstnanec a na histolce si řekli, že počkám, že jsem nezajímavej materiál ![]()
Tatínek je vtipnej.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 12:34
No, ja mam zkusenost, ze zakladni histolka maligni/benigni je maximalne do tydne, pak dalsi barveni a treba receptory tak do 14 dnu a nekde se delaji jeste dalsi testy, i nejaka genetika, a to trva dlouho. Ovsem to se dela jen u nadoru malignich a jen u nekterych typu. Aspon pokud vim, mam zkusenost s jinymi typy nadoru, ne s plicnimi. A samozrejme zalezi na pracovisti, nekde toho maji hodne a nekde mene.
V zasade bych nesouhlasila s tim, ze benigni trvaji dlouho, ja mam zkusenost presne opacnou. Kdyz to trva dlouho, je to proto, ze se delaji podrobnejsi testy prave u malignich nadoru.
@mroe tak my máme základní rozbor hned ze sálu, tam jistily že je nádor zhoubný, nepodařilo se ho verifikovat biopsií takže udělali nějaký rychlý rozbor při operaci a podle toho se rozhodly jak dál operovat, odebrali lalok s nádorem a hromadu uzlin a jednu větší bulu které poslali na histolku aby zjistily jestli je to malobuněčný nebo nemalobuněčný nádor a na toto čekáme už přes měsíc
@anickadomnik píše:
@mroe tak my máme základní rozbor hned ze sálu, tam jistily že je nádor zhoubný, nepodařilo se ho verifikovat biopsií takže udělali nějaký rychlý rozbor při operaci a podle toho se rozhodly jak dál operovat, odebrali lalok s nádorem a hromadu uzlin a jednu větší bulu které poslali na histolku aby zjistily jestli je to malobuněčný nebo nemalobuněčný nádor a na toto čekáme už přes měsíc
Tak to delali statim rovnou ze salu, to je hned( prednostne pred vsim). Ale co ja vim, tak u plicnich nadoru delaji i nejakou genetiku, to trva urcite dlouho.
Sice to neni stejne ani podobne, ale my cekali na vysledek genetiky manzela skoro rok a u deti( uz znama mutace) cekame druhy mesic, melo by to byt snad tak za tri. To se sice samozrejme neda srovnavat, ale jen pro predstavu, genetika proste trva fakt dlouho, ten mesic mi prijde adekvatni( ale to jen hadam, s plicnimi nadory nemam zkusenost)
@mroe když mě krtí to, že řekli, že to bude 25. hotové dneska je 29. hotové to není a volat máme nejdřív 6. to přeci musejí vědět jako dlouho to trvá ne? vždyť to určitě operujou často
![]()
@anickadomnik označení TU je tumor nádor, ale CT řekne víc a hlavně TU se musí verifikovat
@anickadomnik píše:
@mroe když mě krtí to, že řekli, že to bude 25. hotové dneska je 29. hotové to není a volat máme nejdřív 6. to přeci musejí vědět jako dlouho to trvá ne? vždyť to určitě operujou často![]()
![]()
No, to bude nejspis zpusobeno tim, ze ten termin dal klinik na zaklade toho, jak dlouho to obvykle( prumerne) trva. Jenze nekdy to patologovi proste trva dele( nebo se to treba i nekdy posila nekam jinam), nadory jsou ruzne a delaji se u nich ruzna vysetreni. Rekla bych, ze to neni zas tak neobvykle.
@mroe mě je tohle všehno zcela logicky jasné, ale zcela nelogicky mě to prostě seránkuje, já už chci vědět že to není adenokarcinom
![]()
jako inteligentní člověk si samozřejmě uvědomuju že to jsou jen prázdné výkřiky do tmy, ale ačkoli jsem známá tím, že jsem chladná, pragmatická a necita tak si někdy potřebuji ulevit
ono to občas pomáhá
Ono v zasade je opravdu klicove, aby patolog spravne urcil typ nadoru a ac patolog nejsem, musim rict, ze kolikrat to musi byt strasne tezky ukol. Rozhodne to neni vzdycky tak, ze koukne a je mu to jasne. Laik si casto mysli, ze je to jednoznacne a jasne a ze kdyz dr. nevi, je blbec, ale ja si dovedu predstavit, ze to muze byt orisek a pritom na vysledku zalezi strasne moc.
Nekdy je treba i ke spravne diagnoze potreba zpetne doplnit nektere informace…sama mam znamou, ktere spravne urcili diagnozu az na treti pokus( po konziliu patologu), ale bylo to tim, ze mela pomerne vzacny typ nadoru, ktery se v podobne forme( podobne bunky), vyskytuje i jinde a pritom je to nador uplne jineho typu.
@mroe děkuji čím více logických argumentů tím lépe, aspoń se zase na čas uklidním