Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@anickadomnik což o epidurál, ten je přichycenej lehce, ale lidi si omylem vytáhnou i močovou cévku, která je jištěná balonkem velikosti pěkné třešně… tam fakt nechápu, jak to chlap močovou trubicí 20 cm dlouhou vytahuje.
Drén měl na odpad nebo na vzduch? Jestli na vzduch (kvůli pneumotoraxu), tak tam se drén odpojí, 24 hodin se čeká, dělá se RTG a podle nálezu se buď zase připojí pacient na sání nebo drén se vytáhne. Chraptí lidi proto, že jak byli u operace uspaní a dýchal za ně přístroj, tak měli v krku kanylu a ta podráždí hlasivky.
jestli nebude mít chemo, tak bude „jen“ jezdit na kontroly.
S letadlem nevím, u našich diagnoz se to nedoporučovalo, ale jak jsem psala, onkologičtí pacienti nebyli má doména.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 12:31
@anickadomnik No,zdravý bych neřekla
Máte už definitivní výsledky histologie? Zajímají mě hlavně uzliny jak dopadly a také jaký nádor to přesně je. Od toho se pak dál odvíjí léčba. Určitě by mu měli dát zajišťovací chemačku, u nás se dává pro jistotu, rakovina plic je svinstvo, které se dosud nedaří 100% vyléčit, ale je velká šance na plnohodnotný život po několik let, ale to určitě víš, určitě toho máš načteno o BCA z internetu spoustu
Až budete mít definitivní výsledky histolky, zeptej se na ty chemačky a nenechte se odbít. No a jinak se standardně pouští 10.den,pokud nejsou žádné komplikace. Pokud bude tatínek ok, bude se cítit dobře, žádná omezení po zhojení jizvy a několika denní (týdenní) rekonvalescenci nejsou nutná ![]()
@danyk no já teda nechápu ani ten epidurál, měla jsem ho dvakrát a vždycky byl tak poctivě oblepenej kolem dokola že i sastra měla problém to odlepit a vytáhnout, se mi moc nechce tatíkovi věřit že jen zlehka zavadil o hadičku ![]()
dren asi na odpad, měl k tomu připojenou jak říkal kabelku (rozuměj plastová průhledná krabice s hnusným oranžovým cosi uvnitř) tu mu odpojily a dnes zase připojili prý uvidí kolik toho vyteče ![]()
já mám za sebou operaci v krku a taky jsem týden potom hrozně chraptila a měla pocit jak když mám angínu
u taťky jsem si myslela že je to ještě umocněno tím jak pořád odkašlává
no to letadlo jsem spíš myslela z hlediska těch operovaných plic, jestli tam nebude nějaké zvýšené riziko embolie
![]()
@krtek7489 výsledky ještě nemáme, jo jo načetla jsem toho už hodně a právě se mě zdá že je to u taťky takové jednoduché oproti tomu jaké hrozné případy čtu
nevím jestli to napíšu dobře ale když jsem to tak všechno pročetla tak jako bych si pořád říkala kdy přijde to hrozný
Je teda fakt že ten primář co ho operoval říkal že táta přišel opravdu hodně brzy aten nádor byl malý a bez problémů ho vytáhly celý ven, tak možná proto to není tak hrozné
fakt byla velká náhoda že se ten nádor zachytil. No pokud by ho posílali na chemačky tak to už by byl u nás ve špitále, onkologii tu máme, tak by to pro nás bylo jednodušší.
už jsem se ptala i Danyk zeptám se ještě tebe: to letadlo jsem spíš myslela z hlediska těch operovaných plic, jestli tam nebude nějaké zvýšené riziko embolie
![]()
@anickadomnik na embolku bych nepomýšlela (tam bych ho brala jako běžnou populaci), spíš bych měla strach z plicních komplikací, přece jen se do tý plíce šťouralo
@danyk no asi jsem myslela to samé co myslíš ty jen pro mě to je embolie (uznej jiné postižení plic neznám
) tušíš jak dlouho tedy dodržet nějaké omezení? řekněme půl roku, rok
![]()
@anickadomnik u nás doktor let posuzoval podle zdravotního stavu a funkce plic individuálně
@danyk ok řeknu mu tedy ať se zeptá, pokud mu o tom dr. nic neřekne sám od sebe
@anickadomnik omezení v podstatě žádná nejsou. Pokud se tatínek bude cítit dobře, může začít fungovat úplně běžně, jak je zvyklý, tak řekněme po měsíci, pokud nejsou nějaké komplikace. Určitě ne půl roku, nebo rok. Znám stovky pacientů s touto diagnozou a nijak je neomezuje dokonce ani když jim byla odoperována jedna celá plíce. Dokonce znám lidi i s půlkou jedné plíce a samozřejmé na běhání maratonu, nebo protančení celé noci to není, ale naprosto normálně fungují, tělo si na to rychle zvykne.
S letadlem není žádný problém, embolie je spíš možná komplikace operace a pooperačního stavu, proto tatínek určitě dostává injekce do břicha na ředění krve, ale během několika dnů mu je již vysadí, jestli normálně chodí. Jestli je tatínek v dobré kondici, bude brzy ve formě a o operaci nebude ani vědět
Chce to promazávat jizvu, je dost velká a občas táhne, takže mazat! Teď už fakt záleží jen na té definitivní histologii a hlavně na tom, aby všechny uzliny byly čisté, bez metastáz. TO je teď to nejdůležitější, tak držím palce ![]()
@krtek7489 srozumitelné a vyčerpávající děkuji, jen o žádných injekcích nemluvil, schválně se ho na to zítra zeptám
@anickadomnik Fraxiparin nebo Clexan se ty injekce jmenují. Musí je dostávat jako prevenci embolie, píchají se do břicha. Standardně, každému, po každé operaci
vysazují se když se pacient začne normálně hýbat, chodit a některých v případech se nahrazují tabletami anopyrinu, ale pokud je pacient normálně mobilní není to nutné.
@anickadomnik ještě Zibor. A teda u nás se píchají do břicha, ale mně je píchali do ruky (přibližne rozhraní horní a střední třetiny paže), dělají se po nich někdy modřiny.
@danyk no on stejně nebude vědět jaká injekce, se ho jen zeptám jestli mu nějaké dávali, nebo potom v propouštěcí zprávě to asi bude
@anickadomnik ještě by tam mohla být zkratka LWMH ![]()