Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@krtek7489 @danyk určitě chci slyšet pravdu, nepotřebuju plácat po ramenou jako že to bude určitě dobrý, jen mě zajímalo jestli to že je zhoubný už je definitivní nebo ještě ne, vidíte třeba jsem vůbec netušila že nezhoubné nádory na plicích nebývají
@anickadomnik jsou velmi vzácné.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:23
@danyk tak taťka volala odpoledne ho pustí a objednají do ústí na punkci, tady prý nenašli buňky jaké hledali
@anickadomnik což by mohlo znamenat, že se sice podle zvyklostí přiklání k nádoru zhoubnému, ale ve vzorku, se co povedl odebrat pře BRSK skrz průdušku do tkáně, nebyly zachyceny nádorové buňky. Takže to zkusí punkcí pod CT. Je to výkon vcelku v pohodě.
@danyk jo to říkal, že nenašli žádné rakoviné buňky, ale že brali vzorek jen z kraje nádoru a že tou punkcí vezmou z prostředka. Punkci dělají ambulantně nebo bude taky ležet?
@anickadomnik kamarád chodí teda na potransplantační a ten to mívá s krátkou hospitalizací. Přes jednu noc.
@anickadomnik píše:
@danyk tak taťka volala odpoledne ho pustí a objednají do ústí na punkci, tady prý nenašli buňky jaké hledali
Nevím, jestli mám mít radost, že jsem měla opět pravdu
Ale ty postupy jsou na všech odděleních podobné, proto se mi nějaké PET, HRCT nebo MR zdálo jako nesmysl
Punkce pod CT se dělá výhradně za hospitalizace z důvodu možného vzniku pneumothoraxu. Za 2 hodiny po punkci půjde na kontrolní RTG a druhý den ráno ještě jednou. Bohužel ti ale musím napsat, že ani ta punkce není jistá, že se tatínek konečně dozví výsledek
Ta 100% jistota je pak provést operační zákrok, odebrat kvalitní vzorek a odeslat na histologii. Všechno se tím zbytečně prodlužuje a přitom je nejdůležitější, aby byl nádor ještě operabilní! Základ je ho vyndat ven! A pokud dle CT skutečně nejsou postiženy uzliny metastázami je velká šance na několik let kvalitního života!
@krtek7489 jo zrovna včera jsem říkala že to co jsi napsala už po prvním rentgenu se zatím do písmene vyplnilo ![]()
termín toho vyšetření budu vědět odpoledne, až taťka přijede, bohužel jsme se sesypali s maroděním a tak pro něj nemůžu jet s mamkou.
Takže i pokud po té punkci nenajdou žádné rakovinné buňky tak to ještě není konec?
@anickadomnik píše:
@krtek7489 jo zrovna včera jsem říkala že to co jsi napsala už po prvním rentgenu se zatím do písmene vyplnilo![]()
termín toho vyšetření budu vědět odpoledne, až taťka přijede, bohužel jsme se sesypali s maroděním a tak pro něj nemůžu jet s mamkou.
Takže i pokud po té punkci nenajdou žádné rakovinné buňky tak to ještě není konec?
Bohužel ne
Oni prostě MUSÍ vědět, co je to přesně za druh nádoru. Např. adenokarcinom, malobuněčný, dlaždicobuněčný, nebo v tom nejlepším, ale bohužel málo pravděpodobném případě nezhoubný. Každý ten nádor se neoperuje např. malobuněčný a každý se léčí jinými cytostatiky, některé se ozařují, ale jak jsem už psala, ideální je ho odstranit a nemít postiženy uzliny. To je ideální stav!
@krtek7489 @danyk holky mám v ruce propouštěcí zprávu:
cytologický nález:
268 Sm - aspirace z B2a vpravo. Cylindrické a pohárkové buňky, lymfocyty. PAP II
269 Sm - aspirace dtto. PAP II
270 Sm - aspirace dtto. Bez diagnostických elementů
271 Sm - aspirace z B2b vpravo. Cylindrické a pohárkové buňky, lymfocyty, makrofágy, erytrocyty PAP II
272 Sm - aspirace dtto. PAP II
273 Sm - aspirace dtto. Cylindrické a pohárkové buňky, lymfocyty, makrofágy.
274 Sm - aspirace z B3a vpravo. cylindické a pohárkové buňky, lymfocyty, hojně makrofágy PAP II
275 Sm - aspirace dtto PAP II
276 Sm - apirace z B3b vpravo Erytrocyty, cylindrické buňky, lymfocyty, makrofágy, mateplazie. PAP II
277 Sm - aspirace Dtto. PAP II
závěr: Pacient s infiltrativním procesem pravého horního plicního laloku S2/S3 dle CT v. s BCa plic přijat k doplnění BRSK k morfologické verifikaci procesu. Laboratorní odběry v normě. Doplněna BRSK, kde ve viditelné bronchiálním stromu patologické změny nejsou. Odebrána aspirace na cytologické vyšetření, kde nejsou prokázané nádorové buňky. Pacienta ve stabilním stavu po vzájemné domluvě dimitujeme domů do péče PL a spádové TRN ambulance. Pacient dojde ke konzultaci nálezu do ambulance hrudní chirurgie MNÚ/L a rozhodnutí o dalším terapeuticko-diagnostickém postupu, vzhledem k perifernímu umístění nálezu BRSK pracoviště MNUL neoslovujeme, z důvodu nízké vytíženosti, prosím o zvážení perkutánní biopsie pod CT kontrolou (výsledek CT vyšetření hrudníku na CD)
@anickadomnik PAP II je dobrý, to jsou spíš degenerativní a zánětlivý změny.
@danyk takže BRSK úplně ok? Tak to je dobrý ne? Myslíš že když má takhle napsáno že prosí o perkutánní biopsie pod CT kontrolou že mu ji budou dělat, nebo se můžou rozhodnout ji nedělat? TaŤka je opět plný elánu že je zcela zdravý a všechny vyšetření si vymysleli doktoři protože mají málo pacientů
![]()
@anickadomnik ne, to je normální slušná žádost o to, aby mu to někde ještě zkonzultovali. Já bych teda radši šla na biopsii, radši 3× potvrdit negativitu, než si říct „tož už je to dobrý“ a pak se za půl rok stresovat znova. Perkutánní biopsie pod CT je už „brnkačka“ (což samo nevylučuje komplikace při výkonu, přece jen se píchá do hrudníku, takže třeba riziko pneumotohoraxu).
@anickadomnik udělat to musí. Nebo vy nechcete vědět, co za útvar na těch plicích má? A pokud se nepovede ani ta punkce, tak bude muset na biopsii operační cestou. Není to tak neobvyklé, že nevyjde ani bronchoskopie, ani punkce a člověk musí na biopsii. Je to určitě tak u 10% podobných nálezů. To, že vyšla PAP II. je bohužel u takhle malých a při bronchoskopii neviditelných nálezů normální, protože jdou tou odběrovou cévkou v podstatě jen přibližně do toho místa, kde je to vidět na RTG, CT. Pokud ten nádor není prorostlý do průdušky, tak to takhle většinou vyjde. Jo a také by to chtělo udělat kontrolní RTG. Úplně obyčejný rentgen, jestli to mění nebo nemění tvar. To také muže napovědět. Kdy byl tatínek naposledy na RTG? Ať tatínka pořádně vyšetří. Takových zanedbaných nálezů z okresní nemocnic jsem už viděla, ať se nenechá odbít!
@danyk @krtek7489 ahoj tak žádná punkce nebude, na plicní chirurgii dnes rozhodli že 20.3. má taťka přijet na příjem 21.3 mu budou dělat nějaké vyšetření kdy bude něco foukat při zátěži a 24.3. půjde rovnou na operaci, na sále ho prý otevřou, vyndají nádor který hned prohlídnout a rozhodnou zda vyndají i část plíce, popřípadě jak velkou. Holky jak moc náročná je taková operace? Jak to probíhá. Dr. mu řekl že v nemocnici bude min. 10 dní po operaci a to jen v případě že vše bude 100% ok a budou odebírat jen ten nádor. Za jak dlouho myslíte že bude schopný běžného provozu, nemyslím tím nějakou zátěž, ale třeba procházku, atd.