Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@anickadomnik záleží, co mu na krvi nabírali. Klasická sedimentace, která by u rozjetýho nádoru byla vysoká, se dnes nedělá, protože sice ve své době měla opodstatnění, ale je hodně nespecifická, takže dnes už se nedělá, akorát člověka vyleká. Některé nádory mají své specifické markery v krvi, ale to se nenabírá na preventivce. A kdyb šlo o pokročilý nádor, tak bude v krvi divné už všechno (bude ten člověk tím nádorem už „vycuclej“). Vím, že čekání je hrozné, ale počkat s nervama na CT, pak než to odečtou a uvidí se.
Zase kuřáctví 40 let a píšeš i silný kuřák, to je prostě vysoce rizikový faktor - nejen pro plíce, ale i pro hrtan.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:19
@danyk na rakovinu plic zemřel jeho otec, jeho maminka měla ve 40 letech rakovinu prsu a tak to je také určitě vyšší riziko. Každopádně moc děkuji za vysvětlení
@anickadomnik podobných nálezů jsem četla spoustu, dejme tomu, že pokud je ve zprávě napsáno toto, ten nádor je pravděpodobný bohužel tak na 60%. K verifikaci /ověření/ poslouží CT, ale stejně bude nutná bronchoskopie, punkce pod CT nebo biopsie /u plic se jedná o zákrok v narkoze, je to taková malá operace/. Dokud se to nepodaří přesně /v případě nádoru o jaký přesně jde/ diagnostikovat, nemůže být zahájena léčba ![]()
@krtek7489 to mě moc nepotěšilo 60% se mi zdá docela dost
, tak nějak podvědomě čekám, že řeknou, že je to jen nějaká běžná cysta, ale každopádně děkuji za názor. Chápu tedy dobře že po CT bude nutné další vyšetření ať výsledek z CT bude jakýkoliv? I kdyby CT ukázalo, že je to jen nějaká vazivová tkáň?
@anickadomnik Víš co, nevím, jak moc to chceš slyšet. Ale předpokládám, když jsi položila dotaz do diskuze, tak tě to zajímá. Z mé zkušenosti, pokud nic jiného jako např. susp. pneumonie, susp. TBC na zprávě zmíněno není a jediné, co je tam zmíněno je nádor, tak mají velké podezření právě hlavně na ten nádor
Ale samozřejmě to může být i něco jiného, méně závažného! Chce to počkat na to cétéčko. No a ta další vyšetření se budou odvíjet od toho, co bude popsáno na CT. Ta bronchoskopie je ale podle mne více než pravděpodobná. Není nad to se do těch plic podívat na vlastní oči.
Pokud by to nebyl jen nějaký vazivový pruh, tak je (jak píše výše krtek 7489) bronchoskopie nasnadě, jednak se podívají do průduškového stromu a podle lokalizace mohou vzít skrz stěnu průdušky nějaký vzorek, event. blízkou uzlinu.
@krtek7489 @danyk o on už jednou na bronchoskopii byl, tedy aspoň myslím že to byla bronchoskopie, brali mu vzorky z průdušek pod narkozou, je to cca 9 let zpátky, dr. se něco nezdálo, ale tenkrát bylo vše ok, neměl tedy nález na RTG, dělali mu to právě proto že se chtěli podívat, protože měl hodně zvětšenou uzlinu na krku a nenašli žádnou příčinu. Jinak teď je ok na RTG šel v rámci preventivky, žádné potíže nemá i když vím že to nemusí vůbec nic znamenat.
Ještě se zeptám jestli s takovou zprávou bude mít nějakou přednost na CT, objednací doba je u nás 4-6 týdnů, tak jestli budeme muset čekat tak dlouho nebo v těchto případech ho dělají dříve?
Jinak samozřejmě mě zajímá jak to je, otec moc sdílný není dr. se na nic nezeptá většinou jen přinese domů zprávu a řekne mi že se mám podívat
jako bych tomu já rozuměla
Chtěla jsem vědět co mě může čekat mamka je nemocná, ségra těhotná, brácha nevybouřenej zastydlej puberťák, já 3 malé děti takže veškerá případné péče, zařizování a obíhání doktorů a vyšetření bude na mě, ten psychický šok z toho že moji rodiče nebudou žít do 150 mě za pár dní přejde a opět to vše budu řešit zcela pragmaticky
@anickadomnik píše:
@krtek7489 @danyk o on už jednou na bronchoskopii byl, tedy aspoň myslím že to byla bronchoskopie, brali mu vzorky z průdušek pod narkozou, je to cca 9 let zpátky, dr. se něco nezdálo, ale tenkrát bylo vše ok, neměl tedy nález na RTG, dělali mu to právě proto že se chtěli podívat, protože měl hodně zvětšenou uzlinu na krku a nenašli žádnou příčinu. Jinak teď je ok na RTG šel v rámci preventivky, žádné potíže nemá i když vím že to nemusí vůbec nic znamenat.Ještě se zeptám jestli s takovou zprávou bude mít nějakou přednost na CT, objednací doba je u nás 4-6 týdnů, tak jestli budeme muset čekat tak dlouho nebo v těchto případech ho dělají dříve?
Jinak samozřejmě mě zajímá jak to je, otec moc sdílný není dr. se na nic nezeptá většinou jen přinese domů zprávu a řekne mi že se mám podívat
Chtěla jsem vědět co mě může čekat mamka je nemocná, ségra těhotná, brácha nevybouřenej zastydlej puberťák, já 3 malé děti takže veškerá případné péče, zařizování a obíhání doktorů a vyšetření bude na mě, ten psychický šok z toho že moji rodiče nebudou žít do 150 mě za pár dní přejde a opět to vše budu řešit zcela pragmaticky![]()
![]()
jako bych tomu já rozuměla
No, prednost mit zrejme nebude, tohle je pomerne bezna indikace k CT, neni to urgentní( jako treba traumata nebo ARO apod.) 4-6 tydnu by na nasem oddeleni byla primerena objednaci doba, mame ale bezne delsi.
@anickadomnik no 4-6 týdnů je strašně moc
Pokud je podezření na TU, měli by na to brát zřetel při objednání. Škoda každého dne
U nás je max.doba pro objednání týden!
@mroe díky já chápu, že to asi není akutní, ale to čekání je naprd, doufám že je to stále 4-6 týdnů já byla před 2 lety a bylo to tak
@krtek7489 jak jsem psala výše já byla před 2 lety a tenkrát to tak bylo, syn byl zhruba ve stejné době a brali ho po 3 týdnech kvůli podezření na spánkovou epilepsii a nejmladší po úrazu šel hned bylo podezření na krvácení do mozku, tohle tak akutní nebude, tak uvidím jak ho objednají a pak zkusím zatlačit přes známé nějaký přednostní termín, asi nevydržím čekat tak dlouho ![]()
@anickadomnik záleží, odkud jsi a jaké máte možnosti, prostě bych zkusila obvolat všechny okolní špitály, kde by mohl dojet a uviděla bych, jaká je kde objednací lhůta. samo bych přečetla ze žádanky, že je tam podezření na tumor.
A máš pravda, někdy se to v rodině sesype na jednoho člověka, jako by on měl unést všechno.
@krtek7489 píše:
@anickadomnik no 4-6 týdnů je strašně mocPokud je podezření na TU, měli by na to brát zřetel při objednání. Škoda každého dne
U nás je max.doba pro objednání týden!
Jak kde, u nas je tyden maximalne pro lezici pacienty( teda v nemocnici).
Driv by ho mohli vzit nekde na poliklinice, tam nemaji akutni pripady a hospotalizovane. Teda mluvim o Praze, nevim, kde bydlite, kdyztak napis SZ.
A koukam, ze Chomutov. Tak to bych zkusila obvolat nemocnice v okoli. Je mozne, ze budou nekde mit kratsi objednaci lhuty.
U nas to tak je proto, ze mame hrozne velkou onkologii( uzivili bychom klidne dve CT). Vsichni pacienti tady spechaji.
Tak obvodní nám v podstatě nic neřekla pouze dala doporučení na plicní, tak jde táta v pondělí tak třeba něco zjistí tam
s tím CT mám možnost zatlačit přes část rodiny s kterou se momentálně nestýkám a získat protekční termín, pokud bude potřeba spolknu svou hrdost a zavolám, neměl by to být problém
@anickadomnik spolkla bych a zavolala ![]()