Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@danyk takže to samé co jsem si myslela po rentgenu, nevíš jak dlouho budou trvat výsledky po bronchoskopii?
@anickadomnik co uvidí, to uvidí a to můžou popsat ještě ten den, na cytologii se u nás čekalo cca týden (na definitivní). Dá se dělat i nějaká rychlá, ale toho využívají spíše při operacích na op. sálech, když najdou něco, co jinak než operačně není přístupné.
Příspěvek upraven 29.07.14 v 10:22
@danyk aha takže nějaký předběžný výsledek bude mít hned? A jak s tou prací dovolenou si vzal do čtvrtka je reálné že půjde v pátek do práce? Nemá práci fyzicky náročnou
@anickadomnik Tak tam by záleželo, jestli bude BRSK v lokálním umrtvení nebo v krátkodobé celkové anestézii. Na ty celkovky sice chodily lidi ambulantně, ale teoreticky jsi po anestézii 24 hodin nesvéprávná a taky můžeš pěkně kašlat. Jestli dávali výsledky ambulantním pacientům hned, to nevím, k nám chodili jen ti dorasovaní, takže mám trochu zkreslené informace.
@danyk no on nebude ambulantně, bude ležet ve špitále, zítra nastupuje pozítří bronchoskopie a ve čtvrtek ho prý pustí
@anickadomnik je mi samotné líto, že to bohužel vypadá přesně, jak jsem psala před časem
Ten nález není dobrý, ale naděje umírá poslední. Na bronchoskopii jsem pár let dělala, v CA se dělá málokomu. Z 99% se dělá v lokální anestezii ať je člověk hospotalizovaný, nebo ambulantní. Hlavně, aby to vyšlo na první pokus, ne vždy se pořadí verifikovat na první pokus, hlavně vzhledem k uložení nádoru. Pokud se nezadaří ani opakovaně, přistupuje se k biopsii pod CT, pokud ani to nevyjde, dojde k k malému operačnímu zákroku při kterém se odebere část tkáně. Pozitvní na tom nálezu je, že nejsou zatím postiženy uzliny. V praxi to znamená to, že se nádor snad zatím nikam nerozšířil, pokud by byl zhoubný. To znamená, že by byl operabilní, což je základ. Proto ať má co nejrychleji udělanou verifikaci, ať se může eventuelně okamžitě začít s léčbou. Držím palce
@danyk @krtek7489 ahoj holky tak už volal taťka po bronchoskopii, je mu dobře, vůbec nic ho nebolelo, nemá žádné obtíže cca 20 minut po výkonu jim utekl z pokoje koukat na olympiádu
Teď to podstatné, byla za ním primářka a řekla mu že zítra budou mít definitivní výsledek podle kterého buď pojede na onkologii nebo ještě na nějaké další vyšetření do ústí nad labem, co říkal taťka tak by to měl být nějaký rentgen, prý ji moc nepochopil, netušíte o co by se mohlo jednat? Já jsem tak laicky odhadla že by to třeba mohla být magnetka, o té vím že se jezdí do ústí protože tady ji nikde blíž nemají
@anickadomnik rezonance mi přijde zbytečná u plic, tam vystačíš s CT nebo HDCT (normální CT dělá snímky asi po centimetru, to HD dělá hustější, takže chytneš i menší věci). je super, že to tatínek zvládl takhle. Ještě možná mě napadá PET (pozitronová emisní tomografie). A je i dobré, že výsledek bude do druhého dne. Jestli tatínek kouřil, přestal?
@danyk nepřestal a asi ani nepřestane, kouří přes 40 let i teď v nemocnici kouří a myslím že na tom nic měnit nebude, i když babička (jeho mamka) po operaci karcinomu kouřit přestala, netuším zda si z ní vezme příklad
já nějak nevím co chtějí po bronchoskopii ještě vyšetřovat, to se z toho nepozná vše?
@anickadomnik mě spíš napadá, jestli nebudou mít po bronchoskopii verifikaci, tak mu budou chtít udělat punkci toho útvaru pod RTG, ale spíš se to dělá pod CT kontrolou, jak už jsem psala výše. Oni prostě nutně potřebují vědět o jaký typ nádoru se přesně jedná, jinak nemohou začít léčbu. S tím PET, MR a HRCT. Proč by to dělali? Oni to vědí, že tam je útvar, dobře to viděli pod CT, proto je podle mě hloupost dělat další zobrazovací vyšetření, když už viděli, co potřebovali
Takže podle mě, pokud nevyjde cytologie, histologie z bronchoskopie, mohou se pokusit ještě o jednu, jestli by to náhodou nevyšlo
,nebo rovnou přistoupit k té punkci.
@krtek7489 no to je to co zaráží mě, proč další vyšetření, nechápu. Ptala jsem se táty ještě jednou a řekl mi že fakt ho prý pošloubuď na onkoligii nebo do toho ústí. Ale přeci to že by se nepodařilo odebrat vzorek už by věděli ne?
@anickadomnik no, ono se určitě něco odebrat povedlo, ale nemusí to prostě vyjít. Aby si byli jistí, že se jedná o ten konkrétní nádor, musí vyjít minimálně PAP IV. nebo PAP V. PAP I. - III. jsou řekněme k ničemu a musí zkusit buď bronchoskopii zopakovat, nebo přistoupit k té punkci toho útvaru a dělá se to pod CT kontrolou, nedělá se jako klasické CT vyšetření. Jen leží pod CT a lékař zavede přes hrudní stěnu dutou jehlu, napíchne ten útvar a odebere vzorek. To je takový stručný popis, aby jsi si to dovedla představit. Ale tak 80% bronchoskopií vyjde na první pokus. Tak uvidíš.
@krtek7489 no zdá se mi to podobné vyšetření jako u syna, tomu dělají biopsii střeva také vždy pod rentgenem, aby prý viděli z jakého místa vzorek odebírají. I když vím že plíce a střevo a ct a rentgen jsou jiné, ale jako laikovi se mi zdá tento postup podobný ![]()
zítra napíšu co je v propouštěcí zprávě.
ještě dotaz myslíte že když mu řekli že buď půjde na onkol. nebo na další vyšetření že je stále alespoň zanedbatelná možnost že nádor nebude zhoubný?
@anickadomnik už před časem jsem ti psala, jak moc chceš slyšet pravdu, ty jsi psala, že jí slyšet chceš. Ta pravděpodobnost, že je nezhoubný, z letité zkušenosti s touto diagnozou, je poměrně malá. S nezhoubnými plicními nádory jsem se moc často nesetkala, spíš opravdu jen sporadicky. Ale šance tam určitě je. ![]()
Je to tak, nádory plíc jsou spíš zhoubné (nezhoubné jsou vzácné). Pak záleží na tom, jaký tam jsou buňky, některý líp reagujou na chemo a některý na záření. Šance tam je v tom, že to je malý a uzliny vypadaly dobře.