Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@anickadomnik píše:
@mroe mě je tohle všehno zcela logicky jasné, ale zcela nelogicky mě to prostě seránkuje, já už chci vědět že to není adenokarcinom![]()
![]()
jako inteligentní člověk si samozřejmě uvědomuju že to jsou jen prázdné výkřiky do tmy, ale ačkoli jsem známá tím, že jsem chladná, pragmatická a necita tak si někdy potřebuji ulevit
![]()
![]()
ono to občas pomáhá
Tak hlavně, aby to nebyl malobuněčný, ale to nepředpokládám, protože by ho ani neoperovali. Jinak nevím, jak se kde vyšetřují jaké nádory, ale s těmi plicními mám 14 ti letou osobní a každodenní zkušenost a to co píše @mroe ohledně toho, že na výsledky se čeká měsíce ba co dokonce rok je nepochopitelné už z toho důvodu, že polovina lidí by umřela dřív, než by se vůbec dozvěděla výsledky, což je prostě hloupost. U histologie je nejdůležitější rychlé zpracování vzorků právě proto, že u zhoubných nádorů je každý den k dobru strašně důležitý. Já být tebou, zavolám přímo na patologii a jen tak všeobecně bych se zeptala, oni ti stejně nic konkrétního neřeknou, ale řekla bych něco v tom smyslu jako dobrý den, tatínek byl toho a toho na operaci, na výsledky histologie čekáme už přes měsíc a mě se to zdá moc, proto bych se chtěla informovat, jak dlouho vám to většinou trvá. My míváme definitivní výsledky max.do 12 dnů, přístup té dotyčné patologie mi přijde dost laxní ![]()
@krtek7489 píše:
Tak hlavně, aby to nebyl malobuněčný, ale to nepředpokládám, protože by ho ani neoperovali. Jinak nevím, jak se kde vyšetřují jaké nádory, ale s těmi plicními mám 14 ti letou osobní a každodenní zkušenost a to co píše @mroe ohledně toho, že na výsledky se čeká měsíce ba co dokonce rok je nepochopitelné už z toho důvodu, že polovina lidí by umřela dřív, než by se vůbec dozvěděla výsledky, což je prostě hloupost. U histologie je nejdůležitější rychlé zpracování vzorků právě proto, že u zhoubných nádorů je každý den k dobru strašně důležitý. Já být tebou, zavolám přímo na patologii a jen tak všeobecně bych se zeptala, oni ti stejně nic konkrétního neřeknou, ale řekla bych něco v tom smyslu jako dobrý den, tatínek byl toho a toho na operaci, na výsledky histologie čekáme už přes měsíc a mě se to zdá moc, proto bych se chtěla informovat, jak dlouho vám to většinou trvá. My míváme definitivní výsledky max.do 12 dnů, přístup té dotyčné patologie mi přijde dost laxní
Prosim, precti si moji odpoved, na kterou reagujes, jeste jednou. Pomalu. S prominutim, nejsem blba, pisu o genetice, jak sis mohla precist.
Rada zavolat na patologii, jako pribuzny pacienta, prijde ponekud mimo misu zas me. Spis by meli trochu zatlacit na doktora, ten se jiste dozvi spis, proc to tak dlouho trva( a nebo jim rekne, jestli je to bezne nebo divne).
@mroe No hlavně nechápu, proč tady vůbec nějakou genetiku řešíš, když se na to nikdo neptal.
Je to dosti zavádějící, nešlo na to nereagovat. Na patologii bych rozhodně zavolala a asi bych byla i dosti nepříjemná. Tlačit doktora do něčeho, co ho do teď evidentně vůbec nezajímá nemá logiku. A také bych v takového doktora ztratila důvěru, protože mě zaráží, že je mu šumák, že po více jak měsíci nemá výsledky obyčejné histologie a v pohodě řekne zavolejte si zase za týden
Proto bych šla rovnou ke zdroji mého problému a to je patologie. A za zavolání nikdo nic nedá. Já bych tedy zkusila cokoliv, i když je to pro tebe možná mimo mísu. Jedná se totiž o zakladatelčina tatínka, jestli jsi to nepochopila. Takže bych udělala vše pro to, aby ty výsledky konečně byly ![]()
@krtek7489 píše:
Tak hlavně, aby to nebyl malobuněčný, ale to nepředpokládám, protože by ho ani neoperovali. Jinak nevím, jak se kde vyšetřují jaké nádory, ale s těmi plicními mám 14 ti letou osobní a každodenní zkušenost a to co píše @mroe ohledně toho, že na výsledky se čeká měsíce ba co dokonce rok je nepochopitelné už z toho důvodu, že polovina lidí by umřela dřív, než by se vůbec dozvěděla výsledky, což je prostě hloupost. U histologie je nejdůležitější rychlé zpracování vzorků právě proto, že u zhoubných nádorů je každý den k dobru strašně důležitý. Já být tebou, zavolám přímo na patologii a jen tak všeobecně bych se zeptala, oni ti stejně nic konkrétního neřeknou, ale řekla bych něco v tom smyslu jako dobrý den, tatínek byl toho a toho na operaci, na výsledky histologie čekáme už přes měsíc a mě se to zdá moc, proto bych se chtěla informovat, jak dlouho vám to většinou trvá. My míváme definitivní výsledky max.do 12 dnů, přístup té dotyčné patologie mi přijde dost laxní
no z toho že by m ohlo jít o malubuněčný karcinom mám právě obavu, nejsem si jistá jestli platí to že kdyby byl malobuněčný tak by ho neoperovali, když vlastně až do operace nevěděli jaký nádor to je, tudíž neměli možnost se rozhodnout jestli operovat nebo ne. Myslíš že to že je malo nebo nemalobuněčný poznali už při té rychlé histolce na sále? Že teoreticky kdyby na sále viděli že je malobuněčný tak by ho zavřeli a nechali být?
@anickadomnik Každopádně museli vědět, co je to za nádor. Jinak by nemělo vůbec logiku tu histolku během operace dělat. Zaráží mě, že tatínek ve zprávě neměl napsáno, co jim při té histolce na sále vyšlo
Jinak malobuňák se prostě neoperuje. Podle mě a mých zkušeností by ho zavřeli. Takže podle mě to probíhalo asi tak, že vzali nejprve vzorek malým řezem a až podle výsledků, které dostali udělali ten velký řez a operaci dokončili.
@krtek7489
popis operace: pacient s neverifikovaným tumorem horního laloku pr. plíce, indikovaný k resekci. Protože není jasná histologie, provedeno peroperačního histol. vyšetření. histologie: 1. peroperační telef. : TU horního laloku pr. plíce - nemalobuněčný vs adenoca
takže chápu-li dobře jedná se o to jestli je to malobuněčný nebo adenokarcinom? Z toho co jsem načetla tak jsem pochopila že oba tyto typy mají pro tátu dobrou prognozu vzhledem k tomu jak brzo byl nádor diagnostikován a že byl celý odoperován. Takže teď by mělo být podstatné zda budou v pořádku uzliny a teoreticky by mohla následovat nějaká prevent. chemo nebo už žádná další léčba jen sledování?
@anickadomnik O malobuněčném se tam nepíše /píšou nemalobuněčný/ vůbec a buď ráda, protože nic horšího by ho bohužel nemohlo potkat a i vzhledem k tomu, že ho operovali, tak jak jsem psala, malobuňák by neoperovali. A k tomu popisu. když bych to přeložila do čestiny, tak to, že to byl neverifikovaný, což znamená neověřený, víš a ta peroperační histologie znamená že nádor je nemalobuněčný, což je skvělé a velmi suspektně /vs/ adenocarcinom, což znamená že nejpravděpodobněji se jedná právě o ten adenocarcinom. Tím pádem bych to brala tak na 95% jako definitivní diagnozu.
@krtek7489 tak přesně takhle jsem to potřebovala přeložit
takže adenocarcinom je tedy dobrá varianta?
@anickadomnik víš co dobrá no
Už od začátku jsem se tě ptala, jestli chceš raději ten med kolem úst, nebo čistou pravdu, vždycky jsi chtěla pravdu. Ale napsala bych to asi takhle. To, že je to zhoubný nádor, je samozřejmě špatně. Ale z těch variant malobuněčný nebo nemalobuněćný má tu lepší, na léčbu lépe reagující variantu
Ale pořád je to zhoubný nádor, jestli mi rozumíš
Teď bude fakt záležet na těch uzlinách. To je teď alfou a omegou dalšího postupu.
@krtek7489 no já jako vím, že rakovina plic není rýma a v případě téhle nemoci asi nic není dobré, ale nějak jsem měla v hlavě strašáka jako že rakovina = hrozný konec, když si promítnu zpátky ty dva a půl měsíce tak zatím mi můj prvotní strach připadá zbytečně přehnaný. Možná i proto jsem z toho tak nervozní, že podvědomě čekám kdy přijde to špatné. Teoreticky si říkám že pokud by byli uzliny čisté a nádor je odoperovaný tak by to vše mohl mít za sebou ne? Samozřejmě že by určitě musel chodit na nějaké kontroly apod. ale léčba by byla hotová, nebo se pletu? Vím že jsi psala že někdy i když jsou čisté uzliny se dává pro jistotu ještě chemo… Mě prostě pořád přijde že na tuto diagnozu je taťka děsně v pohodě (ano má sice bolesti ale ty přikládáme operaci) a žádná hrůza se zatím nekonala ![]()
@anickadomnik Já na to koukám trochu jinak, když znám stovky podobných případů a ono je určitě lepší nevědět všechno dopodrobna.
Dobře je, že je tatínek a určitě všichni v rodině v pohodě
A dál se uvidí. Co se týče té chemačky, hodně bude záležet na těch uzlinách.
@krtek7489 no každopádně nám hodně pomohlo že jste mi tady napsali co a jak bude v podstatě vždy dřív než nám to řekli doktoři takže jsme my i táta věděli co ho čeká a nebyl to pro nikoho takový šok. Už mi tu skáčou děti na hlavu, tak jdu a ozvu se až zase budu mít něco nového. Děkuju
@krtek7489 píše:
@mroe No hlavně nechápu, proč tady vůbec nějakou genetiku řešíš, když se na to nikdo neptal.Je to dosti zavádějící, nešlo na to nereagovat. Na patologii bych rozhodně zavolala a asi bych byla i dosti nepříjemná. Tlačit doktora do něčeho, co ho do teď evidentně vůbec nezajímá nemá logiku. A také bych v takového doktora ztratila důvěru, protože mě zaráží, že je mu šumák, že po více jak měsíci nemá výsledky obyčejné histologie a v pohodě řekne zavolejte si zase za týden
Proto bych šla rovnou ke zdroji mého problému a to je patologie. A za zavolání nikdo nic nedá. Já bych tedy zkusila cokoliv, i když je to pro tebe možná mimo mísu. Jedná se totiž o zakladatelčina tatínka, jestli jsi to nepochopila. Takže bych udělala vše pro to, aby ty výsledky konečně byly
Vis co, ja chtela jen ilustrovat, ze nektere veci proste trvaji dele. Ale kdyz ty uz vis, ze jde jen o obycejnou histologii
… Vzhledem k tomu, ze to tak dlouho trva, tak tam asi nejaky problem bude, mozna to proste " obycejny" nalez nebude. Nechapu, proc by se nemela zeptat doktora, mozna vi, co je problem, nebo vi, ze stejne musi pockat.
Taky by bylo mozna vhodne si uvedomit, ze je rozdil, jestli se jedna o patologii ve velke nemocnici, kde maji vsechna vysetreni k dispozici( pak to muze byt za 12 dni, jak pises), nebo v nejake mensi, kde nektera vysetreni posilaji jinam a tim muze dojit k dalsim zdrzenim. Nehlede na to, ze pokud je potreba nejaka konzultace( nalez je nejasny), tak se to taky muze protahnout. Prekvapuje me, ze se vam za 12 let nikdy nic podobneho nestalo…asi nejake superpracoviste s neomylnym personalem. Nam se to obcas stava.
Osobne nechapu, proc by mel patolog resit problem se pribuznym, dokonce by me prekvapilo, kdyby to chtel resit s nemocnym. Od toho je tam ten lekar, ktery si histologii vyzadal.