Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Ivous1980 to je hodně málo na to, aby se z toho něco vyčetlo. Je dobře, že to je ohraničené.
Obvodní jí poslal ne rentgen. A tam měla ve zprávě tohle. Dneska byla na plicním, vzali jí krev, a je objednaná na CT, ale výsledky budou až 9.3. A to že je to ohraničené, je dobrý?
@Ivous1980 píše:
Obvodní jí poslal ne rentgen. A tam měla ve zprávě tohle. Dneska byla na plicním, vzali jí krev, a je objednaná na CT, ale výsledky budou až 9.3. A to že je to ohraničené, je dobrý?
Jak na to mamce vůbec přišli? Náhodou nebo se jí něco na sobě nezdálo?
Měla vysoký tlak, tak jí doktor udělal EKG, a poslal i na rentgen, asi se mu to hodilo, že jí rovnou udělají i preventivní prohlídku. Ona sice bere asi 40let prášky na tlak ale krom toho že jí ten tlak změří a napíšou prášky si nikdy nic nenechala udělat. Ani krev, prostě nic. A k jinýmu doktorovi ani nechodí, jako gynda, mamograf nebo cokoli.
@Ivous1980 píše:
Měla vysoký tlak, tak jí doktor udělal EKG, a poslal i na rentgen, asi se mu to hodilo, že jí rovnou udělají i preventivní prohlídku. Ona sice bere asi 40let prášky na tlak ale krom toho že jí ten tlak změří a napíšou prášky si nikdy nic nenechala udělat. Ani krev, prostě nic. A k jinýmu doktorovi ani nechodí, jako gynda, mamograf nebo cokoli.
To je blbý, že na sebe kašle, vždyť to dělá pro sebe.
Kouří?
Ještě musím podotknout že asi ve třiceti letech byla na konizaci čípku, a samozřejmě by měla chodit na kontrolu…nebyla nikdy.No máme strach aby jí na tom CT nenašli ještě něco.
@Ivous1980 ohraničený je dobrý v tom smyslu, že to neprorůstá všade tade (to by se blbě vyoperovávalo). No a jestli takhle kouří, tak to není dobrý. Jako nemůžu napsat, že bude mít zhoubný nádor, to bych věštila z koule, ale to kouření prostě udělá své. Obecně se říká, že jak vykouříš 200 000 cigaret, tak k nádoru spěješ.
@lechem píše:
Jak to tatínek zvládá? Už byl u moře?
zvládá to dobře, kontrolní CT v prosinci měl ok pouze mu našli nějaký malinký aneurysma (pravděpodobně), na to dostal léky, tak trochu začal mít pocit že je starej když musí teď brát léky
a má trochu zvýšený odběry na prostatu ale to prý má v jeho věku téměř každej
statečně každý den prohání novou běhnu aby shodil nabraná kila při chemo, u moře ještě nebyl ale už má rezervovanej pobyt na květen v Luhačovicích a na mauricius plánuje na podzim, kvůli tamnímu počasí tak doufám že letos mu to vyjde
@anickadomnik Tak to je super.
U nás to bylo celkem rok a čtvrt i s léčbou naprosto v pohodě, v létě CT naprosto super, před vánocemi zlom a už to jde od 10 k 5 (meta v mozku).
@anickadomnik Ahoj,občas si na tebe vzpomenu, jak jsme to tu spolu probíraly. Můžu se zeptat, jak to vypadá, jak to tatínek zvládá?
@krtek7489 Ahoj/Dobrý den, omlouvám se, že se tahle rovnou obracím na Vás, jen z téhle diskuze mě Vaše odpovědi a rady zaujaly, hlavně jak jste vše popsala jasně a srozumitelně. Chtěla jsem se poradit - tchánovi ( 62 let - celý život kouřil, přestal cca před 4 roky ) v sobotu na CT zjistili tumor vel. 12×10 cm, bez metastáz, ohraničený a ještě tam bylo zmíněno něco o nekrotizující tkáni…Takhle mi to reprodukovala tchýně, ten popis nemám, abych ho doslovně přepsala…Přišlo se na to náhodou, kdy měl jít na operaci kožního útvaru pod okem a musel na předoper. vyš., kde na rtg našli stín 10×10 cm (cca před měsícem). Na CT po měsíci ( 6.5. ) už je zmíněn ten tumor. Překvapila mě hlavně ta velikost ( i jak se to po měsíci zvětšilo ), protože zatím nemá žádné příznaky, jen trochu dušnosti, ale zároveň má velkou nadváhu, tak jsme to připisovali tomu. Bude se léčit v Motole, teprve se rozjedou všechna vyšetření, určitě prý bronchoskopie + další. Tchán se samozřejmě obává rakoviny, umřela na ní jeho matka i babička - obě rakovina plic + meta v mozku a pak už všude. Je možné, aby takhle velký nádor ještě nezpůsoboval příznaky typu kašle nebo vykašl. krve? A pochopila jsem, že bude asi nádor zhoubný, že v naprosté většině nádory plic jsou? Díky moc za jakoukoli odpověď, i když toho moc nevím na upřesnění…
@ttanule píše:
@krtek7489 Ahoj/Dobrý den, omlouvám se, že se tahle rovnou obracím na Vás, jen z téhle diskuze mě Vaše odpovědi a rady zaujaly, hlavně jak jste vše popsala jasně a srozumitelně. Chtěla jsem se poradit - tchánovi ( 62 let - celý život kouřil, přestal cca před 4 roky ) v sobotu na CT zjistili tumor vel. 12×10 cm, bez metastáz, ohraničený a ještě tam bylo zmíněno něco o nekrotizující tkáni…Takhle mi to reprodukovala tchýně, ten popis nemám, abych ho doslovně přepsala…Přišlo se na to náhodou, kdy měl jít na operaci kožního útvaru pod okem a musel na předoper. vyš., kde na rtg našli stín 10×10 cm (cca před měsícem). Na CT po měsíci ( 6.5. ) už je zmíněn ten tumor. Překvapila mě hlavně ta velikost ( i jak se to po měsíci zvětšilo ), protože zatím nemá žádné příznaky, jen trochu dušnosti, ale zároveň má velkou nadváhu, tak jsme to připisovali tomu. Bude se léčit v Motole, teprve se rozjedou všechna vyšetření, určitě prý bronchoskopie + další. Tchán se samozřejmě obává rakoviny, umřela na ní jeho matka i babička - obě rakovina plic + meta v mozku a pak už všude. Je možné, aby takhle velký nádor ještě nezpůsoboval příznaky typu kašle nebo vykašl. krve? A pochopila jsem, že bude asi nádor zhoubný, že v naprosté většině nádory plic jsou? Díky moc za jakoukoli odpověď, i když toho moc nevím na upřesnění…
Tak kasel nemusi mit vybec a vykaslavani krve je az hodne pozdni priznak. Tak velky nador s nekrozou bude velmi pravdepodobne zhoubny a je docela s podivem, ze jeste nejsou nikde metastazy, vzhledem k te velikosti.Vic ale uvidite az po tech dalsich vysetrenich, bez nich se neda bliz soudit.
@mroe Moc děkuji za odpověď, ano, bez vyšetření se zatím nedá posuzovat. Můžu se jen ještě zeptat, když mu dělali to CT s kontrastní látkou a nakonec napsali, že nejsou metastáze, tak kde tedy přesně nejsou? V okolí plic? Tzn., že je třeba může mít na mozku? To by asi zjistili až přímo na CT hlavy? Právě, že nevím, jak obsáhlé CT mu dělali, ale to by asi bylo další samostatné CT…Omlouvám se asi za hloupé dotazy, ale s tchánem jsme se od soboty nebavili…