Čtvrta třída-znalosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
7.1.22 14:17
@FlorenceF Jenkins píše:
Ale dalsi vec (diskuze v okoli). Dejepis se zacina v šeste? A rok se bere antika 8o v prvaku zase antika, mluvime li o gymnaziich. A dejepis konci v lepsim pripade druhou svetovou valkou, pricemz studenti vš si pak pletou okupace a revoluce ve 20.stoleti v Čechach :nevim:

Jo, výuka dějin na ZŠ a zejména těch moderních je průser. V šesté třídě jsem se zařekla, že bych v životě nic tak blbého a nudného jako dějepis nešla studovat. A hádej, co jsem pak vystudovala. Obor, který stál na moderních dějinách, geografii a dalších společenských vědách. :lol:

Ale dějepis si doma u dětí podchytím. A fakt se nebudu hroutit, když nebude umět Punské války a bude z toho nosit třeba čtyřky. Ale jestli mi na 17. listopadu za 10 let dítě řekne, že nevím, proč je státní svátek, bude klečet na hrachu a zruším Vánoce. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
7.1.22 14:17

@FlorenceF Jenkins On se totiž do moderních dějin nikdo nechce moc pouštět, protože je ten výklad do velké míry ovlivněn názorem vyučujícího, nejsou jednotné názory historiků.
Ale souhlasím, za mě bych taky ubrala prvohory a dala víc novověku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32922
7.1.22 14:18
@sao píše:
@andelka83 Jo, a jinak… nerozumím, proč řešíš pořád jenom SŠ…? Jakože ZŠ je příprava na SŠ? Já jsem myslela, že škola má být především „příprava“ na život… ;) A v tom životě se člověk může rozhodnout, že si chce/potřebuje „udělat nějakou školu“, nebo se může rozhodnout, že žádnou školu nepotřebuje… Když se rozhodnu udělat si SŠ, znám pravidla, vím co je potřeba udělat pro to, abych se tam dostala, a vím, co studium na oné konkrétní škole obnáší… Sečtu náklady a buď do toho jdu, nebo ne. Jinými slovy, když se mé děti rozhodnou studovat, budou studovat. Co s tím má společného, jakým způsobem tráví období „povinné školní docházky“?

Asi proto, že máme jedno dítko právě v 1 ročníku SŠ. A druhé čeká přestup na 2 stupeň. Je fakt, že u nás se hodně příprava na život rovná příprava na SŠ a zaměstnání..že vzdělání přikládáme poměrně velkou váhu (manžel zvlášť, protože to sám neměl jednoduché). Obdivuju tvůj přístup a takovou tu volnost..bude bude, nebude nebude..budou studovat, zařídí si to sami..na to asi nemám povahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 14:22

@FlorenceF Jenkins Tvůj synek třeba něco nedává, ale zase je talentovaný na hudbu.
Můj sice vzhledem k věku možná exceluje ve všeobecném rozhledu, ale za úspěch považuji, že už pozná státní hymnu a občas si pustí „Jednou mi fotr povídá“ a nechal si vysvětlit, ře je to rock & roll.
Mou a mužovu snahu vychutnat si doma či v autě reprodukovanou hudbu již několik let zarputile devalvuje a dožaduje se puštění Hurvínka. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32922
7.1.22 14:23
@Svistice píše:
Jo, výuka dějin na ZŠ a zejména těch moderních je průser. V šesté třídě jsem se zařekla, že bych v životě nic tak blbého a nudného jako dějepis nešla studovat. A hádej, co jsem pak vystudovala. Obor, který stál na moderních dějinách, geografii a dalších společenských vědách. :lol:Ale dějepis si doma u dětí podchytím. A fakt se nebudu hroutit, když nebude umět Punské války a bude z toho nosit třeba čtyřky. Ale jestli mi na 17. listopadu za 10 let dítě řekne, že nevím, proč je státní svátek, bude klečet na hrachu a zruším Vánoce. :mrgreen:

Tak mě dějepis asi bavil vždycky, i v té 6 třídě.
Vloni když syn měl právě v té Vlastivědě dejiny, tak zrovna byla distanční výuka, a já bývala v hodinách s ním. Aktivně jsem se snažila mu to i nějak víc přiblížit, zajímavě, mám plno knížek, obrázky, příběhy, znám zajímavosti, souvislosti..nula bod. Srdce historikovo krvácelo.
U nás budou asi klečet na hrachu všichni, včetně manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32922
7.1.22 14:28

@zrcadlo naše škola je třeba zapojená do sbírání příběhů pamětníků, to mi přijde fajn. Že ta 2 světová, komunismus atd nejsou jen v učebnicích. To 20 století se učí fakt blbě, zvlášť proto, že se musí najít nová, lepší forma. A i proto, jak píšeš, že je mnoho názorů a je to takové zvláštní období, poměrně nedávné.
Kolikrát děkuju Bohu, že jsem na státnicích nedostala žádnou otázku z 20 století. Kolega dostal 60 léta a byl to mazec, zpocený až..hodně těžké. A taky to málokoho bavilo. Ani nebyly semináře příliš, k tomuto období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
7.1.22 14:30
@FlorenceF Jenkins píše:
Hele, tohle mi prijde super :palec:

No, akorát to zamrzlo a složenky vyplnujou furt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45722
7.1.22 14:32
@Lama Lama píše:
No, akorát to zamrzlo a složenky vyplnujou furt.
:mrgreen:
A co ty pohledy? Ty už taky nejsou moc třeba :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
7.1.22 14:45

@andelka83 Jo, tak to zase chápu. Tohle má každý jinak. My prostě nechceme a nebudeme dětem „diktovat“ jedinou správnou cestu. Mluvíme spolu o různých cestách, konečné rozhodnutí bude jen na nich. Je to jejich život a jejich zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 14:51

@veria @Lama Lama Tak psal se nějaký rok 1992. Ještě jsme se učili napsat telegram. To učitelka nemohla tušit, že budeme mít jednou nějaký paypall, internet banking a what´s up. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32922
7.1.22 15:00
@sao píše:
@andelka83 Jo, tak to zase chápu. Tohle má každý jinak. My prostě nechceme a nebudeme dětem „diktovat“ jedinou správnou cestu. Mluvíme spolu o různých cestách, konečné rozhodnutí bude jen na nich. Je to jejich život a jejich zodpovědnost.

To máte velkou důvěru.. neskutečné ( pro nás).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14649
7.1.22 19:28

Tak zrovna znalost základů o zemi, kde ziju, je podle mě důležitá :think: co jiného by se měli učit? Jedna věc je si stěžovat, jak se ucej blbiny a jak je to nebaví, ale co bys s nimi chtěla porad dělat, a ještě aby z toho 100% děti bylo vždy hin? :lol: Vždycky se najde někdo, koho to bavit nebude nebo komu to přijde jako blbost, ať vymýšlíš cokoli. A projekty? To zas nebavilo mě, nenáviděla jsem vždy práci ve skupinkách a podobne zabíjení času :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 19:40
@Anik píše:
Za mě je to v pořádku. Žijeme v ČR, tak bysme tu republiku měli znát. Ono toho zase není tolik, ten základ. Nemyslím všechny malé přítoky apod., to je asi opravdu zbytečné, ale základní hory, řeky, velká města a kde leží,,,mně to připadá jako základ. Argument, že dneska si vše na pár kliknutí vyhledáš, považuju za velice hloupý. Díky těmto argumentům hloupneme, nemáme základní přehled, pak nám dojdou data a jsme nahraný. To by se mohly zrušit všechny školy a zůstat jen internet, když si tam teda všechno najdu, ne? stačí se naučit číst a jinak vše na webu.

Určite znat a nabiflovat, souhlas, ale trochu pozdeji jsem myslela, o rok dva a klidne vic :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 19:43
@andelka83 píše:
přesně tak. Když nemáš základ a obecné znalosti, tak jak chceš kriticky uchopit informace z googlu? Mně přijdou bezva mezipředmětové vztahy, a větší projekty (ve 4 třídě, jak se vrátili do školy v květnu, tak ještě stihli projekt o prvních Přemyslovcích), ale učit všechno zábavně a jako mimoděk, bez toho určitého biflování faktů a pojmů, to nejde prostě.

Nene, zabavna forma-viz učeni jazyku.

Takhle, myslim, ze zabavny clovek-učitel dovede ‚zabavne‘ podat i fyziku a organickou chemii, naopak si pamatuju úču, ktera nas v prime pravidelne umrtvovala dejinami hudby, zacali jsme Gregorianskym choralem a bylo od ni vylozene zdvorile, ze krome informaci o nem nam ho i pustila :roll: Hudbu miluju, opravdu bytostne, ale tady jsem se fakt netesila :cert: mrcha jedna :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
7.1.22 19:46
@FlorenceF Jenkins píše:
Určite znat a nabiflovat, souhlas, ale trochu pozdeji jsem myslela, o rok dva a klidne vic :think:

Jenže za dva roky bys pak mrčela, že toho mají moc a musí se toho moc učit a napamatujou si to, protože o daném tématu nikdy nic neslyšeli. Vlastivěda není žádná rocket science. Jako ano, taky jsem koukala, když se děcka ve 4. třídě ve vlastivědě učila Přemyslovce včetně manželek a letopočtů. Na druhou stranu si nemyslím, že by je to nějak poškodilo na duchu či na těle. Ono i to nalej-vylej učení má něco do sebe, aspoň něco v té hlavičce zůstane a postupně se rozšiřujou obzory a je na co navázat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí