Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@FlorenceF Jenkins píše:
No, tahle diskuze mi pomaha utridit si myslenky, co by se treba mne vlastne libilo. Jak uz jsem psala, zapomnenka informaci ze 4.tridy je 95%(muj skromny fenestralni odhad), pokud si ta fakta to dite mezitim nezjisti jinak (což zjisti, jakmile se rozhlidne i za prah vlastniho domu, pokud mozno bez rodicu, kteri zaridej, dovezou, kouoej listky apod.). Takze predpoklad, ze z dejme tomu 20 frontalne prezentovanych řek/pohoří a kraju, udrzi tolik, aby na to v te sedmicce LOGICKY navazal mi prijde mimo.Takze bych se treba soustredila na vetsi detail typu: misto, kde žiju a probirala v souvislostech, ale praktičtejsich pro život: bydlim v hlavnim meste, mame tu to a to, googlovaci referat s porozumnenim zemepisnych informaci: co tu mame za pametihodnost, proč (kriticke myšleni), jak se tam dostanu, ročnikovy ‚projekt‘ typu ‚naplanuj dovolenou v Čechach pro sve kamarady‘. Jako, mistopisne zajimavosti nekde v řiti fakt ale fakt neudržejale praci s informacema jo
Ale chápeš to, že když nedostanou ve 4. třídě ten basic, ze kterého si zapamatujou alespon těch 10%, tak do sedmé třídy ti přijdou nepopsané tabule, které nikdy neslyšeli ani o Brnu, Šumavě ani Odře… ![]()
Mě ty projekty a praktické záležitosti zrovna přijdou ideální do té rodiny. Ve škole at je prostě učí pořádně.
@FlorenceF Jenkins Jo a ten zeměpis bude synek příští rok potřebovat v tom dějepisu.
Aby nehledal Velkou Moravu na Kamčatce. ![]()
A za učení dějepisu bez mapy bych stavěla kantory ke zdi.
Známá nedávno drtila s děckem nějaké územní zisky sňatkové politiky Karla IV, ale pochybuju, že ta patacka alespoň rámcove tušila, kde že je ta Lužice.
@Svistice píše:
Jo, výuka dějin na ZŠ a zejména těch moderních je průser. V šesté třídě jsem se zařekla, že bych v životě nic tak blbého a nudného jako dějepis nešla studovat. A hádej, co jsem pak vystudovala. Obor, který stál na moderních dějinách, geografii a dalších společenských vědách.Ale dějepis si doma u dětí podchytím. A fakt se nebudu hroutit, když nebude umět Punské války a bude z toho nosit třeba čtyřky. Ale jestli mi na 17. listopadu za 10 let dítě řekne, že nevím, proč je státní svátek, bude klečet na hrachu a zruším Vánoce.
Souhlas, fakt souhlas ![]()
@veria píše:
Ze bychom teda ten prvni stupen rovnou zrusili, kdyz si z nej nic nepamatuji?
Jako sorry ale vedet kde tece Vltava a Labe, kde je Sumava a kde Krkonose, a kde priblizne Brno a Ostrava, to by mely v te ctvrte tride vedet a do 7. to urcite nezapomenou. Zvlast kdyz na to ve skole narazi urcite i driv. Tohle neni memorovani, to je zakladni prehled.
A jestli se tady nekdo chlubi tim, ze to neumi ani v 35 ani nema smysl komentovat. Ale samozrejme kazdyho vec, jak potom pusobi na lidi v beznem hovoru.
Kde teče Vltava a Labe, kde je Šumava, Krkonoše, Brno, Ostrava… to moje děti vědí už výrazně dřív než ve 4. ročníku, a nikdy jsme se to řízeně („školním způsobem“) neučili
Díky tomu, že nemarní čas vysedáváním ve školních lavicích, máme společně mnohem více času „reálně žít“. A v rámci toho reálného života už naše děti pochytily mnohonásobně více informací a znalostí. Zeptat se jich, kde je Ostrava, Brno, Krkonoše, Vltava, tak se mi vysmějí, proč se jich vůbec na takové samozřejmosti ptám
Slepou mapu jsme ale vyplňovat opravdu ještě nezkoušeli, nenapadá mě, k čemu by nám něco takového bylo (kromě školních testů, které se nás netýkají
). Před pár lety jsme sice tvořili-malovali svoji vlastní mega mapu ČR (byl to takový náš společný projekt), ale to jsme měli k dispozici jinou mapu a podle ní jsme to tam všechno vepisovali
V letošním školním roce naše děti hodně cestují různě po ČR a poznaly už nespočet různých míst osobně, což v nich zanechalo mnohem trvalejší vzpomínky, než když by se to měly pouze memorovat z učebnic ![]()
@sao píše:
Kde teče Vltava a Labe, kde je Šumava, Krkonoše, Brno, Ostrava… to moje děti vědí už výrazně dřív než ve 4. ročníku, a nikdy jsme se to řízeně („školním způsobem“) neučiliDíky tomu, že nemarní čas vysedáváním ve školních lavicích, máme společně mnohem více času „reálně žít“. A v rámci toho reálného života už naše děti pochytily mnohonásobně více informací a znalostí. Zeptat se jich, kde je Ostrava, Brno, Krkonoše, Vltava, tak se mi vysmějí, proč se jich vůbec na takové samozřejmosti ptám
Slepou mapu jsme ale vyplňovat opravdu ještě nezkoušeli, nenapadá mě, k čemu by nám něco takového bylo (kromě školních testů, které se nás netýkají
). Před pár lety jsme sice tvořili-malovali svoji vlastní mega mapu ČR (byl to takový náš společný projekt), ale to jsme měli k dispozici jinou mapu a podle ní jsme to tam všechno vepisovali
V letošním školním roce naše děti hodně cestují různě po ČR a poznaly už nespočet různých míst osobně, což v nich zanechalo mnohem trvalejší vzpomínky, než když by se to měly pouze memorovat z učebnic
Věř tomu, že moje desetiletá byla schopn po třech dnech odjíždět z Budapešti a nevědět, jak se jmenuje hlavní město Maďarska. Prostě to má na háku.
@andelka83 píše:
Tak mě dějepis asi bavil vždycky, i v té 6 třídě.
Vloni když syn měl právě v té Vlastivědě dejiny, tak zrovna byla distanční výuka, a já bývala v hodinách s ním. Aktivně jsem se snažila mu to i nějak víc přiblížit, zajímavě, mám plno knížek, obrázky, příběhy, znám zajímavosti, souvislosti..nula bod. Srdce historikovo krvácelo.
U nás budou asi klečet na hrachu všichni, včetně manžela.
Ja dejepis zbožnovala a nevadilo mi se matlat ve stredoveku. Stravila jsem mnoho let kreslenim a navrhovanim historickych odevu a bavilo me kreslit treba renesancni zeny tak, aby jim to slušelo ![]()
Ale kdyz to vezmu kolem a kolem, nyni by se mi v ramci spolecenskych diskuzi kuwa mnohem vic hodily ty dejiny 20.stoleti, treba čínska kulturni revoluce, valka ve Vietnamu, Afganistanu, rozpad Sovetskeho bloku, kolonialniho systemu atd.atd. To se da pojmout i nenazorove, resp.na tom ukazat, jak je svet slozity.
A ne, ze jako totalni bombu studentum odpalim video z osvobozovani Dachau (nic proti, to by mel byt jeden ze zakladu, ale kuwa uz nekdy ve tretaku a ne pred maturitou) ![]()
@Lama Lama píše:
No, akorát to zamrzlo a složenky vyplnujou furt.
@veria píše:
A co ty pohledy? Ty už taky nejsou moc třeba
Koresponďáky? ![]()
@sao Tak slepa mapa je prave na to, aby sis overila ze clovek vi, kde to presne je.
Znam par domacich skolaku a je to katastrofa proti normalnim skolnim detem. Takze ti to moc neverim.
A predstav si ze my taky hodne cestujem po CR, i kdyz deti chodi do te straslive skoly. ![]()
Příspěvek upraven 07.01.22 v 20:59
@Lama Lama píše:
Věř tomu, že moje desetiletá byla schopn po třech dnech odjíždět z Budapešti a nevědět, jak se jmenuje hlavní město Maďarska. Prostě to má na háku.
To znám a je to normální
My máme zase menší hospodářství, takže jehňata, kuřata, kůzlata se u nás jednu dobu skloňovala denně. Přesto naše děti (když jsem se jich na to zeptala) netušily, jak se nazývají mláďata jednotlivých domácích zvířat
I přes to věřím tomu, že ty děti pochytí přesně to, co k životu potřebují. Pro tebe je důležité vědět, že Budapešť je hlavní město Maďarska, pro tvé dítě to v tu chvíli tak důležité nebylo, ale věř, že až by zjistila že to potřebuje, tak si to prostě zjistí
Nevidím jediný důvod k tomu, aby byly děti chodící encyklopedie 🙂
@veria píše:
Ty uz myslim zrusili
Jsou, kupovala jsem parchantum na tábor, aby mi alespoň jednou napsali, nekřesťanské peníze to stalo a vís co? Přivezli to netknuté zase zpátky. ![]()
@Semtex píše:
Tak zrovna znalost základů o zemi, kde ziju, je podle mě důležitáco jiného by se měli učit? Jedna věc je si stěžovat, jak se ucej blbiny a jak je to nebaví, ale co bys s nimi chtěla porad dělat, a ještě aby z toho 100% děti bylo vždy hin?
Vždycky se najde někdo, koho to bavit nebude nebo komu to přijde jako blbost, ať vymýšlíš cokoli. A projekty? To zas nebavilo mě, nenáviděla jsem vždy práci ve skupinkách a podobne zabíjení času
Hele, nevim, kolik ti je, ale za nas to nekdy ke konci 90.nesmele zacinalo a podle toho to taky vypadalo ![]()
Problem je, ze na projekty se ted jede v cele spolecnosti, korporaty jsou na tom vylozene postavene, stejne tak veda, dokonce i statni sprava. A osoba se zkusenosti z individualni pripravou prijde do prace a čumi na drat
a ty projekty se pak tady vlecou k nesneseni, schuzky jsou neefektivni, lidi se urazej, kdyz jim pristanou pripominky a zaroven maji pocit, ze kdyz uz mi neco pristalo na stole, tak se na tom prece muzu predvest…
Otazkou je, jestli ucitele na zakladce/stredni maji dostatecnou kapacitu to ty haranty naucit nebo jim to aspon priblizit ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:nene
No, fakt, já si tudle zoufala, přišlo mi něco v mých čtyřiceti prvně složenkou a vůbec jsem netušila, co si s tím počít. A kluk řikal, že to už viděl, že to vyplnovali ve škole.
Jsou chytrý jak rádia.
Tudle jsem si prvně odpanila nos. Přinsela jsem domu test a chtěla jsem číst návod. A haranti si ťukaly na čelo, že to snad ne, začali nalejvat vodičky, šmrdlat tyčinkama a a prej že doktora musí učit vyšetřovat.
![]()
@FlorenceF Jenkins píše
Otazkou je, jestli ucitele na zakladce/stredni maji dostatecnou kapacitu to ty haranty naucit nebo jim to aspon priblizit
Ono jde i o to, jestli má ten učitel dostatecne prakticke zkušenosti s těmito „soft skills“. Protože tohle se opravdu nedá efektivně předat, pokud jsi jen bohapusty teoretik.