Čtvrta třída-znalosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81481
7.1.22 20:37
@FlorenceF Jenkins píše:
No, tahle diskuze mi pomaha utridit si myslenky, co by se treba mne vlastne libilo. Jak uz jsem psala, zapomnenka informaci ze 4.tridy je 95%(muj skromny fenestralni odhad), pokud si ta fakta to dite mezitim nezjisti jinak (což zjisti, jakmile se rozhlidne i za prah vlastniho domu, pokud mozno bez rodicu, kteri zaridej, dovezou, kouoej listky apod.). Takze predpoklad, ze z dejme tomu 20 frontalne prezentovanych řek/pohoří a kraju, udrzi tolik, aby na to v te sedmicce LOGICKY navazal mi prijde mimo.Takze bych se treba soustredila na vetsi detail typu: misto, kde žiju a probirala v souvislostech, ale praktičtejsich pro život: bydlim v hlavnim meste, mame tu to a to, googlovaci referat s porozumnenim zemepisnych informaci: co tu mame za pametihodnost, proč (kriticke myšleni), jak se tam dostanu, ročnikovy ‚projekt‘ typu ‚naplanuj dovolenou v Čechach pro sve kamarady‘. Jako, mistopisne zajimavosti nekde v řiti fakt ale fakt neudržej :nevim: ale praci s informacema jo :nevim:

Ale chápeš to, že když nedostanou ve 4. třídě ten basic, ze kterého si zapamatujou alespon těch 10%, tak do sedmé třídy ti přijdou nepopsané tabule, které nikdy neslyšeli ani o Brnu, Šumavě ani Odře… :nevim:
Mě ty projekty a praktické záležitosti zrovna přijdou ideální do té rodiny. Ve škole at je prostě učí pořádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 20:46

@FlorenceF Jenkins Jo a ten zeměpis bude synek příští rok potřebovat v tom dějepisu. ;) Aby nehledal Velkou Moravu na Kamčatce. :lol:

A za učení dějepisu bez mapy bych stavěla kantory ke zdi.
Známá nedávno drtila s děckem nějaké územní zisky sňatkové politiky Karla IV, ale pochybuju, že ta patacka alespoň rámcove tušila, kde že je ta Lužice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 20:48
@Svistice píše:
Jo, výuka dějin na ZŠ a zejména těch moderních je průser. V šesté třídě jsem se zařekla, že bych v životě nic tak blbého a nudného jako dějepis nešla studovat. A hádej, co jsem pak vystudovala. Obor, který stál na moderních dějinách, geografii a dalších společenských vědách. :lol:Ale dějepis si doma u dětí podchytím. A fakt se nebudu hroutit, když nebude umět Punské války a bude z toho nosit třeba čtyřky. Ale jestli mi na 17. listopadu za 10 let dítě řekne, že nevím, proč je státní svátek, bude klečet na hrachu a zruším Vánoce. :mrgreen:

Souhlas, fakt souhlas :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
7.1.22 20:49
@veria píše:
Ze bychom teda ten prvni stupen rovnou zrusili, kdyz si z nej nic nepamatuji?
Jako sorry ale vedet kde tece Vltava a Labe, kde je Sumava a kde Krkonose, a kde priblizne Brno a Ostrava, to by mely v te ctvrte tride vedet a do 7. to urcite nezapomenou. Zvlast kdyz na to ve skole narazi urcite i driv. Tohle neni memorovani, to je zakladni prehled.
A jestli se tady nekdo chlubi tim, ze to neumi ani v 35 ani nema smysl komentovat. Ale samozrejme kazdyho vec, jak potom pusobi na lidi v beznem hovoru.

Kde teče Vltava a Labe, kde je Šumava, Krkonoše, Brno, Ostrava… to moje děti vědí už výrazně dřív než ve 4. ročníku, a nikdy jsme se to řízeně („školním způsobem“) neučili :wink: Díky tomu, že nemarní čas vysedáváním ve školních lavicích, máme společně mnohem více času „reálně žít“. A v rámci toho reálného života už naše děti pochytily mnohonásobně více informací a znalostí. Zeptat se jich, kde je Ostrava, Brno, Krkonoše, Vltava, tak se mi vysmějí, proč se jich vůbec na takové samozřejmosti ptám :mrgreen: Slepou mapu jsme ale vyplňovat opravdu ještě nezkoušeli, nenapadá mě, k čemu by nám něco takového bylo (kromě školních testů, které se nás netýkají ;) ). Před pár lety jsme sice tvořili-malovali svoji vlastní mega mapu ČR (byl to takový náš společný projekt), ale to jsme měli k dispozici jinou mapu a podle ní jsme to tam všechno vepisovali :mrgreen: V letošním školním roce naše děti hodně cestují různě po ČR a poznaly už nespočet různých míst osobně, což v nich zanechalo mnohem trvalejší vzpomínky, než když by se to měly pouze memorovat z učebnic :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
7.1.22 20:54
@sao píše:
Kde teče Vltava a Labe, kde je Šumava, Krkonoše, Brno, Ostrava… to moje děti vědí už výrazně dřív než ve 4. ročníku, a nikdy jsme se to řízeně („školním způsobem“) neučili :wink: Díky tomu, že nemarní čas vysedáváním ve školních lavicích, máme společně mnohem více času „reálně žít“. A v rámci toho reálného života už naše děti pochytily mnohonásobně více informací a znalostí. Zeptat se jich, kde je Ostrava, Brno, Krkonoše, Vltava, tak se mi vysmějí, proč se jich vůbec na takové samozřejmosti ptám :mrgreen: Slepou mapu jsme ale vyplňovat opravdu ještě nezkoušeli, nenapadá mě, k čemu by nám něco takového bylo (kromě školních testů, které se nás netýkají ;) ). Před pár lety jsme sice tvořili-malovali svoji vlastní mega mapu ČR (byl to takový náš společný projekt), ale to jsme měli k dispozici jinou mapu a podle ní jsme to tam všechno vepisovali :mrgreen: V letošním školním roce naše děti hodně cestují různě po ČR a poznaly už nespočet různých míst osobně, což v nich zanechalo mnohem trvalejší vzpomínky, než když by se to měly pouze memorovat z učebnic :wink:

Věř tomu, že moje desetiletá byla schopn po třech dnech odjíždět z Budapešti a nevědět, jak se jmenuje hlavní město Maďarska. Prostě to má na háku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 20:55
@andelka83 píše:
Tak mě dějepis asi bavil vždycky, i v té 6 třídě.
Vloni když syn měl právě v té Vlastivědě dejiny, tak zrovna byla distanční výuka, a já bývala v hodinách s ním. Aktivně jsem se snažila mu to i nějak víc přiblížit, zajímavě, mám plno knížek, obrázky, příběhy, znám zajímavosti, souvislosti..nula bod. Srdce historikovo krvácelo.
U nás budou asi klečet na hrachu všichni, včetně manžela.

Ja dejepis zbožnovala a nevadilo mi se matlat ve stredoveku. Stravila jsem mnoho let kreslenim a navrhovanim historickych odevu a bavilo me kreslit treba renesancni zeny tak, aby jim to slušelo :lol:

Ale kdyz to vezmu kolem a kolem, nyni by se mi v ramci spolecenskych diskuzi kuwa mnohem vic hodily ty dejiny 20.stoleti, treba čínska kulturni revoluce, valka ve Vietnamu, Afganistanu, rozpad Sovetskeho bloku, kolonialniho systemu atd.atd. To se da pojmout i nenazorove, resp.na tom ukazat, jak je svet slozity.

A ne, ze jako totalni bombu studentum odpalim video z osvobozovani Dachau (nic proti, to by mel byt jeden ze zakladu, ale kuwa uz nekdy ve tretaku a ne pred maturitou) :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 20:56
@Lama Lama píše:
No, akorát to zamrzlo a složenky vyplnujou furt.
:mrgreen: nene
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 20:56
@veria píše: :mrgreen:
A co ty pohledy? Ty už taky nejsou moc třeba :D

Koresponďáky? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45724
7.1.22 20:57

@sao Tak slepa mapa je prave na to, aby sis overila ze clovek vi, kde to presne je.
Znam par domacich skolaku a je to katastrofa proti normalnim skolnim detem. Takze ti to moc neverim.
A predstav si ze my taky hodne cestujem po CR, i kdyz deti chodi do te straslive skoly. ;)

Příspěvek upraven 07.01.22 v 20:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45724
7.1.22 20:58
@FlorenceF Jenkins píše:
Koresponďáky? :lol:

Ty uz myslim zrusili :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
7.1.22 21:01
@Lama Lama píše:
Věř tomu, že moje desetiletá byla schopn po třech dnech odjíždět z Budapešti a nevědět, jak se jmenuje hlavní město Maďarska. Prostě to má na háku.

To znám a je to normální :mrgreen: My máme zase menší hospodářství, takže jehňata, kuřata, kůzlata se u nás jednu dobu skloňovala denně. Přesto naše děti (když jsem se jich na to zeptala) netušily, jak se nazývají mláďata jednotlivých domácích zvířat :mrgreen: I přes to věřím tomu, že ty děti pochytí přesně to, co k životu potřebují. Pro tebe je důležité vědět, že Budapešť je hlavní město Maďarska, pro tvé dítě to v tu chvíli tak důležité nebylo, ale věř, že až by zjistila že to potřebuje, tak si to prostě zjistí ;) Nevidím jediný důvod k tomu, aby byly děti chodící encyklopedie 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 21:01
@veria píše:
Ty uz myslim zrusili :D

Jsou, kupovala jsem parchantum na tábor, aby mi alespoň jednou napsali, nekřesťanské peníze to stalo a vís co? Přivezli to netknuté zase zpátky. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.1.22 21:02
@Semtex píše:
Tak zrovna znalost základů o zemi, kde ziju, je podle mě důležitá :think: co jiného by se měli učit? Jedna věc je si stěžovat, jak se ucej blbiny a jak je to nebaví, ale co bys s nimi chtěla porad dělat, a ještě aby z toho 100% děti bylo vždy hin? :lol: Vždycky se najde někdo, koho to bavit nebude nebo komu to přijde jako blbost, ať vymýšlíš cokoli. A projekty? To zas nebavilo mě, nenáviděla jsem vždy práci ve skupinkách a podobne zabíjení času :P

Hele, nevim, kolik ti je, ale za nas to nekdy ke konci 90.nesmele zacinalo a podle toho to taky vypadalo :zed:

Problem je, ze na projekty se ted jede v cele spolecnosti, korporaty jsou na tom vylozene postavene, stejne tak veda, dokonce i statni sprava. A osoba se zkusenosti z individualni pripravou prijde do prace a čumi na drat :nevim: a ty projekty se pak tady vlecou k nesneseni, schuzky jsou neefektivni, lidi se urazej, kdyz jim pristanou pripominky a zaroven maji pocit, ze kdyz uz mi neco pristalo na stole, tak se na tom prece muzu predvest…

Otazkou je, jestli ucitele na zakladce/stredni maji dostatecnou kapacitu to ty haranty naucit nebo jim to aspon priblizit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
7.1.22 21:04
@FlorenceF Jenkins píše: :mrgreen: nene

No, fakt, já si tudle zoufala, přišlo mi něco v mých čtyřiceti prvně složenkou a vůbec jsem netušila, co si s tím počít. A kluk řikal, že to už viděl, že to vyplnovali ve škole.
Jsou chytrý jak rádia. :jazyk: Tudle jsem si prvně odpanila nos. Přinsela jsem domu test a chtěla jsem číst návod. A haranti si ťukaly na čelo, že to snad ne, začali nalejvat vodičky, šmrdlat tyčinkama a a prej že doktora musí učit vyšetřovat. :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.1.22 21:07
@FlorenceF Jenkins píše
Otazkou je, jestli ucitele na zakladce/stredni maji dostatecnou kapacitu to ty haranty naucit nebo jim to aspon priblizit :nevim:

Ono jde i o to, jestli má ten učitel dostatecne prakticke zkušenosti s těmito „soft skills“. Protože tohle se opravdu nedá efektivně předat, pokud jsi jen bohapusty teoretik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí