Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mám čerstvě (3 měsíce) cukrovku druhého typu a chtěl bych se zeptat jestli můžu normálně pít alkohol? Máte někdo zkušenost? Určitě to proberu s mým doktorem ještě, ale teď je situace jaká je a jsem objednaný na kontrolu až za 2 měsíce. A trochu se stydím s ním o tom mluvit, někdo možná nepochopí, ale jsem stydlivý. Byl bych moc rád za jakékoliv zkušenosti.
Pijete alkohol? Jestli ano tak jaký? Nemám žádné kamarády, kteří mají cukrovku a tohle řeší..
@Nikolas24 píše:
Ahoj, mám čerstvě (3 měsíce) cukrovku druhého typu a chtěl bych se zeptat jestli můžu normálně pít alkohol? Máte někdo zkušenost? Určitě to proberu s mým doktorem ještě, ale teď je situace jaká je a jsem objednaný na kontrolu až za 2 měsíce. A trochu se stydím s ním o tom mluvit, někdo možná nepochopí, ale jsem stydlivý. Byl bych moc rád za jakékoliv zkušenosti.![]()
Pijete alkohol? Jestli ano tak jaký? Nemám žádné kamarády, kteří mají cukrovku a tohle řeší..
Jestli máš jen dietu, měl bys alkohol počítat do denního příjmu. Vyhnula bych se tvrdému alkoholu. Jestli bereš i léky, s alkoholem bych to nemíchala rozhodně. Přežiješ to i bez něj.
Jestli máš i nadváhu a vysoký tlak a nedejbože kouříš, nebudeš to mít jednoduchý…
Kolik Ti je???
@Pajik 76 lehkou nadváhu mám, vysoký tlak ne a taky nekouřím a je mi 27
No takhle.. Jsi mlady a chapu, ze si chces vyrazit s kamosema a popit.. Ale cukrovka neni sranda. Ty leky mas na cely zivot a uz ony davahi Tvemu telu zabrat. Obecne na netu se doctes, ze alkohol je pei cukrovce zakazany. A ja s tim souhlasim. Zadny lekar Ti alkohol nepovoli pri cukrovce.
Jinak muj deda i babicka meli oba cukrovku (babicka stale ma, deda zemrel loni v 85 letech). Obcas si pri ni stamprlku dali. Ale objevili jim ji az okolo 65let, ne uz ve 27..
Spis jake mas glykenie? Meris se? Nechces spis dietou zkusit odbourat ty leky a drzet ten cukr v norme dietou.
Doktor ti to rozhodně nepovolí. Možná velmi výjimečně. Raději zhubni a drž dietu, třeba se ti slinivka vzpamatuje. Víš něco o tom, jak ta nemoc vzniká a jaký rozdíl mezi jedničkou a dvojkou? Dvojka bývala nemoc starých lidí. Ale samozřejmě jednodušší je být tlustý a brát léky a časem se dopracovat k inzulínu. No nic. Mám kamarádku s diabetem 1. typu a udělala by všechno na světě, kdyby nemusela být na inzulínu. Bohužel to prostě nejde. Ty máš šanci svůj stav když ne zlepšit, tak aspoň nezhoršit!!!
@Nikolas24 při cukrovce je alkohol problém no. Rozhodně ne tvrdý alkohol. Máš glukometr? Tak si dej pivo a za 2h se změř a uvidíš jak to vypadá. Já jsem skoro abstinent
. Občas pivo k jídlu
je i dia pivo, ale jak chutná nevím..Ale párkrát za rok. Ty začátky budou náročné a navíc každému cukr lítá po něčem jiném
Záleží jaké máš hodnoty, jestli jen hraniční tak se to dá dobře držet dietou. na mne jedině funguje nízkosacharidová ![]()
Mám cukrovku 2. typu, nemám nadváhu, vysoký tlak ani nic jiného. Když jsem vyfasovala Metformin, kde je v příbalovém letáku alkohol vysloveně zakázaný, ptala jsem se doktora, jestli mám teda doživotně s alkoholem utrum. Divil se, že pochopitelně ne, když to nebudu přehánět. Já jsem ale člověk, co si v pohodě vystačí s dvojdeckou vína, takže tu si čas od času dám. Zrovna teď jsme měli s mužem sedmičku vína ve dvou natřikrát. Pivo nepiju, u toho i bacha na množství sacharidů, je to docela bomba.
Jinak alkohol snižuje glykémie, což je zvlášť v kombinaci s inzulínem dost nebezpečné. Můžeš z toho mít parádní hypoglykémii, kterou cukrem nahoru nevyženeš. Nevyzkoušeno, ani to nemám v plánu.
Kámoš s cukrovkou to na naší svatbě hodně přehnal s alkoholem a byl týden na neschopence jak mu bylo zle, než se mu cukr srovnal.
Dvojkový diabetes ve 27 letech je průšvih. Kolik vážíš??? Musíš něco udělat s tou váhu a dostat cukrovku pod kontrolu nejlépe dietou.
Jinak se Ti přidá ta hypertenze a vysoké tuky atd. atd… a vyvine se u tebe tzv. Metabolický syndrom. Chlapi to mívají (i ženy teda), ale až třeba v šedesáti. Takhle Tě to čeká už po čtyřicítce… Je to blbý.
Nenechej to být, máš šanci to změnit…
Kamarádka měla cukrovku, tedy ale asi 1. a měla už inzulinovou pumpu. Na oslavu narozenin si dala pár panáků a vnoci umřela
měla 24 let. Neber to na lehkou váhu a pokud to ještě jde, tak se snaž se sebou něco udělat.
Protože není nic lepšího, než na zničenou slinivku pokračovat v tom životním stylu, kterým sis ji odpálil.
Pokud přestaneš myslet panděrem a začneš používat hlavu, tak ted na rok, dva nasadíš přísný režim a změnu životního stylu, díky tomu se ti může podařit opravit inzulinové hospodářstí a pak fungovat v normálním režimu. Myšleno rozumném životním stylu.
pokud se na to vykašleš a nebudeš měnit to čím se pomalu vraždíš, tak tě čekají závažné zdravotní komplikace, inzulin, doživotní dieta, kterou budeš porušovat a dál si ničit organismus.
Zdravý režim v tomto případě znamená minimum sacharidů, žádné jednoduché sacharidy, dostatek vlákniny, dostatek bílkovin, dostatek zdravých tuků, žádný alkohol a především mnohem více pohybu, srovnat spánek, naučit se kompenzovat stres.
Když najdeš motivaci konečně něco se svou psychikou a životním stylem dělat a ideálně si s tím necháš od někoho pomoci, tak se ti život promění dost výrazně k lepšímu. Včetně fyzické kondice a zdraví. O psychice a vzhledu ani nemluvě.
Pokud se na to vykašleš a tak nějak to budeš pytlíkovat s inzulinem, skončíš v invalidním důchodu a s mnohem nižší kvalitou života a mnohem časnější smrtí.
Jo a pochopitelně - cukrovka je velmi častá příčina impotence.
Zejména pokud jsi mladý chlap mohl by ti vyhovat přístup tzv. paleo diety, navíc to na diabetes II typu reálně pomáhá. Mrkni do téhle knihy a zkus na ten režim najet.
https://www.melvil.cz/…rvnim-miste/
Příspěvek upraven 18.05.20 v 11:15