Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@PetraF84 píše: Více
Asi jsi to tak nemyslela, ale tvůj příspěvek vyzněl tak, že lidi 40+ jsou rozpadající se vetší staříci, které je nutno k pohybu nutit a vytvářet pro ně speciální cvičení, protože normální nezvládnou.
A k otázce, je mi 45 a cvičím - plavu, chodím na skupinové posilovací lekce, občas běhám, hodně chodím… cvičím mnohem víc než třeba ve 30, protože teď už mám velké děti a mnohem víc času na sebe. A tím pádem jsem v mnohem lepší kondici.
K otázce č. 2 - o jednoduché cvičení pro „důchodce“ 40+ bych zájem neměla ![]()
Necvičím, protože jsem shnilá jak veš.
Vím, že bych měla…
bylo mi špatně už jem z pohledu ma pár videí na youtube. Tak jsem to zavřela a odložila na někdy. Popravdě, žádný plán by asi se mnou nehnul.
![]()
Je mi 52, chodim na jogu a tancim.
Jeste pred dvema roky 5-6× tydne. Pak me koleno donutilo zvolnit. Tak jsem aspon pridala prochazky. Tancit jsem zacala ve 47. Nemam pocit, ze jsem starena nad hrobem, ktera by mela zacit s lehkym cvicenim… jo…obcas uz me neco boli…ale zas tak moc to neresim…
Ten prispevek vyzniva fakt zvlastne, kdybys nenapsala, ze resis lidi 40+, tak bych tipla, ze se bavis o seniorech 😅 je mi teda 34, ale cvicim silove a beham a mam v planu v tom pokracovat cely zivot. Tatovi je 60, jezdi denne na kole, beha a chodi do posilovny, jeste pred par lety chodil na krav magu. A ano, povazuju cviceni za velmi dulezite v kazdem veku.
Vubec nevim, proc by lidi 40+ potrebovali nejaky specificky a jednoduchy plan, v tomto veku chodi bezne do posilky, na skupinovky, plavou, behaj..
Takových návodu a cvičení je plný internet. Najdi si jiný podnikatelský záměr.
Sice cíleně necvičím, ale denně chodím cca 5 km a když počasí dovolí, jezdím na kole.
Mně je 40, chodím na aerobic, do fitka a chodila jsem na jumping, jenomže se mi hrozně zablokovala záda, ten už asi pro mě úplně ní, ale jinak cvičím normálně. Našim je 66 let a běhají na běžkách lépe, než většina mladistvých, kteří si tedy běhají po horách rekreačně, zejména mamka bruslí a je hodně rychlá.
Tyto, fakt bych se měla po čtyřicítce cítit jako jednou nohou v hrobě? ![]()
Víš co - kdo je zvyklý se hýbat, ten se hýbe. Kdo není, toho nějaké mravokárné řeči o péči o vlastní tělo k pohybu fakt nedokopou.
Já necvicim. Teda nechodím do tělocvičny, posilovny a tak vůbec. Ale věnují se pohybu, který mě baví, ideálně venku na čerstvém vzduchu. Hodně chodím. A tancuju. Kondici mám velmi slušnou, zdravotních potíží hromadu, ale ty moje se cvičením nezlepší.
Ano, cvicim. Rekla bych ze vice než kdyz mi bylo 20. To clovek resil skolu, pak kariéru, casu na cviceni s jinymi konicky bylo mene. pak bylo dite. Dcera uz ma 10, ja si nechala zkraceny uvazek a cas mam na sebe dost. S dcerou jsme take aktivni, takže toho cviceni a resp pohybu mam vic, nez drive.
V zime chodime plavat, brusle, lyze, cvicim doma na přístrojích, obcas jdu s kamarádkou na jogu. Zacala jsem kickbox. V lete přidáme kolo, paddleboard, brusle, beham, chodime na tury.
Mam skoro 41 a citim se skvele
Manzel to same, ten jeste vesluje.
Necvičím, nemám čas, energii ani náladu. Jsem od rána do večera pryč, přijíždím hrozně unavená. Vím, že by mi cvičení pomohlo třeba trochu zhubnout a celkově by to bylo prospěšné, ale nemám na to prostě energii. Žádný plán by to nevyřešil. Jediné řešení je nemuset tolik pracovat. Až se děti osamostatní a nebudu muset tolik vydělávat, pustím část práce a budu mít konečně čas na sebe. Odhaduju to tak za deset let. Pak možná ocením i plán.
Kolik ti je, když tví rodiče jsou 40 +?
Jinak mě pobavilo to, že se lidi nad 40 pomalu rozpadají.
Je mi 40 a ano cvičím, ne kvůli lidem abych jim to mohla vyprávět, ale aby mě nezaskocili běžné denní situace např. doběhnout tramvaj bez funění, ohnout se a zavázat boty nebolí mě u toho záda, stačit dítěti při sportu, vyjít schody atd.
Ahoj, možná hloupý dotaz, ale fakt mě to zajímá. Přijde mi, že se o tom moc nemluví, ale je pravda, že po 40 člověk dost rychle ztrácí svaly a sílu, i když se „cítí v pohodě“? Řešíme to teď doma – rodiče si pořád myslí, že jsou v kondici, ale reálně mají problémy se zády, koleny, stabilitou atd. A když jsem začala trochu zjišťovat info, tak mě docela překvapilo, že to jde relativně jednoduchým cvičením párkrát týdně dost ovlivnit. Má to podle vás smysl řešit? Nebo je to zbytečný a stačí normálně fungovat?
A další věc – kdybych zkusila vytvořit fakt jednoduchý plán pro lidi 40+ (něco realistického na doma), měly byste o to zájem pro vás nebo vaše rodiče? Díky za názory!