Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, před měsícem jsem byla na preventivní kontrole na gynekologii a byla mi zjištěna cysta na vaječníku kolem 3 cm a tak jsem měla přijít po MS na kontrolu, jestli zmizela a je stále stejná, je normální, že mě poslala na odběry tumor markery? Dost mě to vylekalo. Říkala mi různé druhy cyst, které by to mohly být. Příští týden si mám zavolat na výsledky a že by mě poslala do nemocnice aby to tam zkoukli a řekli, jestli by to vyndali laparoskopicky nebo ne. Je mi 29 let a mám velký strach. Máte s tím někdo zkušenosti?
Je to jen kontrola. Je dobré, že máš pečlivou doktorku. Lékař má udělat maximum možného, aby snížil riziko pozdějších komplikací. Pevné nervy a hodně zdraví!
Byla jsem na laparoskopické operaci cysty vaječníku a po 3 dnech zase doma bez potíží. Jde skutečně o rutinní zákrok.
@Terinka21 dcera měla to samé v 17 letech. Laparoskopicky ji vyndali a druhý den šla domů.
Když mi zjistili cystu na vaječníku (taky pravém), která měla skoro 5 cm, tak mi ty markery dělaly taky. Je to jen pro jistotu. U mě to nakonec je endometriální cysta. Do nemocnice jsem nemusela, prý vykazuje zcela jasnou strukturu, kterou má právě jen ta endometriální. Nevyndavali mi nic. Dostala jsem antikoncepci a cysta se zmenšila na nějakých 1,5 cm. Moje lékařka tvrdí, že obecný konsenzus je tenhle typ cysty nevyndavat, dokud nemá určitou velikost. Kvůli zachování plodnosti. To zjizvení by prý bylo pro plodnost větším rizikem, než přítomnost té cysty… Samozřejmě bude dost záležet na tom, co za cystu máte. Podle toho ji buď nechají, nebo vyndají. Každopádně můžete oslovit více lékařů a zjistit, jestli to, co vám navrhne váš lékař (případně nemocnice) je jediná možná cesta… Dopředu bych se nestrachovala. Opravdu hrozně velké množství z nás má nějaké cysty. A jsme víceméně v pohodě ![]()