Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Hlavně vy co jste po porodu zachovejte klid…Ono se to opravdu zlepší. Já tomu teda vůbec nevěřila, ale ted jsem naprosto v klidu.To cičeni cvičím 7 základních cviků, chodila jsem k fyzioterapeutce snad pul roku než jsem se to naučila cvičit správně..Sama bych se to nenaučila dělat správně. Takže doporučuji k nějakému lektorovi…Pak si myslím, že kdo z vás má nadváhu tak bude dobré zhubnout..Já jsem ted dala dolů 15 kilo(měla jsem 105 kg/168 cm) a to taky udělalo své..Dokonce jsem začala cvičit jillian michaels- teda bez poskoků-ty nahrazuji jiným cvičením v tempu…To píšu jen okrajově, páč mi vadily všechny cviky kde se zapojil břišní lis…Jo a když jsem šla delší vzdálenost tak jsem nemohla ani dojít domů, jak mě bolela pánev a měla jsem doslova plný kalhotky…Držím palce všem a nebojte jde to…
ASi je to výzva být trpělivá a nejít pořád za výkony.
Díky moc za uklidnění, snad se to zlepší.
Držím palce…Věřím, že tělo když dostane kvalitní stravu si to opraví samo…Věřte svému tělu a nebojte se…
Holky a mate nekdo k te cystokele i treba stresovou inkontinenci? protoze me se posledni dobou objevuje unik pri kychnuti a tak…takze vlastne mesic od mesice od porodu se to horsi…ach jo…jak to mate? ![]()
Ahoj, k té inkontinenci - taky se mi občas stane malý únik při smíchu atd. musm se na to soustředít. Jinak teď jsem znovu těhotná, chtěla jsem až tak za rok, ale osud chtěl jinak
Mám teda strach co bude po porodu, doufám že to nebude horší. Určitě pak podám zprávu, jsem ale teprve na začátku.
@Svštluška tak to se určitě průběžně ozvi - klidně mi napiš do sz…kdybys chtěla. Budu to druhé těhotenství taky co nevidět doufám řešit, tak ať vím, na co se připravit, i když vím, že to může být tisíckrát jinak a připravit se nejde ![]()
Ahoj holky. Chtěla bych se s vámi podělit o svůj dnešní zážitek z gynekologie…Vezmu tu od začátku- po třetím porodu velkého dítěte(všechny 3 děti měly kolem 5 kil), jsem měla obrovskou cystokélu s přesahem poševní klenby..Byla jsem z toho dost špatná, info na netu všechny směřovaly pouze k plastice..Neviděla jsem východisko..Dřela jsem si poševní obsah v kalhotkách, bylo to hroznýýý…Dnes jsem byla po 2 letech na prevenci..Dr mi řekla, že to ještě neviděla, aby to někdo takhle vycvičil a že to mám o 80 proc lepší, že tam samozřejmě nález je, ale ten prý odpovídá fyziologii 3 porodům velkých plodů…Cejtím se skvěle, cvičím teda denně, a hodně taky udělala změna stravování a zhubnutí cca 20 kilo..Ale holky jde to, a to mi věřte, že cvičit nepřestanu…Držím vám palce, aby jste to zvládly bez operace…A sobě aby tento stav vydržel…
Teda, to je hruza, co vse se muze po porodu ženským stat.Muzu dotaz? Kdybyste vedely, ze vas to po porodu potká-vybraly byste si radsi císařský rez nebo i tak sly rodit klasicky?
@Rakosnicek1983 píše:
Teda, to je hruza, co vse se muze po porodu ženským stat.Muzu dotaz? Kdybyste vedely, ze vas to po porodu potká-vybraly byste si radsi císařský rez nebo i tak sly rodit klasicky?
Brala bych rozhodně císař.
@Svštluška ahoj - tak jak probíhá další těhotenství, smím-li se zeptat? nějaké zhoršení nebo naopak zlepšení? A rodit se chystáš normálně nebo dostaneš císaře?
Ahoj, zatím bych řekla, že je to pořát stejné, jsem v 19 týdnu, tak uvidím, teď mi teprve začíná růst břicho. Spíš se bojím co bude po porodu. O císaři jsem ani neuvažovala, mám z něj docela strach a ani mi ho nikdo nenabídl ani gynekolog ani na rehabilitacích co jsem chodila mi ho nedoporučili, tak to nechám osudu. Určo se zas ozvu ![]()
@Svštluška píše:
Ahoj, zatím bych řekla, že je to pořát stejné, jsem v 19 týdnu, tak uvidím, teď mi teprve začíná růst břicho. Spíš se bojím co bude po porodu. O císaři jsem ani neuvažovala, mám z něj docela strach a ani mi ho nikdo nenabídl ani gynekolog ani na rehabilitacích co jsem chodila mi ho nedoporučili, tak to nechám osudu. Určo se zas ozvu
Děkuji za info - budu tě stále sledovat
Mě to hrozně pomáhá, když slyším, že to někde prostě funguje a není to rapidní šílenost v dalším těhotenství!
samozřejmě zatím…ale ťukťuk ať to probíhá i dál dobře. Mě právě doktor řekl, abych až budu případně v dalším těhotenství se stavila o 3 měsíce dřív a dá mi indikaci k císaři, že je větší šance uchovat stav jaký mám než si nechat protlačit opět vše pravděpodobně zase takhle velkým dítětem :/ tak jsem rozpačitá…
Zdravím všechny. Přidám svou zkušenost. Jsem cca rok po porodu. Na prohlídce po 6ti nedělí mi doktorka řekla že je všechno OK, že mám pocvičit pánevní dno a všechno bude jako „zamlada“. Prej že mám povolené děložní vazy. Potom jsem se o to začala nějak víc zajímat a samozřejmě jsem koukla dolů a „něco“ tam bylo. Já teda nevím, podle googlu bych řekla že mám cystokélu i rektokélu, ale dr. o ničem takovém nic neříkala. Jen ty vazy.
No každopádně nemám žádné potíže, jenom mi nedělá dobře poskakovat. Ani to tam necítím. Ven mi to leze když si dřepnu, ve stoje ne a vleže to vidět není vůbec. A samozřejmě večer je to horší, zvláště když přes den něco tahám. Vadí mi teda když se myju, tak to tam cítím ![]()
Taky mi doktorka původně říkala, že se to samo spraví, že někdy pomůže až žena dostane menses (že tomu pomáhá estrogen), ale mě přijde že to mám spíš horší. Snažím se cvičit pánevní dno, ale často si nevzpomenu
Rok po porodu už tomu moc nedávám šance, že by se to zpravilo.
A taky jsem se dr ptala co další těhotenství a říkala mi, že se to mezi těhotenstvími neřeší (mám na mysli operace) a že to nebývá horší.
A taky je to prý dědičné…
Já to mám rok a půl po porodu nějak podobně jak píšeš, na operaci to prý není, chodila jsem na rehabilitace a prý je to i tím, že mám skoliozu. Můj gyndař by to vůbec neřešil, kdybych s tím nezačla sama. Po druhém porodu zas půjdu na rehabilitace, všichni tvrdí že by se to zhoršit nemělo, jen mám denně cvičit na pánevní dno, což necvičím, protože mi přijde že to nemá žádný efekt.
@Svštluška Zaujalo mne to s tou skoliozou - jak přesně to s povoleným pánevním dnem souvisí? Mám jí totiž taky, plus rektokélu i cystokelu… ![]()