Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Tak z jednoho prsu není problém plně kojit miminko. ale kojit z toho bolavého, to pomáhá, když se vyprázdní. já na tyhle bolesti dost trpím, a pomáhá mi nejvíc, když ho kluci vycucnou do dna ![]()
Ahoj, podle mě můžeš kojit jen z jednoho prsu i dlouhodobě, ale zkus to nemocné prso udržet, aby tvořilo mléko a malého k němu i přikládej…koj vždy nejdříve z toho bolavého, dokud dítě pije, potom z toho zdravého. Pak ještě odsávačkou odsát zbytky mléka, když nic nepoteče, tak chvíli sát naprázdno, aby se stimulovala tvorba. Pokud to zdravé prso má dost mléka, tak z něho neodsávat, jen kojit. To nemocné bych odsávala odsávačkou i mezi kojeními, aby z něho byl odběr cca co hodinu. Ono teď asi tolik nevytvoří, tak aby mělo častější odběr, aby mělo stimulaci ke tvorbě.
Až se zánět zahojí a tvorba mléka ustálí, tak zase střídat prsa - kát napít z obou a další kojení začínat tím, kterým se předchozí kojení končilo - to je obecné pravidlo
, ale zatím dávej přednostně jako první pít z toho nemocného.
Můžeš podpořit tvorbu mléka homeopatikem ricinus comunis CH5 -užívá se 3×denně 5kuliček cucat, potom půl hod.nic nejíst, nepít. Využívat tu jednu flaštičku a pak pár dní pauza(jinak může působit opačně-musí se dělat pauzy).
Kojící čaj s jetřebinou! také navyšuje tvorbu mm.
A zkus podpořit spouštěcí reflex - 10min. před kojením vypít teplý nápoj-třeba ten čaj - prohřeje tě to a mléko se lépe spustí a více se ho i piř samotném kojení tvoří, potom i více odsaješ tím dodatečným odsáváním, takže si navyšuješ odběr a potom i tvorbu.
Přeji hodně štěstí, ať se kojení zase upraví…
začátky jsou těžké, ale až se překonají, tak už kojení přináší jen klady ![]()
@evulkanov, neboj se a nesmutni, kojení nemusí být konec! Já měla zánět ve třech týdnech miminka, brala jsem ATB. Mlíka ubylo a už se ho v tom „bolavém“ prsu tolik nedělalo, ale kojila jsem plně do šesti měsíců (stále kojím+příkrmy). Když malému mlíko z jednoho nestačilo, dostal i druhé. Důležitý je z toho bolavýho nepřestávat kojit. Dokud ho budeš nabízet, bude se mlíko tvořit. Přeju hodně štěstí a hlavně pozitivní mysl
. Já i volala laktační poradkyni, uklidnila mě a hned to bylo veselejší. Taky jsem propadala beznaději…
Holky díky, hned jste mi zvedly náladu… jen mě furt trápí ta zatvrdlinka v prsu a to, že to tam mám červené. ne a ne se toho zbavit. dr.mi řekl, že ATB dává, až když jsou 2 dny horečky, ty já nemám. naštěstí… ale že mám brát paralen a chladit… noo dělám co můžu. a kojení nevzdám, i když je to boj a bradavky mám taky poničené. ještě že existují kloboučky:-) tak snad minimálně ten půl rok kojení zvládnu taky…
Na bradavky je dobrý bepanthen a ten jistě používáš nebo je i jiná dobrá mast, ale název neznám, ale na emiminu by se dala v nějaké diskuzi určitě najít - pohledám ![]()
Na kloboučky pozor, zkoušej to i bez nich, ptž potom dítě nechce k holému prsu - a taky trochu blokují tvorbu MM - kůže na kůži je lepší ![]()
Tu hrudku zkus rozmasírovávat dětským olejíčkem krouživými pohyby a prso chladit jen po kojení! A dobré by bylo, kdyby dítě mělo bradičku tam, kde je ta hrudka - napolohuj si ho tak při kojení. ![]()
Už jsem ho našla:http://www.malvik.cz/…-PureLan-100
Neboj, ty bradavky bolí jen pár týdnů - než se udělá kojící mozol ![]()
No, já dostala ATB hned. Skolilo mě to včetně teplot během pár hodin a měla jsem celé prso v jednom ohni. Ještěže mi je tehdy dal, bylo mi fakt zle. Ale určitě z toho bolavého koj! Když nebude stačit, dej ještě druhé. Na kloboučky bych si taky dala pozor, spíš se snaž kojit bez nich. Bradavky co nejvíc větrej. Mně nejvíc pomohlo nemazat ničím, maximálně nechat zaschnout kapku mlíka…
Dobré ráno mám dotaz je na škodu když malému dám jen z jednoho prsu?Stridam to.Jednou z jednoho po vyspinkani z druheho.Vypije mi z jednoho prsa a je napapany a spinka.Vzbudi se a dávám mu z druhého.Je to špatně?
@Katulinka089 a jak je dítě už staré? A jak vám jde kojení?
Já na začátku pro podporu laktace dávala obě. Jak jsem se rozkojila za pár dní, už dávám vždy jen jedno na střídačku. Kojím na požádání. Miminko je moc spokojené. Když má někdy moc hlad, tak si veme z obou. Případně se stane, že jedno prso odmítne a chce své oblíbené. Tak to začnu tim oblíbeným a pak ho zabavím a nabídnu to méně oblíbené a už s ním najendou nemá problém.
@Katulinka089 píše:
Dobré ráno mám dotaz je na škodu když malému dám jen z jednoho prsu?Stridam to.Jednou z jednoho po vyspinkani z druheho.Vypije mi z jednoho prsa a je napapany a spinka.Vzbudi se a dávám mu z druhého.Je to špatně?
Obě děti jsem tak kojila. Jedno prso a stačilo jim. Jedno dítko jsem odstavila v roce a druhé ještě kojim, úplně v pohodě. Nikdy jsem neměla problém, že bych neměla mlíko:) .
Já někdy dám z jednoho, někdy z obou. Podle toho jak si řekne. Žádný problém. Jen když cítím, že to druhé, je plné a tlačí, tak odstříkám.
Já dávala z obou jen v nemocnici, pak jsem přešla na střídání při každém kojení,i když mi to moje porodní asistentka nedoporučovala. Měla jsem hodně mléka a malý z jednoho prsu sál i dvacet minut a krásně prospíval. Myslím, že poznáš, kdyby mělo miminko hlad a nestačilo by mu to ![]()
@Katulinka089 píše:
Taky me nenapadlo kojit z obou prsou pri jednom kojeni. Az kdyz si dite samo vynutilo i druhe prso. A to bylo tak maximalne pri spurtu, kdyz byli oba na prsu proste furt… poznas to
Děkuji moc za rady.Nebudu mu dávat teda z obou prsou.Myslím si ze asi mám dost mléka a on se pak přejídá…A blije… ![]()
@Katulinka089 píše:
Děkuji moc za rady.Nebudu mu dávat teda z obou prsou.Myslím si ze asi mám dost mléka a on se pak přejídá…A blije…
Miminko neumí odhadnout, kdy á dost. Záklopka se teprve „vyvine“ neboj pak přestane.