Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny maminy,
před 3 dny jsem se vrátila z porodnice. A ačkoliv jsem si strašně moc přála kojit, nemůžu plně kojit z pravého prsa. Důvodem je velmi velká bradavka na pravém prsu a miminko ji nevezme celou do pusinky i s dvorcem, tím pádem neustále sklouzává na bradavku, kterou pak žužlá. Je to veliká bolest, vystřelují mě křeče přes prso až do lopatky, ale co je horší, tak z toho prsa skoro nic nenakojím, někdy vůbec nic, někdy 15ml a někdy, to když se opravdu zadaří je to 30 ml. Strašně mě to vyčerpává psychciky, protože mě malá neustále křičí hlady. Doktorka mě řekla, že s tím nic nenadělám, a že se mám přeorientovat pouze na jedno prso a plně kojit pouze z jednoho prsa. Je toto vůbec možné? Dá se to zvládnout, aniž bych neměla bradavku úplně odrovnanou?
Zatím to řeším tak, že z levýho kojím, z pravého odstříkávám a někdy přihodím nutrilon, to když nemám co nabídnout.
Máte s tím některá zkušenost? Dá se to utáhnout pouze na jednom prsu? Nechci ji odepírat mateřské mléko, když vím, jak je to důležité.
Děkuji, Šárka
sarulka:Mimčo se z jednoho prsu podle mě klidně nakojí,ale to duhé budeš muset odsávat nebo odstříkávat,jinak si přivodíš zánět.Je dost pravděpodobné,že když to budeš takto dělat a přitom zkoušet miminko přikládat na obě prsa,že se to časem upraví a půjde to! ![]()
Ahoj,
kojit z jednoho prsa lze. Já jsem měla u mých dětí ten samý problém. Nejdříve jsem začala kojit z obou prsů, ale během jednoho měsíce se mi v pravém prsu tvořilo čím dál tím méně mléka, až nakonec jsem z něho kojit nemohla vůbec. Takže jsem dalších 8 měsíců kojila jen z jednoho. U druhého dítěte se mi to opakovalo úplně stejně, a také jsem kojila 9 měsíců. Gynekoložka mi říkala, že mám zřejmě jednu prsní žlázu méně vyvinutou. Problém může nastat v nesouměrnosti prsů, což je přesně můj případ. To, z kterého jsem kojila, mám znatelně větší, a někdy mi to dělá problém v podprsence. Bohužel mám prsa velká (velikost D).
V Tvém případě bude opravdu dobré, když budeš mléko z toho druhého prsu odstříkávat. Může se stát, že až bude miminko větší, tak zvládne přisátí pořádně i u druhého prsu a budeš kojit normálně.
Další varianta je kojit přes klobouček. Moje švagrová ze začátku kojit normálně nemohla, kojila 3 měsíce přes kloboučky a když miminko povyrostlo, tak se pokusila kojit normálně a povedlo se. Kojila rok.
Hlavně se nestresuj, i kdyby to nešlo, katastrofa se konat nebude. Přeji Ti zdravé a pohodové miminko.
P. ![]()
Taky vřele doporučuji kojící klobouček.Díky němu jsem začala kojit dcerku,která se asi po vyvolaném porodu odmítla přisát.Jedním z důvodů byla mohutná bradavka,kterou nemohla vzít do pusinky.Přes klobouček se to po 3 dnech povedlo.Do té doby jsem ji krmila stříkačkou.Taky preferovala jeden prs.Já jsem problémy neměla,protože jsem zároveň kojila ještě starší dítě.
Malou kojím dodnes.Kojících kloboučků je víc velikostí.My jsme používali zn.Medela
Ahoj,
jde to. Moje švagrová kojila pouze z jednoho prsa 8 měsíců bez problémů. Druhé prostě nefungovalo. Bylo to sice těch 8 měsíců hodně viditelné - jedno bylo veliké a druhé malé, ale prckovi to vůbec nevadilo a prospíval krásně.
Znám aspoň dvě maminky, které odkojily děti jen z jednoho prsu.
Gratuluju k miminku.
Mě nefunguje levé
takže naprosto v pohodě jen z pravého - všechno jde, klííííd. ![]()
Tak to jsem rada, ze to jde.
Kojici kloboucky mam od Medely, ale koupila jsem si velikost M, coz je pro prave prso male.
Tak jsem jeste vcera poslala manzela do Brna pro velikost L.
Vzhledem k tomu, ze jsem si tu bradavku dost zhuntovala neustalym prikladanim, tak ted krome odsati odsavackou nezvladnu nic jineho. I pres kloboucky to neni ono. Dokonce jsem si vsimla, ze se me dnes udelal modrak na bradavce.
Takze ted budu odstrikavat a davat odstrikane mleko a kojit z leveho prsa a po cca tydnu, jak se to trochu zhoji zkusim prilozit pres koloboucek.
Proboha to kojeni je takova drina a bolest. To snad neni mozny. Zavidim vsem maminam, ktere koji jak na bezicim pasu.
Diky za rady.
Sarka
Taky kojím už cca 9 měsíců z 11 jen z jednoho. Do toho druhého jsem dostala zánět, když byly malému dva měsíce a od té doby ho odmítá. Mléko se v něm postupně přestalo tvořit a já kojím malého pouze z jednoho prsu doteď ![]()
Podotýkám, že do 7 měsíců byl plně kojen a nyní 3× denně. Mlíčka jsem sice neměla nazbyt, ale malý krásně prospívá. Takže neboj jde to bez problémů ![]()
Taky bych zkusila ten klobouček a mezitím hlavně odsávat… Jinak z jednoho prsu to určitě jde, taky znám jednu maminku, co si obě děti odkojila z jednoho.
ja take kojim jen z jednoho prsu, protoze ten naš maly lumpik z druheho z nejakeho duvodu odmita, vyzkousela jsem kloboucek, cast mleka holt odstrikam
ahoj mimise odkojíš na jednom prsu to není problém ,ale často se stává, že prs bolí hodně celé šestinedělí a potom se to upraví a jde to, takže bych tu bolest zkusila překonat nebo si prs odsávala a abyse mléko stále tvořilo a když mimi vyroste tak budeš nabízet oba prsy, já měla s prsy trápení celé šestinedělí, mnohokrát jsem si říkala , že to nejde vydržet, ale pak se to skutečně po šestin upravilo a kojila jsem 14m
My jsme kojili od 8m do 14m pouze z jednoho prsu, takže si myslím, že odkojit takto lze.Malý měl neštovice, odstavil se na pár dní úplně a pak už jen sál z toho, co lépe teklo. Prvního kluka jsem kojila 17m z obou, žádný problém, ale nebyl na pití takový lenoch.
Ahoj holky, ráda bych oživila diskuzi na toto téma.. a jako nezkušená se poradila… před týdnem se mi do levého prsu dostal zánět a ještě teď tam mám malou bulku a mám to načervenalé, tak se snažím stále tvarohovat, masírovat atd… ale spíš jde o to, že mi ubylo mléko a malého to nezasytí. druhé prso mám tak o číslo větší a když mu dám pít i z něho, tak je klidný a spokojený - tedy dle spánku atd. ale druhý den jsem sei všimla, že nemá tolik pročůraných a prokaděných plenek. malému je 6 týdnů. a když už kadí, tak docela průjmovitě.. jsem z toho nějaká špatná. doktor říkal, ať kojím hlavně z toho bolavého, že se to zas rozkojí.. ale nepřipadá mi, že by to nějak šlo, spíš toho ubývá:-( a jak tedy bych měla kojit jen z jednoho prsu? jako doposud - tedy dávat to bolavé a pak to zdravé, nebo pak až se mi to levé uzdraví, ale mléka nebude, tak dávat jen to pravé a levé odstříkávat… jsem z toho paf… a je mi nějaksmutno, že jsem nevydržela kojit déle…:-(