Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
taky se vam zda smesne, kdyz si nejakej bezdetnej stezuje, ze se nevyspal, ze treba venku stekal pes?
Mě by zajímalo, co je na tom směšného
mám od malička poruchu spánku, vzbudí mě cokoliv - fakt to nemusí být pár let doma malé dítě, vstávala jsem k ségře, vzbudí mě tramvaj, hlučnější auto, pes, vzbudí mě i želva pochodující po podlaze. Posledně mě bolely zuby a vzhůru jsem byla 3 dny téměř vkuse (jednu z těch nocí jsem usnula na 2 hodiny, to opravdu nepočítám). Co je na tom k smíchu netuším.
Nehledě na to, že většina ženských má slabší spánek „naprogramovaný“ v sobě, aby byla schopna vstávat k dítku, takže se stejně celý život zvedá při každém podezřelém zvuku.
@Nikollett93 většinou se to dá dospat pár dny kvalitního nerušeného spánku (ale fakt doslova - tzn. tma, ticho, příjemný vzduch apod.). Problém je, když ti po tom vstávání zůstane porucha spánku jako u Terinky třeba (nebo se zhorší ta, co jsi měla), na to pak pomůže fakt jen ideální podmínky a případně i něco na uklidnění a na usnutí.
Od té doby, co už nekojím, stala jsem se opět závislá na kafi. Můj malý brouček chodí spát večer v 10, aby vstal v 7, ale v noci se budí zubama, nočními děsy, erupcemi na slunci a dalšími dosud nespecifikovanými příčinami. Někdy s ním odpadnu po obědě, ale je to nic moc teda… moc dlouho nespí, ale já bych potřebovala. Hlídání žádné. Furt si říkám, že bude časem ještě jedno, ale s delším časovým odstupem (naštěstí mne netlačí biologie, jsem ještě mladá)
Me pomohlo smirit se s faktem, ze neprerusovany spanek mi par let nehrozi.Ale u prvniho ditete jsem trpela zcela jako ty.Kdyz konecne zacal spat celou noc v kuse, narodilo se nam druhe
Ale uz jsem na to byla pripravena, takze me to tak nestve.Ted je mladsi 19m a konecne spi lepe,tzn.jdu k ni v lepsim pripade jednou (mamiii haji tam)-ze chce k nam, v horsim tak 3×. I to uz je snesitelne. Hlidani vyuzivam od odstaveni v roce celkem pravidelne, ale je potreba se pekne unavit a treba si dat vinko a nesnazit se jit spat moc brzy, pak padnu a spim do rana jako mrtvolka a budim se na ruzovem oblacku ![]()
Neboj, urcite to bude lepsi.Ted jsi na nej jeste moc nastavena, takze se budis i kdyz ho tam treba nemas, ale to se jiste zlepsi.
Jo a tuhle me muz vytahl na cyklovylet (ze si pak dame na hotylku romantiku).Naslapali jsme skorem 100km a z romantiky byl vytuh ve 21.Za celou noc jsem se snad jen jednou pretocila na druhy bok a spala 11hodin v kuse!!!Rano jsem zvesela na to kolo sedla znovu a malem muzi ujela, jak me to nabilo. Takze za me-hodne fyzicke unavy a pak moznost neruseneho spanku bez ditete.Je to lek ![]()
Ale vtipne bylo, ze kdyz jsem uplne poprve nechala malou na noc muzi a jela se vyspat do hotelu (takovy vylet se segrou),tak nam do 5ti do rana hrala ziva hudba pod okny, v pokoji bylo 36st a nad ranem jsem se z unavy pob.ila ![]()
K radosti mi stačí o půl hodiny delší spaní než je obvyklé ![]()
Těším se na víkendové dny, kdy mohu spát třeba až do šesti, někdy i déle. Byly doby, kdy první dítě vstávalo ve 4:30.
To už nikdy nedospíš. Já mám 2,5 letého nespavce, dnes třeba vstala dcera ve 4 a to usnula v půl 11, takže mazec. Já už si prostě zvykla. Bývá na víkendy u babičky, ale mě už ty dva dny absolutně nestačí. Potřebovala bych v kuse spát nejmíň rok a o víkendu se pěkně válet do 10, ale to se mi nepoštěstí ještě hodně dlouho.
@unuděná píše:
Jo a tuhle me muz vytahl na cyklovylet (ze si pak dame na hotylku romantiku).Naslapali jsme skorem 100km a z romantiky byl vytuh ve 21.Za celou noc jsem se snad jen jednou pretocila na druhy bok a spala 11hodin v kuse!!!Rano jsem zvesela na to kolo sedla znovu a malem muzi ujela, jak me to nabilo.Takze za me-hodne fyzicke unavy a pak moznost neruseneho spanku bez ditete.Je to lekAle vtipne bylo, ze kdyz jsem uplne poprve nechala malou na noc muzi a jela se vyspat do hotelu (takovy vylet se segrou),tak nam do 5ti do rana hrala ziva hudba pod okny, v pokoji bylo 36st a nad ranem jsem se z unavy pob.ila
Jo, vidíš to, na to jsem zapomněla, to taky výborně zabírá ![]()
Ja tedy 3/4 roku spala 3 hodiny denne.
Mala mi večer usnula treba kolem osme-devate, ovsem pravidelne vstavala kolem pulnoci a byvala vzhuru do 4 do rana kazdy den.
A pred sedmou mi vstaval zase dvouletacek.
Nevim, jak jsem to prezila, ale kolikrat jsem sedela a brecela. Lehnout si pres den nebyla moznost.
A kdyz nahodou ano, tak jsem ležela, hucelo mi v hlave a ja si rikala,,spi, spi,, a ono prd.
Ted ma mala 2 roky a porad se mi casto budi.
Ale je fakt, ze ja jsem si teda odnesla to, ze s ni zdrimnu u uspavani, tak vecer vylezu a do 3-4 rano si treba zehlim, nebo neco delam, protoze nemuzu spat
Jinak ja pulroku spala vzdy max.20minut v kuse celou noc, nekdy i jen 10 a to byl mazec.Nez clovek zabere, uz zase musi k jecicicmu kojenci.Ale na zadne spankove problemy mi to snad nezadelalo.
Dceři bude 5 a nedospalá jsem pořád
Mám pocit že už to nikdy nedozenu. Ale poslední půl rok se to hodně zlepšilo, když máme volno tak si dcerka pospí i do půl 8, to je zázrak.
@Nimie píše:
Mě by zajímalo, co je na tom směšnéhomám od malička poruchu spánku, vzbudí mě cokoliv - fakt to nemusí být pár let doma malé dítě, vstávala jsem k ségře, vzbudí mě tramvaj, hlučnější auto, pes, vzbudí mě i želva pochodující po podlaze. Posledně mě bolely zuby a vzhůru jsem byla 3 dny téměř vkuse (jednu z těch nocí jsem usnula na 2 hodiny, to opravdu nepočítám). Co je na tom k smíchu netuším.Nehledě na to, že většina ženských má slabší spánek „naprogramovaný“ v sobě, aby byla schopna vstávat k dítku, takže se stejně celý život zvedá při každém podezřelém zvuku.
no ja jsem si taky driv stezovala, ze jsem se nevyspala kvuli kdecemu a pak jsem kvuli tomu byla celej den prudna, ale zkusenost s detmi mi ukazala, jak bajecne jsem se i v ty sve spatne dny mela. Ted mam treba chronicky nocni kasel, kazdou noc se 2× vzbudim a mam pocit, ze nejmin hodinu kaslu a presto jsem druhy den dost dobra. Kdyby se mi tohle stalo pred detma, tak fnukam, jakej jsem desnej chudak unavenej.
Ale jestli jsi opravdu chora, tak to je mi te lito. Myslela jsem takove ty lidi, co se trikrat za mnoc vzbudi, zase hned usnou a pak jsou z toho chudaci unaveni.
@Pudloslava ja mám kolegyni co je líná jako veš. Jak přijde z práce tak chrápe a pak se strašně diví že se jí v noci hůř spí, tak si vymyslela spánkovou apnoi. Nedávno mi vyprávěla jak je to hrozný, jak je unavena
tak jsem ji tak chtěla říct, jestli si uvědomuje že to vykládá někomu, kdo se vracel do práce od půlročního miminka a vstaval k němu 5× v noci
ale nechala jsem ji vypovídat. mmch sama má 2 děti a je zdráva jako tuřín ![]()
Nedospis
Dřív jsem byla schopna spát klidně do odpoledne a bylo to super. Teď když spím déle jak cca 9 hodin, tak mě bolí hlava…
Ale zas mě těší, když se vzbudím třeba ve 4 ráno, tak mrknu na budika, slastné se zachruju do peřiny a můžu ještě 2,5h spát ![]()