Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A kde spi? Kojis jeste? Poradne na noc vyvetrej, netop, oblikni ho tak akorat. V chladne mistnosti spi dcera mnohem mnohem lepe. Precti si o neco o feng shui a detskem pokoji, nemate spane postaveny nabytek? Zname to pomohlo, kdyz to prestavela
a u nas platilo a plati, cim vic spi pres den, tim lepe spi v noci. Treba rostou zuby, dej mu na noc calgel.
Já jen napíšu za sebe, že v době, kdy mi takhle zle spal syn, jsem vyzkoušela snad úplně všechno od rad babiček, kamarádek, emimina, právě po feng shui, bylinky, sirupy na spaní atd. Tmu, světlo, ticho, bílý šum, zavinutí, rozbalení, teplé oblečení, odkrytí, mléko na noc, kaši na noc, zeleninu na noc, nic na noc… Spaní s námi, spaní bez nás… Nepomohlo lautr nic, jen z toho vyrůst. Tím nechci říct, že nemáš zkoušet, spíš aby ses nehroutila, kdyby nic moc nepomáhalo.
Bohužel jsem ani nepřišla na to, co a proč ho budí, tehdy jsem si myslela, že jeho rychlý psychomotorický vývoj (jelikož to začalo v době, kdy se začal točit na bříško a gradovalo v době rozvoje lezení a chůze), zpětně mi došlo, že se to začalo dít přesně po druhé dávce hexavakcíny ![]()
@unuděná souhlasím, někdy ta příčina prostě není. Proč někdo má rád olivy a někdo ne? Někdo prostě spí víc a někdo míň a někdy je to věkem a někdy ne. Tou hexavakcínou to mohlo být a nebo taky ne.
@LaternaM No právě
Mě pomohlo se s tím vnitřně smířit, a radovat se z každé hodiny spánku v kuse
A jelikož jsem měla jen jeho, tak jsem si s ním chodila lehnout i po obědě. Díky tomu spal déle, takže jsem někdy dala i tu hodinu přes den ![]()
Ale zase musím říct, že od zhruba 3 let spí bez vzbuzení 20-7:00, dokonce nechodí ani čůrat, maximálně se mu něco zdá, ale volá mě velmi vyjímečně (teď má 4,5). A ráno vstane, zajde si na wc, napít a pustí si připravené pohádky na tabletu, ani mě k tomu nepotřebuje ![]()
@blumen teď spí čtvrtý den ve svém pokojíčku, normálně v postýlce, teda do tý doby než se vzbudí v tu 1, 2 a je úplně vzhůru, to si ho beru k sobě. Předtím spal s námi v ložnici a přišlo mi, že ho budíme tak sem zkusila právě samostatnej pokoj. První noc, se budil akorát do půlnoci a pak buď spal, nebo já vytuhla tak, že sem ani chuvicky neslyšela
nekojime, ani sme nekojili
zuby rostou, ale o prvních dvou jsem vůbec nevěděla, tak nemyslím, že teď by mu to vadilo.
přes den spí docela dost. Větrana místnost samozřejmostí. No jak píše @unuděná zkusila jsem už úplně všechno až teda na to feng shui
už sem se nějak smířila s tím, že prostě z toho musí vyrůst. Jen doufám, že to bude tak do měsíce
![]()
Jo u nás to jediné přežitelné bylo nechat ho spát u nás v posteli. Taky většinou zabral večer na hodinu dvě tvrdě, ale pak se začal budit. Tak jsem ho vzala k nám a vždy mu včas šoupla dudlík, aby se úplně nevzbudil. To bylo jediné lepší, jinak jsem mohla co 20 minut uspávat znovu, třeba další půl hodinu ![]()
@Nikollett93 me se prvni 4 mesice budil co hodinu a obcas v noci se vzbudil a dal si 2 hodiny pauzu od spani. Ted se budi co pul hodiny uz mesic s ja jsem yrizena. Kolikrat ho necham na posteli a je vedle neho spim. Zkus ho dat vedle do mostnosti jestli te vse budi. @Solc.m. Obecne plati pravidlo cim je dite pretazenejsi min spi vcera mi ditko temer pres den nespalo v noci to byl mazec. 9 mesicni dite potrebuje aspon 2 hodiny spanku pres den.
U nás se po dvou letech občas blýskne na lepší noc, ale jinak nevím..zuby má všechny venku a stejně vstáváme třeba 4×…
A jako vrchol, včera jsem byla na koncertě a na dnešek měla první noc sama bez dítěte - libovala jsem si, jak se vyspím a já cvok se vzbudila asi 3×
Takže já už asi nikdy nebudu normálně chrápat ![]()
Dospat to půjde, ale u nekvalitního a nedostatečného spánku se v mozku ukládají peptidy a pokud by k tomu docházelo dlouhodobě, tak to je zdraví škodlivé.
@Nikollett93 píše:
@blumen teď spí čtvrtý den ve svém pokojíčku, normálně v postýlce, teda do tý doby než se vzbudí v tu 1, 2 a je úplně vzhůru, to si ho beru k sobě. Předtím spal s námi v ložnici a přišlo mi, že ho budíme tak sem zkusila právě samostatnej pokoj. První noc, se budil akorát do půlnoci a pak buď spal, nebo já vytuhla tak, že sem ani chuvicky neslyšelanekojime, ani sme nekojili
zuby rostou, ale o prvních dvou jsem vůbec nevěděla, tak nemyslím, že teď by mu to vadilo.
přes den spí docela dost. Větrana místnost samozřejmostí. No jak píše @unuděná zkusila jsem už úplně všechno až teda na to feng shui
už sem se nějak smířila s tím, že prostě z toho musí vyrůst. Jen doufám, že to bude tak do měsíce
![]()
Klidne to muzou byt zuby. U nas jsem o nich zezacatku taky nevedela a s vekem to bylo horsi a horsi. Kazdy zub boli jinak…
@blumen píše:
Klidne to muzou byt zuby. U nas jsem o nich zezacatku taky nevedela a s vekem to bylo horsi a horsi. Kazdy zub boli jinak…
To se dá poměrně snadno zjistit - dej na noc Nurofen a pokud nebude žádná změna, tak to zuby nejsou
U nás tedy spánkové problémy přetrvaly ještě poměrně dlouho po vylezení poslední stoličky (to bylo někdy před 2.narozeninami)
A taky teda když skutečně zuby rostly, tak jsme noc, dvě nespali téměř vůbec a jen masírovali dásně ![]()