Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava ja mám kolegyni co je líná jako veš. Jak přijde z práce tak chrápe a pak se strašně diví že se jí v noci hůř spí, tak si vymyslela spánkovou apnoi. Nedávno mi vyprávěla jak je to hrozný, jak je unavena
tak jsem ji tak chtěla říct, jestli si uvědomuje že to vykládá někomu, kdo se vracel do práce od půlročního miminka a vstaval k němu 5× v noci
ale nechala jsem ji vypovídat. mmch sama má 2 děti a je zdráva jako tuřín ![]()
Nedospis
Dřív jsem byla schopna spát klidně do odpoledne a bylo to super. Teď když spím déle jak cca 9 hodin, tak mě bolí hlava…
Ale zas mě těší, když se vzbudím třeba ve 4 ráno, tak mrknu na budika, slastné se zachruju do peřiny a můžu ještě 2,5h spát ![]()
@Pudloslava jo zdá, (i když teda asi není) ale říkám si, jo co ty o tom víš… ![]()
@blumen no malej usne třeba v 8, do 10 spí a pak se budí co půl hodina. Někdy stačí dát dudlíka, někdy pochovat, to trvá tak do dvou ve dvě se vzbudí a je úplně vzhůru a potřebuje se chovat, třeba hodinu a půl a pak spí zas po půl hodinkách do 7 a tím to končí. ![]()
@iiiv jako mě to taky pomůže, ale tak na den, dva. Pak už je to zas to samý. ![]()
@LaternaM stejný ![]()
@Sofie2013 malému je 9 měsíců, chtěla sem další brzo aby byli blízko a já to měla rychle za sebou, ale teď mě myšlenky na další děti absolutně přešli a sem ve fázi, kdy si myslím, že jedno stačí. ![]()
@dalmati taky s ním chodim po obědě, dřív sem šůrovala, teď zavře oči a v tu chvíli spím taky i kdyby to mělo být 20 minut. Noci máme stejný, každou půl hodinu vzhůru, ale proč? To netuším, kamarádka říká že je to separačka, ale nevím ![]()
@unuděná snažím se na to zvyknout, ale nějak mi to nejde, a taky mi přijde, že ten mateřskej sluch mám nějakej přecitlivělej, stačí aby se hnul a už mám oči jak baterky
já když mám hlídání, tak právě vždycky jdu někam do společnosti, ale ani to mi nepomáhá, nevím co bych musela vypít abych úplně vytuhla.
příště taky zkusím nějakou fyzickou aktivitu ![]()
@MisaHanuska to spí docela dobře, před obědem si dá třeba půl hodky, po obědě v kočáru i dvě, ale venku no. A pak podle toho jak se vzbudí tak ho třeba ještě před koupáním na půl hodky udyndam. Ale někdy si dá třeba hodku po obědě a tím to končí ![]()
@JayLee neděs.
rituály máme od šestinedělí furt stejný. A do 6, 7 měsíce to byla pohodička, třikrát denně spánek a noční byl od 8 do 7 a celou noc sem o něm nevěděla, PAM tohle, ze dne na den.
@unuděná píše:
Jinak ja pulroku spala vzdy max.20minut v kuse celou noc, nekdy i jen 10 a to byl mazec.Nez clovek zabere, uz zase musi k jecicicmu kojenci.Ale na zadne spankove problemy mi to snad nezadelalo.
Tohle přesně máme no.
@Nikollett93 Tak u nas to zacalo nekdy ve 4m a pomalu vysumelo az kolem 18m. Prvni celoprospana noc az nekdy ve trech letech ![]()
@Nikollett93 já nespím už 9 měsíců
a čekám na den kdy usne a vzbudí se až ráno bez buzení, křiku a dále
. Ještě fakt držíme režim a nijak nevybočujeme, ale stejně křičí ze spaní.
@Solc.m. Tak tohle u nas bylo presne naopak-cim mene spaly pres den, tim hur spaly v noci-obe deti. Pretazeni je nepritel kvalitniho spanku.Kdyz se nekdy postestilo syna donutit po obede spat dve hodiny, tak spal v noci „skoro“ normalne.
@Solc.m. píše:
No rozhodne davat spat pres den po obede max.na pul hodinky, a budit, pretrpet do vecera, a bude, nucen' to dospat v noci..pres den to logicky dospava -to, co nema v noci. osobne vyzkousene na dvou detechvzit na pomoc tatku nebo babičku, at ho zabavej do obeda
Tak tohle bych teda určitě nedělala. Max. půl hodiny po obědě je v jeho věku absolutně nedostačující a na to, aby mu upírala spánek přes den je ještě hodně malý. A v noci se jí to 100× vrátí, protože čím horší spánek přes den, tím horší v noci. Taky osobně vyzkoušeno.