Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Anonymní píše:
Ahoj,
mám trochu bříško a kypřejší tvary možná, ale nikdy jsem si nemyslela, že trpím nadváhou, až teď mi BMI ukázalo 28,8, což mě docela vyděsilo, chtěla jsem se zeptat, jestli a jak to máte vy, jestli se na BMI “dá spolehnout”. Děkuji
Pokud nejsi vzperac nebo tehotna, tak tomu věř. Já mám celkove hodně svaloviny a když jsem intenzivně cvičila, tak jsem měla bmi 26,5 a teda přesto jsem nebyla žádná lanka. Velká stehna, břicho s nějakým tukem.. no na dvoudilne plavky to fakt nebylo.
Docela jo, ale záleží i na postavě, poměru tuku a svalů apod
je to spíš takové orientační, že to jenom spočítá poměr výšky a váhy.
Tak z logiky věci ti BMI neřekne skoro nic, když ti vypočítá jen nějaký poměr výšky a váhy. Na druhou stranu ve tvém případě, kde se pomalu šplháš se kolonce „obézní“ už bych teda dost zbystřila. Jistě, pokud jsi na hranici normální váhy a nadváhy, tak tam můžou hrát rozdíly v kostře/ svalech/ tucích určitou roli, ale při BMI téměř 29 už bych se něco neodvažovala nazývat „bříškem“, leda že bys byla těhotná
tam už to bude spíš řádnej Milan.
Ano, taky nejsem žádná velryba a mám tak nějak stejně jako ty, ona prostě nadváha je to navíc oproti štíhlé postavě
Takže když máme břicho, stehna a tak, nadváha to je.
@Anonymní píše:
Ano, taky nejsem žádná velryba a mám tak nějak stejně jako ty, ona prostě nadváha je to navíc oproti štíhlé postavěTakže když máme břicho, stehna a tak, nadváha to je.
Tak Růžičková nejsi, ale při bmi 29 už to proste není jen trochu bříško. Sama cely život s vahou bojuji, takže vím co to je se dostat do nějakých mezí a udržet to. Aktuálně potrebuju dolu asi 35 kg abych byla zas se slušnou postavou. 10 půjde za měsíc díky porodu a zbytek holt kontrolou a cvicenim
@hospodki
No vždyť já vím. Taky bojuju. Jen že po ulici běhá dost opravdu hodně obézních, tak člověku pak může připadat jako zakladatelce, že proti nim je v pohodě, a přitom už není.
Jo, jako orientacni udaj to slouzi skvele
na rozdil od pohledu od oka a la „trochu bříško“ nebo jen udaj o vaze (vážim 70 kilo, je to moc?) ![]()
Když jsem se vdavala tak jsem měla bmi o malinko nižší než ty a když kouknu na fotky, tak štíhlá jsem fakt nebyla.
Můžu mluvit jen sama za sebe, ale když jsem měla BMI kolem 25, což je hranice mezi tabulkově normální váhou a nadváhou, hubená jsem si rozhodně nepřipadala. Určitě už bych to nazvala přinejmenším oplácaností. Kdybych měla BMI 28, byla bych už regulérně tlustá. Ale ty můžeš vypadat úplně jinak.
Můj manžel má 2 metry a dle BMI je obézní. Kdyby shodil 20 kg, pořád nebude mít dle tabulek normální váhu, ale nadváhu, ale bez těch 20 kg by byl za mě úplně akorát. Takže je to člověk od člověka.
Tak je jasné, že pokud tu hmotnostní část BMI tvoří velký podíl svalové hmoty (na úkor tuku), tak je to zavádějící, protože kilo tuku a kilo svalů… není to samé- i když dost podobně hmotné. @hospodki to psala- záleží, jak člověk funguje.
Jenže ve společnosti se tak nějak začíná vytrácet „povědomí“, že oplácanější postava je něco „málo optimálního“. A v emerice to dovedli ještě kousek dál. Už hodně dříve- prvobytně pospolná společnost?- byli silnější lidé většinou ti úspěšnější. Teď snad ani lékař nikomu nemůže říct, že je tlustý. Jen sdělí BMI a hned ukáže na tabulku s BMI indexem a hranicemi jednotlivých stavů.
@Anonymní píše:
Ahoj,
mám trochu bříško a kypřejší tvary možná, ale nikdy jsem si nemyslela, že trpím nadváhou, až teď mi BMI ukázalo 28,8, což mě docela vyděsilo, chtěla jsem se zeptat, jestli a jak to máte vy, jestli se na BMI “dá spolehnout”. Děkuji
Nechci Ti úplně kazit iluze o sobě samé, ale hodila jsem si do vzorečku výšku 170 cm a Tvoje BMI a vyšla mi váha cca 83 kg Měla jsem při výšce 172 cm váhu 85 kg a byla jsem teda jak bečka. A to mám dlouhé štíhlé nohy i ruce a mám to všechno hlavně v břiše a míň teda v zadku.
Pozitivní je, že jsi nejspíš mladá a když se budeš trochu víc hlídat a trochu víc hýbat, váha i BMI Ti půjde krásně dolů. ![]()
@K2 8611 píše: … Měla jsem při výšce 172 cm váhu 85 kg a byla jsem teda jak bečka. A to mám dlouhé štíhlé nohy i ruce a mám to všechno hlavně v břiše a míň teda v zadku.
Tak logicky, pokud to není v nohou a rukou, tak je toho výrazně víc na těle a je to tedy víc patrné. Rozložení „všude“ může být z optického hlediska přijatelnější.
Tak snad veris vaze, velikosti obleceni a svym ocim..pokud ti bylo doted jedno, ze mas bricho, tak ti muze byt jedno i cele bmi ![]()
Kdysi v pubertě jsem vážila 80 kilo a měla BMI 28,6 a připadala jsem si s prominutím vyžraná jako prase
Jako těžko říct, když tvoji postavu nevidíme, jsou holky, které nejsou štíhlé, ale zase mají ta kila rozložená tak šikovně, že je jich prostě kus, ale nikdo by o nich neřekl, že jsou vyloženě vyžrané.
Ale hubená asi úplně nebudeš
Ahoj,