Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, řeším úplně do samé a s manželem jsme domluveni, že si necháme na účtě cca 150 tisíc na které se nebude sahat a budou právě určené na to, kdyby náhodou manžel přišel o práci, tak aby bylo na splácení hypotéky. Protože jsem zatím taky na MD. Dala bych si nízké splátky s fixací tak na 3 roky a možností jednorázového vkladu a až prodáte byt tak co budete mít navíc tak můžete částečně umořit hypotéku.
Ahoj. Riziko propuštění z práce bude asi pořád, asi bych to riskla s tím, že kdyby manžel neměl práci, třeba by mohl být doma s dětmi on a pracovat ty. Nebo ne? Ono záleží na lokalitě a oborech, kde oba pracujete.
A pokud je to možné, taky bych radši byt pronajímala s tím, že kdyby bylo nejhůř (tj spíš jako krizovka), dům by se mohl prodat i s hypotékou a vy byste se mohli vrátit do bytu. Ale na to snad nedojde
.
Katrinka píše:
Byt bych pronajímala, neprodávala
Přesně tak ![]()
Jinak bych se toho nebála, pokud manželovi nehrozí reálně, že by o tu práci přišel (předpokládám, že s takovým platem by o tom něco snad tušil, zjevně nedělá u pásu ve fabrice
), tak do toho běžte. To by si hypotéku nemohl vzít nikdo, auto tě může přejet za každým rohem… ![]()
Muž ať si uzavře třeba nějkou životní pojistku, snad se dá nějak pojistit proti neschopnosti splácet (ale to tak jenom matně tuším, nic o tom nevím
)
Tak příjmy máte slušné, zvládnout byste to měli.
A co kdybyste ten družstevní byt neprodali, ale pronajímali? Asi ho ještě musíte splácet, tak pronajmout klidně s nějakým minimálním ziskem, aby se dál splácel a vy tak měli rezervu v případě ztráty zaměstnání. Ale stejně by to chtělo mít tak 200 tis někde v hotovosti na spořáku aspoň po dobu, kdy ty budeš na mateřské a nebudeš moci do práce. Abyste měli nějakou rezervu třeba než se ten byt prodá. Chce to mít ty peníze vysoce likvidní, dostupné max do týdne, ne jako to měla já na stavebku s výpovědní lhůtou 3 měsíce.
Tak s takovou bych do toho v klidu šla. Jinak bych radši počkala na ty dvě výplaty.
Ahoj…hypotéka se dá přeci připojisti pro případ ztráty zaměstnání.....jinak byt bych asi pronajímala a pak třeba jednorázově zaplatila část hypotéky.....budeme řešit něco podobného,ale hceme stavět
Angua píše:Katrinka píše:
Byt bych pronajímala, neprodávalaPřesně tak
Jinak bych se toho nebála, pokud manželovi nehrozí reálně, že by o tu práci přišel (předpokládám, že s takovým platem by o tom něco snad tušil, zjevně nedělá u pásu ve fabrice
Muž ať si uzavře třeba nějkou životní pojistku, snad se dá nějak pojistit proti neschopnosti splácet (ale to tak jenom matně tuším, nic o tom nevím), tak do toho běžte. To by si hypotéku nemohl vzít nikdo, auto tě může přejet za každým rohem…
)
Proti neschopnosti splácet - když už pojistit, tak pořádně prostudovat podmínky. Nám nabízeli tak nereálné podmínky, jako že nesmí dát výpověď on, musí být vyhozen jen z org. důvodů, vyplácet se začne až po měsíci, když je na pracáku a nesmí odmítat práci z pracáku (haha i kdyby byla za desítku
) už taky nemám přehled, třeba se to zlepšilo, ale opatrnost je na místě.
Myslím si, že jsou na tom jiní lidé mnohem a mnohem hůř co se týče financí a jdou do toho, v dnešní době to asi ani jinak nejde ![]()
Zakladatelko, vzhledem k tomu že máte hezký příjem by to asi šlo. Jenom já bych byt neprodávala, ale pronajímala. Hodí vám to něco na splátky i kdyby přišel manžel o práci…přece jenom z toho budete mít více peněz, přece jenom nemovitost je nemovitost.
Každopádně - pořádně pojistit hypotéku pro případ ztráty zaměstnání a msnžel by měl mít taky kvalitní životní pojistku kdyby se něco stalo, at ti nezůstane na krku hypotéka jako blázen. Jsou to jistoty které jsou dost dozhodující. Já bych ale určitě nešla do banky, ale raději bych si našla odborníka který se v tom vyzná ![]()
Anonymní píše:
ahoj,budu psát jako anonim jelikož je to dost citlivé.
Bydlíme v družstevním 3+1 a máme vyhlídnutý rodinný dům za 2500 000,–. Naše příjmy jsou 45000,–čistého + 7600,– mateřská, máme jedno dítě a ted čekáme druhé…Kdyby jsme dům koupili, tak by nám měs. 25000 tis.( jsou v to energie, pojistky atd.).
Takhle se to zdá, že je to super, ale řeším situaci, kdyby manžel přišel o práci, tak to se 7600 nezvládnem+ manžel.pracák a já bych jako těhotná do práce nemohla( jsem zdr.sestra na ARU).
A byt když se prodá, tak se zaplatí, co máme na něj pučené.
Máme možnosti jít do domu, ale s touto nejistotou a nebo co nejrychleji uplatit byt a pořídit si dům až budou dvě výplaty a z bytu po prodeji budou peníze a pomohou s hypotékou…
Co by jste dělali vy?
Snad jsem to napsala aspoŇ trochu srozumitelně. Díky za odpovědi
ahoj, pokud je byt v paneláku, tak bych ho prodala, ty už nikdy výš už nepůjdou, protože byli hodně nadsazené a neodpovídaly realitě. Pokud je to nějaká atraktivní zástavba, tak bych ještě rok počkala, mají jít ceny nahoru. Zkuste si z těch peněz, co teď máte, našetřit minimálně na tři splátky hypotéky, ať to máte v bance, kdyby opravdu manžel přišel o práci. Většina chlapů si nějakou práci pak dokáže najít do těch 3 měsíců, pokud nebydlíte někde u hranic nebo v nějaké chudší oblasti, tam je to fakt průser pak. Držím palce, ať to zvládnete
Gina108 píše:Angua píše:Proti neschopnosti splácet - když už pojistit, tak pořádně prostudovat podmínky. Nám nabízeli tak nereálné podmínky, jako že nesmí dát výpověď on, musí být vyhozen jen z org. důvodů, vyplácet se začne až po měsíci, když je na pracáku a nesmí odmítat práci z pracáku (haha i kdyby byla za desítkuKatrinka píše:
Muž ať si uzavře třeba nějkou životní pojistku, snad se dá nějak pojistit proti neschopnosti splácet (ale to tak jenom matně tuším, nic o tom nevím), tak do toho běžte. To by si hypotéku nemohl vzít nikdo, auto tě může přejet za každým rohem…
)
Jj, to vždycky… Jak říkám, nic moc o tom nevím, nezkoumala jsem, jenom vím, že to je. Ale průzkum trhu bude základ ![]()
Gina108 píše:Angua píše:Proti neschopnosti splácet - když už pojistit, tak pořádně prostudovat podmínky. Nám nabízeli tak nereálné podmínky, jako že nesmí dát výpověď on, musí být vyhozen jen z org. důvodů, vyplácet se začne až po měsíci, když je na pracáku a nesmí odmítat práci z pracáku (haha i kdyby byla za desítkuKatrinka píše:
)
Taky jsem slyšela, že je to totální blbost. Známá to ted rušila, její manžel přišel o práci a stejně jí nic nedali, protože je to až po x měsících..
ahoj,budu psát jako anonym jelikož je to dost citlivé.
Bydlíme v družstevním 3+1 a máme vyhlídnutý rodinný dům za 2500 000,–. Naše příjmy jsou 45000,–čistého + 7600,– mateřská, máme jedno dítě a ted čekáme druhé…Kdyby jsme dům koupili, tak by nám měs. 25000 tis.( jsou v to energie, pojistky atd.).
Takhle se to zdá, že je to super, ale řeším situaci, kdyby manžel přišel o práci, tak to se 7600 nezvládnem+ manžel.pracák a já bych jako těhotná do práce nemohla( jsem zdr.sestra na ARU).
A byt když se prodá, tak se zaplatí, co máme na něj pučené.
Máme možnosti jít do domu, ale s touto nejistotou a nebo co nejrychleji uplatit byt a pořídit si dům až budou dvě výplaty a z bytu po prodeji budou peníze a pomohou s hypotékou…
Co by jste dělali vy?
Snad jsem to napsala aspoŇ trochu srozumitelně. Díky za odpovědi