Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jedu s přítelem na slovensko a nevíme zda-li potřebujeme dálniční znamku i na slovensko když jedem z Česka a máme českou dálniční známku, na Slovensku jedeme též přes dálnici a proto se ptám zda-li nám stačí česká dálniční známka nebo potřebujeme i slovenskou:)
Pokud pojedete na Slovensku po slovenské dálnici, potřebujete slovenskou dálniční známku.
Mají vlastní stát, vlastní dálnice, vlastní poplatky.
@monrom děkuju poradila jste mi i kde ji mám zakoupit, chtěla jsem se na to zeptat ale byla jste rychlejší
@monrom říkal o víkendu švagr (Slovák), že se pomocí kamer/satelitů? kontrolují všechny auta - a pokud si do 12 hodin nekoupíš dálniční známku, tak máš flastr automaticky - takže ne jako u nás - když tě nikdo nechytne, tak pohoda - tam tě chytnou každopádně, jen ti dají šanci, aby sis do 12 hodin tu známku koupila…
@VMVM píše:
@monrom děkuju poradila jste mi i kde ji mám zakoupit, chtěla jsem se na to zeptat ale byla jste rychlejší
Gugl a asi tri vteřiny?
https://www.eznamka.sk/
Ed. nebo na každé benzínce.
@monrom ale mám to fakt jen z doslechu - já osobně bych koupila přes net, ať pak někde neřeším mastné pokuty… Taky jsme uvažovali o roční, ale zrovna teď to nevypadá, že bychom ji plně využili, tak třeba příští rok…
@JLP píše:
@monrom říkal o víkendu švagr (Slovák), že se pomocí kamer/satelitů? kontrolují všechny auta - a pokud si do 12 hodin nekoupíš dálniční známku, tak máš flastr automaticky - takže ne jako u nás - když tě nikdo nechytne, tak pohoda - tam tě chytnou každopádně, jen ti dají šanci, aby sis do 12 hodin tu známku koupila…
Těch 12 hodin není pravda.
"Platnú známku treba mať zakúpenú ešte pred jazdou.
Na internete sa objavili informácie, že systém nie je schopný spracovávať pokuty v závislosti od času, ale iba podľa dátumu – teda pokiaľ si napríklad motorista zakúpi diaľničnú známku 10. februára o 14:15, platí celý deň 10. februára a pokuta by mu nemala byť poslaná ani v prípade, že na diaľnicu vstúpil aj pred zakúpením známky.
Ministerstvo dopravy túto informáciu v odpovedi vyvrátilo, systém je podľa hovorcu schopný vyhodnocovať aj presný čas zakúpenia elektronickej diaľničnej známky a porovnať ho so záznamami zhotovenými správcom úhrady, teda NDS."
Pokud si to ale někdo chce lajznout…
@VMVM Kupovala jsem 10ti denní na první benzině na SK a vyšla na 10 eur, jen tak pro info ![]()
@anonymouss dobré vědět
jak říkám - bylo to jen klábosení u grilu, podrobnosti jsem nezjišťovala, proto jsem i psala „švagr říkal“
Ale to, že to chytne každého, kdo známku nemá, to by snad pravda měla být, ne?
@JLP píše:
@anonymouss dobré vědětjak říkám - bylo to jen klábosení u grilu, podrobnosti jsem nezjišťovala, proto jsem i psala „švagr říkal“
Ale to, že to chytne každého, kdo známku nemá, to by snad pravda měla být, ne?
Jo, to ano na to mají ty mýtné brány (kamery, snímače) všude po dálnicích.
Právě proto neplatí těch 12 hodin. Je to stejné, jako v ČR - nemáš známku - nelez na dálnici.
@anonymouss i u nás snímají kamery osobní auta, které mají známku na skle? Já myslela, že když tě nechytnou bez známky policajti, tak žádná pokuta se nekoná (teda my známku máme, proto nevím) ![]()
@JLP
No, oficiálně na to ty kamery používat nesmí.
A ani to nedělají, zatím.
To byla narážka na to, že není možné vjet na dálnici s tím, že si známku koupím ex post, třeba na první benzince.
@monrom @anonymouss tak to jo, myslela jsem si
No, každopádně Slovákům teď přibude hodně peněz do rozpočtu - ať už z pokut nebo z koupených známek ![]()
Jela jsem v únoru přes Slovensko do Maďarska. Na každých hranicích se dá známka BEZ PROBLÉMŮ zakoupit. Takže bych to rozhodně nenechávala na nějakou benzinu.
Koupili jsme ji normálně na hranicích, přepážek tam bylo víc, žádné čekání.