Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Brucovka píše:
Anti D se píchá po porodu rh neg. matkám, pokud se jim narodilo rh poz. dítě. Vám ho nepíchli (protože stejně jako já) jste měla rh neg. dítě, jinak by museli. A v současné době je změna - už se anti D píchá ve 28. týdnu těhu VŠEM rh neg. matkám preventivně a je jedno co má za skupinu partner (páč ten je vždy nejistý) a zda jsou pozitivní protilátky. Já třeba při 3. těhu teď tohle odmítla, jsem rh neg., manžel taky (je fakt otcem dítěte) tak prostě imunizace nehrozía nechci do sebe nechat píchat něco co fakt určitě nepotřebuju… paní to píše dost jasně je rh neg., manžel rh poz. - tohle prostě nejde dohromady, evidentně je mi jasné, že i obě její děti jsou po tatínkovi rh poz., proto dostala po první porodu anti D, která bohužel nezabrala, takže komplikace ve 2. thu prostě nastaly. Jsem zdravotní sestra z gyn. - por. odd a rh inkompatibilita bylo moje hodně oblíbené téma na seminářích
Mám to stejně. Manžel je tak Rh- a anti D jsem po konzultaci s jedním českým imunohematologem a odborníkem na Rh faktor odmítla. Pouze jsem reagovala na příspěvek katule9, která tvrdila, že v případě inkompatibility žena vždy potratí v 1. trimestru, což není pravda. Komplikace mohou být - a velké. Dříve, pokud vím, se to řešilo transfuzí krve novorozenci - ihned po narození, ale bohužel, ne všechny děti to zachránilo.
@Brucovka @Brucovka není pravda, ze se to picha všem negativním matkám preventivně…čekám třetí dítě a nikdy mi nikdo nic takového nepichl, ani nenabídl…mám manžela rh negat.
@March7 píše:
@Brucovka @Brucovka není pravda, ze se to picha všem negativním matkám preventivně…čekám třetí dítě a nikdy mi nikdo nic takového nepichl, ani nenabídl…mám manžela rh negat.
Protože máš manžela Rh negativního, tam nic nehrozí. No ale já jsem se setkala jen s přístupem, že matka je jistá, otec nikoliv..Nepodepisovala jsi nějaký papír?..Nebo to brali tak, že když jste manželé, tak je otec jistý.
Zakladatelko, mám Rh negativní a otec dětí je rh pozitivní. Hemolytickou nemoc novorozenců mělo jen 2.dítě v pořadí.3 a 4. jsou úplně v pořádku, neměly ani náznak novorozenecké žloutenky. První dítě mělo silnou novorozeneckou žloutenku, zvládla se fototerapií v porodnici
2.dítko si to ale „užilo“.V porodnici na fototerapii, po pár dnech doma jsme se vraceli do nemocnice s kritickými hodnotami. Nikdo neví, proč to tak bylo a u dalších ne. Krevní skupinu mají všechny stejnou, otec je stejný.
Je fakt, že jsme byli zařazeni do výzkumu, krevní skupinu 4. dítěte jsem věděla už od 13.týdne. Byli jsme na UTZ, kde počítali červené krvinky, průtok mozkovou tepnou. Celé těhotenství mě hlídali a počítali riziko vzniku tohoto problému.
@March7 A jakou krevní skupinu má dítě? Pokud se Ti narodí rh negativní dítě, tak není injekce potřeba, protilátky se nemají proti čemu vytvořit. Injekce se nepíchá.
V současné době se píchá Rh injekce už v těhotenství, ale je to možno odmítnout. Já jsem neodmítla, nebylo mi doporučeno odmítat. Na vlastní kůži jsme hemolytickou nemoc zažili.
Dřívější postup byl takový, že u Rh negativních těhotných odebírali krev i otci očekávaného dítěte. POkud zjistili, že je taky rh negativní, tak se žádná další opatření nedělala. Dnes se to bere tak, že matka je jistá, otec nejistý.
@brusinka.brusinka U nás ohledně krevních skupin problém nebyl, já mám rh negativní, partner rh pozitivní a malá se narodila taky rh pozitivní. Anti D mi píchli ve 28.týdnu jak píše @Brucovka a pak jsem byla další dávku píchnout do půl roku po porodu ![]()
@Jana206 Já papír podespat musela a bylo z toho v nemocnici i celkem velké „haló“.
Jinak blahopřeju ke 4 dětem.
@katule9 píše:
@Urtica-dioica ve 28tt potrat uz opravdu nehrozi, telo plod zabije mnohem drive do prvniho trimestru
Není pravda. Najdi si informace o hydrops fetus z důvodu krevní inkompaktibility a anémie (Hemolytická choroba novorozence). To postihuje plod ve druhém a třetím trimestru. Plod se poté rodí mrtvý.
Pro zakladatelku - asi bych se poradila i s nějakým hematologem, než bych se rozhodla. Problém bohužel je ten, že v každém dalším těhotenství je riziko komplikací vyšší a vyšší.
@Jana206 děti jsou rh negat, když jsem ja. i manžel negat, tak je.to asi celkem logické, nebo se pletu? Žádný papír jsem nepodepisovala. Já chápu, ze.jsem tu injekci díky rh negat manželovi nepotřebovala, reagovala jsem tady právě na.tu informaci, ze se picha VSEM rh negat matkám preventivně, což tedy dle mého není pravda…
@pavlats Přesně tak, riziko hrozí až ve 2. a 3. trimestru a v každém dalším těhotenství je riziko komplikací vyšší.
Ale dá se to sledovat a nějak vypočítat. Ty možnosti dnes jsou.Ale zakladatelka by se musela poradit na pracovišti, kde se tímto zabývají.
Jak jsem psala, u nás vznikla hemolytická nemoc jen u 2.dítěte. Další dvě bedlivě hlídali. Ale PROČ to tak bylo, to taky lékaři nejsou schopni říct, to je pořád předmětem rozsáhlého výzkumu.
Po narození malé jí odebírali DNA stěrem z pusinky, aby si ověřili vše, co na nás během těhotenství zkoumali.Je fakt, že se nesekli, odpovídalo všechno, včetně krevní skupiny zjištěné přes moji krev(ne z plodové vody, žádnou invazivní metodu jsem nepodstoupila, naopak, odběr choriových klků nebo plodovky je u Rh negativních rizikovější a musí se pečlivě zvážit).Ale pořád to byl výzkum.
Při prvních dvou těhotenstvích jsem dostala injekci s protilátkami až po porodu, při dalších dvou ve 28.týdnu a následně hned po porodu(ne až půl roku, jak tu někdo psal).Ale jestli to byl ten důvod, že nebyly problémy, to nejsou ani lékaři schopni jednoznačně říct.
Injekci v těhotenství bych odmítla jen v případě, že by otec dětí byl taky Rh negativní a byla bych si jistá, že dítě je jeho.To ale nebyl náš případ.
@Urtica-dioica To je dost hnusne…asi nevis co znamena rodit mrtve dite v 28 tt ze?
@March7 Ok,nějak mi to splynulo v diskuzi, četla jsem rychločtením a až po napsání příspěvku jsem si všimla, že jsi to už vysvětlovala. POkud máš RH negativního manžela, dítě je automaticky Rh negativní, jak píšeš.
A při odmítnutí v těhotenství po Tobě taky nechtěli negativní reverz? Po porodu je mi jasné, že ne, protože se narodilo Rh negativní dítě.
Oni tu injekci píchají všem těhotným ženám. Myslím si, že odmítnout je to rozumné jen ve Tvé situaci.
@Jarr ona to @Urtica-dioica určitě nemyslela zle. Já to pochopila jako ironickou reakci na příspěvek @katule9 že se vlastně nemůže nic stát, krom toho, že pouze potratí.
@Jarr Je to jak píše @pavlats. proto jsem dala slovo „jenom“ do uvozovek. Potrat/porod ve 28 tt je samozřejmě tragédie, proto je opravdu na zvážení tazatelky, zda chce eventuelně něco takového podstupovat…
@Jana206 já právě nic neodmitala, mne nikdo nic ani nenabizel…jsem teď 34.týden a dosud se nnikdo nezmínil. Akorát mi teď brali znovu krev na protilátky, to brali vvlastně i na začátku těhu…to by s tím mohlo souviset, ne? o
Ja jsem Rh negat, partnerovu krevni skupinu neznam a presto jsem v tehotenstvi zadnou injekci nedostala. Takze neni az tak pravda, ze se dava, asi zalezi na doktorovi. Pri prijmu vporodnici se me na to ptali a povidaji: asi jste injekci nedostala, ze? Rikam, ze ne. Po porodu zjistili, ze ma dite skupinu po mne, takze je to v poradku. Ledaze by muj gyndar neco teda v tehu zazdil.