Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka Jo, ale tam po spaní ven nechodí, neb je to vesnická školka končící v 15:45, takže to nestíhají vždyť jsem psala, že odpoledne nechodí ani ta.
@RadkaCh píše:
Ono je to fakt ukotvený v tom režim, který stát nastavil. Když jsou ženský zvyklý být takhle dlouho s dětmi doma, tak se většině bude těžkou odpoutávat. Například v UK je hodně maminek odsud a taky to zvládají, a to jsou to národnostně děti české (většinou)
Tak v itálii se třeba ženy už do práce po narození dětí nevraci mnohdy vůbec, aby se jim mohly věnovat. Kamarádky ze zahraničí mi záviděly možnost být s klukem tak dlouho doma a dost nadávaly na jejich systémy. Ale někomu přijde úžasné odlozit malé miminko, batole (se kterým je konečně legrace).
@pajule022 Syn chodí od 15 měsíců do jesliček na 3 dny v týdnu, já do práce. Takže ano, dala bych, ale ne pro to abych měla od dítěte klid, ale kvůli práci ano.
@lucenka píše:
Tak v itálii se třeba ženy už do práce po narození dětí nevraci mnohdy vůbec, aby se jim mohly věnovat. Kamarádky ze zahraničí mi záviděly možnost být s klukem tak dlouho doma a dost nadávaly na jejich systémy. Ale někomu přijde úžasné odlozit malé miminko, batole (se kterým je konečně legrace).
Tak jestli je jejich tatínci dokážou uživit, tak není problém. To ať si je doma, kdo chce. I vyučovat je můžou doma, když na to přijde, aby nemusely děti do režimu ![]()
To, že se někomu nelíbí dát hlídat např. půlroční dítě je možný, to by se mně taky nechtělo, ale to je tak jediný, co se s tím dá dělat. Ale jako brečet v zemi, kde je rodičovská dovolená nejdelší možná v celé Evropě, ne-li po celém světě, to je teda opravdu už umění. Jako že by nás stát nechával doma třeba do 15 let dítěte, ne? Nebo než se ožení a vdají? Taky by mohla státní kasička dorovnávat rozdíl v platu, když maminka do práce nemůže, průměrný plat někde kolem 25.000, ve většině rodin 20.000 nepřesáhne, děti 2, 3, 4. Kolik jich má fragola? 10? To je na 20.000 + 2 dospělý úplná nádhera. Školky zrušíme, stejně tam děti jenom brečí. Školy taky, tam přichází o dětství, musí se proboha učit, vstávat, známky dostávají, stresovaný jsou, musí dělat úkoly
Vždyť jsou to děti
Pohoda, co bychom pro ty děti neudělali ![]()
@Nabot píše:
To není jen „věc názoru“, to je taky věc zkušenosti. Mohla bych se doma přetrhnout, ale nikdy bych ho doma nenaučila nazouvat si boty (například) tak rychle, jak se to naučil v jeslích. Příklady prostě táhnou a ty skoky v různejch dovednostech jsou rapidní. To není zdaleka jen moje zkušenost, pokud by někdo náááhodou chtěl otočit diskuzi směrem „jako promiň, ale moje dítě se to bez problémů naučilo i doma, asi bude chyba jinde“ a podobný slovní průjmy, zde na emiminu tak oblíbený…Samozřejmě to, že ty svoje dítě do školky neposíláš, je naprosto v pořádku. Chci jen říct, že pokud ty máš nějaký osobní „přesvědčení“ a někdo jinej má osobní „zkušenost,“ už z principu přece nemůžeš vzdychat nad tím, že těm, co do školek a jeslí svoje děti dávaj, to lidi jako ty „prostě nevysvětlej“. To je postavený na hlavu.
nevím, co tě štve, v přímé rodině mám tři učitelky v mateřské školce, jako další ve škole, a všechny do jedné se shodují, že prostě dvouleťáci do školky nepatří, nepatřily ani kdysi, na to byly jesle. Prostě školku zvládají mnohem hůř, neadaptují se. I zde vyjímky potvrzují pravidlo. Já netvrdím, že se děti ve dvou letech neumí oslovit jménem, nicméně kolektivně se nezapojují, hrají si vedle sebe nikoliv kolektivní hry spolu-A slovní průjem, to že ty nejsi schopna naučit obouvat své dítě skutečně nijak nepotvrzuje, že dvouleťáci patří do školky. Nepatří. Pokud ty své dítě chceš dávat do jeslí, dávej, ale skutečně mně nevysvětlíš, že je to pro to dítě lepší. Protože tento názor nesdílím a sdílet nebudu.
Příspěvek upraven 28.07.15 v 21:22
@bee.rush jo ve věku hluboko pod 3 roky si u některých dětí dovolím tvrdit, že poznamenalo.. Dítě až po 3. roku začne potřebovat kolektiv, do té doby je mu takové odkládání do jeslí a školek nedá nic, co by zrovna potřeboval oproti tomu, být s mámou. Zato mezi 3-6 rokem je potřeba se socializovat, učit se žít v kolektivu dětí, odpoutávat od matky.. takže být doma v rodině do 6ti let je dlouho a nezvyklé a nedivím se, že jsi byla za exota. Znám 2 takové lidi a na obou je to až do dospělosti znát.. taky je to ovlivnilo až poznamenalo.. Dát dítě v 1,5 roce do jeslí je něco uspěchané a v 6ti letech zase opožděné.. Neber si to osobně.. osobní na tom je jen moje zkušenost s lidmi v mém okolí. A jestli musí zakladatelka do práce..je to prostě nutné zlo a člověk si musí i uvědomovat, že to není pro dítě to nejlepší a zda to za to opravdu stojí a bude vyvážené celkovým prospěchem.. Nedočítám těch 7 stránek.. reagovala jsem na první příspěvek a tam o nutnosti nebylo nic.. jen zda bych dala nebo nedala ![]()
@Hanka253 prosím tě, napiš jak to ty děti poznamenalo.Moc by mě to zajímalo. Ty máš s tím zkušenost?
@Hanka253 píše:
@bee.rush jo ve věku hluboko pod 3 roky si u některých dětí dovolím tvrdit, že poznamenalo.. Dítě až po 3. roku začne potřebovat kolektiv, do té doby je mu takové odkládání do jeslí a školek nedá nic, co by zrovna potřeboval oproti tomu, být s mámou. Zato mezi 3-6 rokem je potřeba se socializovat, učit se žít v kolektivu dětí, odpoutávat od matky.. takže být doma v rodině do 6ti let je dlouho a nezvyklé a nedivím se, že jsi byla za exota. Znám 2 takové lidi a na obou je to až do dospělosti znát.. taky je to ovlivnilo až poznamenalo.. Dát dítě v 1,5 roce do jeslí je něco uspěchané a v 6ti letech zase opožděné.. Neber si to osobně.. osobní na tom je jen moje zkušenost s lidmi v mém okolí. A jestli musí zakladatelka do práce..je to prostě nutné zlo a člověk si musí i uvědomovat, že to není pro dítě to nejlepší a zda to za to opravdu stojí a bude vyvážené celkovým prospěchem.. Nedočítám těch 7 stránek.. reagovala jsem na první příspěvek a tam o nutnosti nebylo nic.. jen zda bych dala nebo nedala
mas pravdu, nesu si to do dospelosti, vzdycky jsem byla ve skole jedna z nejlepsich a svete div se prenesla jsem si to i do prace
. Nesouhlasim s tebou. Myslim, ze skolka neni jediny nastroj na socializaci ditete. Kazdy v sobe neco ma, ma nejake predpoklady. Ja jsem narozdil od tech „skolkovych mimin“, ktere si sotva zavazaly tkanicku, cetla i pocitala, i kdyz jsem sla do skoly v peti. Ale to je na jinou diskuzi. To sem nepatri. Mne spis zajima, jak to ty konkretne drive nastoupivsi poznamenalo. Maji fobii z kolektivu? Pocuravaji se az do dospelosti? Nebo jak?
@mojmira píše:
@Hanka253 prosím tě, napiš jak to ty děti poznamenalo.Moc by mě to zajímalo. Ty máš s tím zkušenost?
taky na to cekam…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ono je to fakt ukotvený v tom režim, který stát nastavil. Když jsou ženský zvyklý být takhle dlouho s dětmi doma, tak se většině bude těžkou odpoutávat. Například v UK je hodně maminek odsud a taky to zvládají, a to jsou to národnostně děti české (většinou)