Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
nevím, co tě štve, v přímé rodině mám tři učitelky v mateřské školce, jako další ve škole, a všechny do jedné se shodují, že prostě dvouleťáci do školky nepatří, nepatřily ani kdysi, na to byly jesle. Prostě školku zvládají mnohem hůř, neadaptují se. I zde vyjímky potvrzují pravidlo. Já netvrdím, že se děti ve dvou letech neumí oslovit jménem, nicméně kolektivně se nezapojují, hrají si vedle sebe nikoliv kolektivní hry spolu-A slovní průjem, to že ty nejsi schopna naučit obouvat své dítě skutečně nijak nepotvrzuje, že dvouleťáci patří do školky. Nepatří. Pokud ty své dítě chceš dávat do jeslí, dávej, ale skutečně mně nevysvětlíš, že je to pro to dítě lepší. Protože tento názor nesdílím a sdílet nebudu.Příspěvek upraven 28.07.15 v 21:22
Souhlasím, mě ředitelka školky doporučila dát dceru až od 3,5 let a upozorňuju, že to bylo v době, kdy byla školka plná jen z poloviny.
@Patricia89 píše:
Tak já sem si myslela, že když bude dcera do pěti let se mnou doma, že to bude dobrý. Opak je pravdou. Kluk jde teď do školky, kvůli práci. jsou mu dva. Jinak tady v DE je úplně normální, že dítě chodí do školky už od roka. Někde i dřív(ale většinou je hlídají Tagesmutter) no a pak většina dětí jde do školky ve dvou letech. Tady by nikoho ani nenapadlo být doma, tři nebo čtyři roky.
Jinak zakladatelko, pokuď to potřebuješ kvůli práci, tak klidně. A pokuĎ to nutně nepotřebuješ, tak bych ho možná do dvou let nechala doma. ale každý dítě je jiný. Náš třeba spí i dopoledne i odpoledne.
A řekla bych, že soukromá školka je možná lepší než státní. Nevím, mám možnost posoudit českou školku a německou. A prostě ty děti jsou tady jiný než v ČR
to co píšeš tak úplně pravda není, jaksi jsi zapomněla napsat, že v DE spousta matek pracuje na zkrácený úvazky a spousta matek jsou tkzv. Hausfrau, což znamená, že jsou doma a do práce nechodí, takže nepiš, že by je v DE nenapadlo být do 3-4 let doma, když leckdy jsou doma mnohem déle.
@Hanka253 píše:
@bee.rush jo ve věku hluboko pod 3 roky si u některých dětí dovolím tvrdit, že poznamenalo.. Dítě až po 3. roku začne potřebovat kolektiv, do té doby je mu takové odkládání do jeslí a školek nedá nic, co by zrovna potřeboval oproti tomu, být s mámou. Zato mezi 3-6 rokem je potřeba se socializovat, učit se žít v kolektivu dětí, odpoutávat od matky.. takže být doma v rodině do 6ti let je dlouho a nezvyklé a nedivím se, že jsi byla za exota. Znám 2 takové lidi a na obou je to až do dospělosti znát.. taky je to ovlivnilo až poznamenalo.. Dát dítě v 1,5 roce do jeslí je něco uspěchané a v 6ti letech zase opožděné.. Neber si to osobně.. osobní na tom je jen moje zkušenost s lidmi v mém okolí. A jestli musí zakladatelka do práce..je to prostě nutné zlo a člověk si musí i uvědomovat, že to není pro dítě to nejlepší a zda to za to opravdu stojí a bude vyvážené celkovým prospěchem.. Nedočítám těch 7 stránek.. reagovala jsem na první příspěvek a tam o nutnosti nebylo nic.. jen zda bych dala nebo nedala
jsem Husákovo dítě, všichni jsme chodili do jesli od 1,5 roku, takže všichni jsme dneska poznamenaní, ježíš to je zase blábol ![]()
@romype píše:
jsem Husákovo dítě, všichni jsme chodili do jesli od 1,5 roku, takže všichni jsme dneska poznamenaní, ježíš to je zase blábol
jasně
a když jsem se pisatelky ptala jak poznamenaní, neodpověděla
Jak tady sleduju výměnu názorů na téma, jestli někoho postihla nebo nepostihla brzká docházka do školky/jeslí, tak jsem se zamyslela nad tím, jak je to u nás a došla jsem k tomuto:
JÁ A SESTRA:
Já narozená pár let před revolucí, do jeslí jsem chodila od roka. Podle mámy jsem to snášela velmi dobře, pobrečela si první dva dny v jeslích a první dva dny při přestupu do školky (že už nemůžu do jeslí). Vlastní vzpomínky z jeslí nemám, ale z mých hlášek, které si máma zapisovala, se zdá, že jsem tam byla spokojená. Dlouhodobě: nemám žádné problémy s kolektivem, jsem poměrně společenská, mám dobré vzdělání, skvělého partnera, v životě jsem spokojená.
Sestra narozená po revoluci, mamka už věděla, že další děti mít nebude, tak s ní zůstala doma a sestra šla do školky ve 4 letech. Nesla to dost špatně, často plakala, to si pamatuju i já. Celkově měla vždycky horší vztah s naší mámou, nejvíc v období střední školy. Vždycky měla problém s kolektivem, měla maximálně jednu dvě kamarádky, teď už několik let nemá žádné přátele, společnosti se straní, o lidech mluví nelichotivě. Přítele má, ale je to dlouhodobě neutěšený vztah, taky o něm nemluví moc hezky. Známky ve škole docela dobré, ale pořád měla nějaké stresy, úzkosti, po střední škole už nikam dál nešla, profesně není spokojená.
PŘÍTEL A JEHO DVA STARŠÍ BRATŘI:
Nejstarší bratr: do půl roku s mámou doma, pak matka práce na půl úvazku a hlídala babička, která bydlela ve společné domácnosti. Školka od 3 let.
Prostřední bratr: doma s mámou do dvou let, pak školka/jesle (nevím, co z toho to tehdy bylo).
Přítel (nejmladší): od roka v jeslích, na střední škole bydlel na internátu (z vlastního rozhodnutí)
V pohodě a dobře vychovaní jsou všichni tři, ale přítel celkově nejvíc. V rodině je celkově nejoblíbenější, podle jeho rodičů vždycky byl a je nejmíň problémový, má z bratrů nejvyšší vzdělání, nejvíc dlouhodobých přátel.
Teoreticky by z toho mohlo vyplynout, že my, kteří jsme byli v ústavní výchově déle, jsme na tom lépe a tudíž z tohoto pohledu čím dřív, tím líp, ale podle mě je to jen náhoda a je to celé o povaze. Zatímco na mě nezanechala docházka do jeslí žádné následky, spíš naopak, sestře nepomohlo ani být doma do 4 let. Ale myslím, že kdyby to bylo obráceně, tak jsme na tom dneska úplně stejně, je to prostě v nás.
@mojmira asi nejokatější byla holčička 3/4 roku, kamarádka už 4. rokem doma strašně nutně potřebovala mezi lidi, kvůli penězům to nebylo. Domluvila si jakousi paní na hlídání. Holčička byla do té doby pohodové usměvavé zlaťoučké miminko. Během pár měsíců z ní bylo dítě vystreslé, že máma zas někam odejde. Přišla jsem k nim na návštěvu a ona se držela mámy za nohu a plakala a kamarádka mi vysvětlila, že jí to přejde, že se jen bojí, jestli nejsem paní na hlídání a ona půjde pryč. Jo přešlo jí to, za hodinu..ale do úsměvů to mělo i pak daleko. Tady bych opravbdu stav nazvala, jako že to tu holčičku poznamenalo. Ona už se do toho bezstarostného sluníčka nikdy úplně nevrátila.. Další 2,5 letý chlapeček..nikdy ho neuspávali (kromě jako maličkého miminka), už rok měl svůj pokojíček.. matka nastoupila do práce na 12tky a to včetně víkendů..takže kluk najednou mámu třeba 4 dny neviděl. Odcizil se jí, začal špatně usínat a spát, přestal poslouchat, zhoršil se v řeči a mámu odmítal a křičel na ní, že ho nemá ráda, ať si jde do té práce. A to u něj fungoval tatínek, nikdo cizí a chodil do maličké soukromé školky. Kamarádka to mockrát obrečela. Z nejhoršího je dostalo, že s ním začala spát v posteli..první 3 noci, co si k němu vlezla se jí celé noci držel křečovitě kolem krku.. A to byl už relativně velký, ale bylo to prostě brzo a moc.. Být to 1/2 roku později a s tím, že ve 4 je pro něj máma ve školce, mohl to nést naprosto v klidu. Chápu, že se na mně některé sesypete, že co jako a že přeháním atp, ale u těhle malých dětí je každých pár měsíců veliký rozdíl v adaptabilitě na takové změny a záleží i na povaze dítěte..ale ty děti to ovlivní, pokud je to na ně moc brzo a některé podle mě i poznamená..kdesi vnitřně se ta negativní zkušenost uloží - všichni je máme. A nikdo nedokáže nikdy říct, které dítě v poho a které hůř. Takže pokud se tu někdo ptá na jesle pro 1,5leté dítě, tak píšu jasně že ne, pokud to není bezpodmínečně nutné. A to nejsem typ, který se bojí na dítě křiknout, jen aby neměla piditraumíčko, jak to tu v těch výchovných metodách někdy sleduju. Ale otřásat základní stabilitou a jistotou nejranějšího věku, což je přítomnost a péče mámy (či jiné do té doby pečující osoby), proto musí být vážný důvod.
@romype jsem taky husákovo dítě a máma si vybojovala, že se mnou byla do 2 let doma. A pak se jí pro mou vysokou nemocnost podařilo zajistit jakési mikrojesle s počtem 5-8 dětí a dělala na zkrácený úvazek, aby se mi mohla věnovat. A jistě.. podívej se na naši generaci..kolik se v něčem plácá, kolik bere antidepresiva, kolik rozvádí, kolik má narušené rodinné hodnoty, kolik má vztah s rodiči úplně nah**, kolik jakési nespecifické psychosomatické problémy.. Jistě že jsme nevymřeli, žijeme a mnozí šťastně.. Ale nic to nemění na faktu, že malé dítě, stejně jako každé mládě, má do určitého věku zakodovanou potřebu být své mámě kolem zadnice. A v 1,5 roce pro něho jesle nejsou žádný benefit..je to nutné zlo, které musí přežít a fungovat.
@Hanka253 píše:
@romype jsem taky husákovo dítě a máma si vybojovala, že se mnou byla do 2 let doma. A pak se jí pro mou vysokou nemocnost podařilo zajistit jakési mikrojesle s počtem 5-8 dětí a dělala na zkrácený úvazek, aby se mi mohla věnovat. A jistě.. podívej se na naši generaci..kolik se v něčem plácá, kolik bere antidepresiva, kolik rozvádí, kolik má narušené rodinné hodnoty, kolik má vztah s rodiči úplně nah**, kolik jakési nespecifické psychosomatické problémy.. Jistě že jsme nevymřeli, žijeme a mnozí šťastně.. Ale nic to nemění na faktu, že malé dítě, stejně jako každé mládě, má do určitého věku zakodovanou potřebu být své mámě kolem zadnice. A v 1,5 roce pro něho jesle nejsou žádný benefit..je to nutné zlo, které musí přežít a fungovat.
osobně si myslím, že dnešní děti dopadou stejně jak předešlá generace, ne-li hůř. Vše záleží na výchově a ne na tom, že dítě bylo od roku v jeslích, které nejsou pro dítě nutné zlo.Tys měla dítě od roku v jeslích?
@Hanka253 a ještě něco, píšeš, že jsi Husákovo dítě a že mamka si vybojovala, že bude s tebou do 2let doma.To ale bylo normální, rodičák byl totiž do dvou let. A Peníze? Nejprve 500kč, pak 700kč. Aby to bylo kompletní. ![]()
@mojmira jasně že dnešní generace na tom nebude líp.. nese si dál to, co si nesou rodiče.. třeba i ty neurozy, deprese a pokřivené hodnoty a vztahy - pokud tam jsou..
Normální do 2 let? Možné ano, ale normální tehdy bylo dát dítě ve 3/4 roku do jeslí.. Mou maminku zaměstnavatel od mého roka atakoval, kdy už jako nastoupí zpátky a proč bych jako nemohla do jeslí. Štěstí v neštětstí bylo, že měla argument, na tehdejší dobu jsem se narodila hodně nedonošená, tak to svedla na to. A táta dělal na 2 úvazky, aby do té práce nemusela kvůli penězům..
Já nechápu o čem se tu diskutuje. 16m dítě v jeslích není dobře.. Nebo si snad někdo myslí že ano? Že je to prospěšné pro to dítě? Asi už nemám co dál dodat.
@Hanka253 píše:
Já nechápu o čem se tu diskutuje. 16m dítě v jeslích není dobře.. Nebo si snad někdo myslí že ano? Že je to prospěšné pro to dítě? Asi už nemám co dál dodat.
Ano, myslím si, že ve mnoha situacích je rozumná docházka i v tomto věku ku prospěchu dítěte. A pokud máš pocit, že tvůj názor není názor, ale všeobecná a vždy platná pravda, tak opravdu není o čem diskutovat.
@Hanka253 chtěla bych vědět, jestli tvoje děti chodily v tomhle věku do jeslí? máš s tím zkušenosti nebo to znáš jen z „jedna paní povídala“,že to tak obhajuješ.
@j.a.n.i1 ano, já jsem omylná matka dvou dětí. Zajímalo by mě jestli bys našla odborníka na dětskou psychologii a vývoj, který by ročním dětem doporučoval jesle k jejich prospěchu. A to teď bez rýpání..
@mojmira já bych své dítě v roce do jeslí dala jen za velmi velmi tíživé situace, kdy by to bylo jediné možné východisko, to je snad z mého názoru patrné. A jsem vděčná, že jsem to udělat nemusela. Zoufalá kamarádka, která váhá jak dál a řeší se mnou, jestli nemá práce nechat a zase zůstat doma, že to za to nestojí a kdyby byla bývala tušila.., není jedna paní povídala. N Upravímli to rčení o skákání okna - nemusím své dítě pouštět z okna, abych věděla, že se těžce zraní, že? A já na nikoho neútočila, nikoho neodsuzuju, jen jsem vyjádřila svůj pevný názor a tímto fakt končím na toto téma. Nemám co víc bych dodávala. Vše se dá obracet dokolečka a dohadovat do nekonečna.
@Hanka253 myslím si že kus pravdy máš
moje děti šly do školky po 4 roku a já toho nikdy nelitovala, a to jsem pracovala mnohem dřív. V takové práci která mi to umožňovala. Vím ale že ne každý tuto možnost má ![]()
@Hanka253 jak tedy můžeš tvrdit, že děti, které chodily do jeslí to poznamenalo? Nemáš s tím žádné zkušenosti a dovolíš si to napsat.To mě vytočilo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.