Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KackaDoup píše:
@mojmira ale neeeeeeeeeeeee, jen ze proste plakaly po maminkach…ach jo.
A ty se divíš? Jsou tři roky zvyklé být s mámou 24/7 a najednou bum - máma jde na plný úvazek do práce. To je šok jak blázen. Kdyby je mámy dávaly do školky na pár hodin postupně od 2 let, tak to bude u většiny dětí úplně jiné. Samozřejmě jsem si vědoma naplněnosti školek a že tohle není reálné, bohužel ![]()
@KackaDoup
To mas opravdu těžké, mám tři decka a s toho to nejmladší naskočil ve 2r. a rovnou denne od 6 do 15h.sice jsem tam byla taky, ale během dne jsem měla čas ho vidět pár minut, během svacin, oběda a to mi jen zamaval, ani si mě nevšiml. Dcery prostřední nebrecela, nejstarší v to zari po nástupu.
Je to individuální, všechny decka nebreci nebo dlouho, my máme ve třídě ve školce jen jednoho ten brečí, ale za to může jeho vlastní mamka, ona ho dovede a pak se zbytečně dlouho zdržuje v šatně až ten malý začne brecet, že nechce, aby šla pryč. Měli jet na výlet dojeli s ním až ke školce, tam začal dělat scény, že on na výlet bez mamky nejede, tak nejel.
@KackaDoup píše:
Myslíš si, že maminkám to rve srdce málo? Holt to někdy jinak nejde. Taky jsem řvala a řvala jsem celej roka a újmu nepociťuji.
@KackaDoup píše:
ja jsem byla narizenim, doma do 4 let, ale maly chodil ve 3 aspon na 5 dni v mesici na dopoledne do skolky…prorval to.
sóuhlas… kluk šel do školky skoro ve 4 letech a byl tam propastný rozdíl v adaptaci oproti čerstvým tříleťákům. takže si nedovedu představit dát takhle na hlídaní ani ne dvouleté dítě ![]()
@KackaDoup píše:
já ti nevím, sama jsem učila ve školce. Nevím o tom, že by tam děti sborem plakaly ráno, v poledne a odpoledne. Možná 2,3 děti ráno, ale jak maminka odešla, sklidnily se.
Ano, kazde dite je jine…v institucich si jeste v zivote uzije dost casu, cili pokud je to kvuli zivobyti, tak ano, pokud jine reseni neni, pokud je tak pozdeji.
![]()
@mojmira promin, ja se ti omlouvam ze jsem totalni blazen…vidim co neni…hele ja jsem nikde nepsala ze sborem
proste spousta…a je me uplne jedno co si myslis…ale nedelej, ze me prosim vola at napisi co napisi, dekuji ![]()
Příspěvek upraven 28.07.15 v 11:27
@KackaDoup píše:
Ano, kazde dite je jine…v institucich si jeste v zivote uzije dost casu, cili pokud je to kvuli zivobyti, tak ano, pokud jine reseni neni, pokud je tak pozdeji.![]()
hlavně zbytek života bude muset vstávat podle budíku, chodit spát po obědě na stejnou dobu jako ostatní děti (kluk byl do nástupu do školky zvyklý spát po obědě přes dvě hodiny a tam mu to zkrouhly na hodinu). Tak proč mu nedopřát ještě nějakou volnost, pokud to není existenčně nezbytené
i tak bych se snažila v tomhle věku spíš zaúkolovat babičky.
@lucenka píše:
hlavně zbytek života bude muset vstávat podle budíku, chodit spát po obědě na stejnou dobu jako ostatní děti (kluk byl do nástupu do školky zvyklý spát po obědě přes dvě hodiny a tam mu to zkrouhly na hodinu). Tak proč mu nedopřát ještě nějakou volnost, pokud to není existenčně nezbytenéi tak bych se snažila v tomhle věku spíš zaúkolovat babičky.
Jo a jeste bych dodala, mame v rodine ucitelku v ms…uci uz 27 let. Novym trend jsou cim dal tim mladsi deti…a loni, kdyz poprve mela tuto tridu dvouletaku, se zhroutila, PO 27 LETECH PRAXE!!nezvladala vubec ten napor neustale brecicich malo spolupracujicich, co taky chtit po takovych mrnouscich, je velmi narocne jim pripravit program,,trva to delsi dobu atd..Pocuravani…at uz jest nezralosti, ci prave kvuli nervum. U nas ve skolce se prave tihle vraci na cas zpet…a posupne znovu vraceji.
@KackaDoup píše:
hele, někomu to nevysvětlíš, jsou mámy, co dávají děti klidně v roce, klidně v roce a půl, klidě ve dvou, ty budou psát, přesně to, co ti píší, jako jak to víš, a proč by plakaly a školka jim neublíží a jinde musí děti ještě dřív…pak jsou druhé mámy, které jsou velmi vděčné, že první roky života dětí mohou být s ním, přijde jim lepší máma než školka a tyhle mámy jako ty nebo já, tak to vidí. Školka děti nezabije, nicméně ani je v tomto věku neposílí, většina těch dětiček pláče, nehrají si spolu, to takhle malé děti nedělají, když už si hrají, tak vedle sebe…
Ty malé děti to přežijí, pravděpodobně je to nijak nepoznamená, dítě se přizpůsobí všemu, jestli je mu to ku prospěchu? To je věc názoru, za mne není, proto mé dítě nechodí. Byli jsme u zápisu letos do školky, byl tam nápor dvouleťáků, a ředitelka jasně řekla, že dvouleťáky brát nebude, i kdyby zbyla místa ve školce. Že to udělala loni, vzala jich pět a bylo to peklo, děti brečely, samy se nezapojí, pomalu se nenají, že by potřebovala jednu učitelku na dva dvouleťáky, aby to fungovalo, že to nejsou děti na školku. Že ty děti v té školce prostě nebyly v pohodě ať se snažili, jak se snažili.
@KackaDoup píše:
hele, někomu to nevysvětlíš, jsou mámy, co dávají děti klidně v roce, klidně v roce a půl, klidě ve dvou, ty budou psát, přesně to, co ti píší, jako jak to víš, a proč by plakaly a školka jim neublíží a jinde musí děti ještě dřív…pak jsou druhé mámy, které jsou velmi vděčné, že první roky života dětí mohou být s ním, přijde jim lepší máma než školka a tyhle mámy jako ty nebo já, tak to vidí. Školka děti nezabije, nicméně ani je v tomto věku neposílí, většina těch dětiček pláče, nehrají si spolu, to takhle malé děti nedělají, když už si hrají, tak vedle sebe…
Ty malé děti to přežijí, pravděpodobně je to nijak nepoznamená, dítě se přizpůsobí všemu, jestli je mu to ku prospěchu? To je věc názoru, za mne není, proto mé dítě nechodí. Byli jsme u zápisu letos do školky, byl tam nápor dvouleťáků, a ředitelka jasně řekla, že dvouleťáky brát nebude, i kdyby zbyla místa ve školce. Že to udělala loni, vzala jich pět a bylo to peklo, děti brečely, samy se nezapojí, pomalu se nenají, že by potřebovala jednu učitelku na dva dvouleťáky, aby to fungovalo, že to nejsou děti na školku. Že ty děti v té školce prostě nebyly v pohodě ať se snažili, jak se snažili.
@terinka4444 Jestli to náhodou nebude taky trochu přístupem v té školce
v soukromé kam chodil kluk měli samé mezi 2-3 lety, teď už mají i mladší a že by tam plakali víc než ve státní školce to rozhodně pravda nebyla.
@pajule022 píše:
@medunka23 to je prave to… syn neni zadny mamanek, je svuj a ma rad deti.. On by to zvladl (aspon myslim) v pohode. Ale ja? Nesla bych to asi tezce…
pokud děti miluje, tak bych neřešila, dva dny v týdnu nejsou tak moc, ty tím že budeš pracovat tak to nebudeš tak vnímat, já malou taky pořád tahám mezi děti a mít na to prostředky, tak jí tam dám. Ale jak už tu někdopsal, prověřila bych si kam ho dáš a kdo se o něj bude starat
@terinka4444 v jednom s tebou souhlasím, dvouleté děti nepatří mezi tříleté. Pro ně jsou jesle, kde se jim věnují tety. Každá teta by měla mít nejvíce 6 dětí. I režim je tam jiný. Dřív chodí spát, činnosti nejsou tak dlouhé a jsou přiměřené věku. Ovšem nesouhlasím s tím, že by většina dětí ve školce plakala. Nevím, nebo že by byly dnešní děti víc fixované na maminku?
Nebo je to tím, že maminka moc dává najevo svou nervozitu a přenáší to na dítě. Vždyť i tady kolik je matek, které si myslí že školka je něco strašného a co se pak stane, když to řekne před dítětem? Sama jsem byla svědkem, jak matka říká synovi, ty můj chudáčku, ty musíš do školky. Jak to potom působí na psychiku toho dítěte?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.