Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mojmira napsala svůj názor a podle mě ho dost jasně vysvětlila. Na to že ti nevadí že jsi měla děti v jeslích nějak moc reaguješ. Promiň.
@Anna766 asi jsi mě špatně pochopila, mě velice naštvalo to, že @Hanka253 píše, že děti, které chodily do jeslí to poznamenalo, prostě mě to urazilo.Ani nevím, proč se v tom tak angažuju. Možná je to i tím, že srovnávám chlapa, který do školky šel v 5letech a jeho setru, která byla od roku v jeslích. A jaký je u nich velký rozdíl. Omlouvám se, jestli jsem někoho urazila.
![]()
Nedala. Prtě potřebuje hlavně mámu, ne být někde,,odložené" v cizím světě.
Doporučuju knížku Péče o nejmenší: Boření mýtů http://www.slon-knihy.cz/detail.php?… Ukazuje, že panika z jeslí a školiček pro děti mladších 3 let je české specifikum. Výzkumy, které poukazovaly na škodlivost jeslí se týkaly týdenních jeslí a školek, tj. institucí, ze kterých si rodiče děti braly na víkend či dokonce jen na nedělní procházku. Kvalitní jeslová péče s přiměřenou dobou docházky dětem spíše prospívá než škodí. Určitě je to hodně kulturně podmíněná věc, v ČR považujeme tříletou rodičovskou dovolenou za nezbytnost, ve Francii je bežné, že ženy zůstávají s novorozenětem max. několik měsíců. Myslím si, že je hlavně skvělé, že žijeme v době, kdy máme relativně výběr. Komu to doma vyhovuje, může být doma a kdo chce pro své dítě nejen domácí podněty, může si najít nějaké ty jesličky či miniškoličku. Náš syn začal do jeslí chodit v roce (na 2 dny) a byl to úplně hladký přechod. Našli jsme jesličky s nesmírně laskavými učitelkami a myslím, že mu to po všech stránkách šlo k duhu. Schvalovala nám to i dětská lékařka, v té době se ještě kojil a říkala, že si tak vybuduje skvělou imunitu.
určitě je důležité vybrat kvalitní jesle, kde dítě nebude „odložené“, ale kde si najde kamarády a rozvíjí se a kde jsou prima učitelky (nebo i učitel, měli jsem tam vlastně jednoho učitele).
@mojmira prostě znám děti, které to ovlivnilo až poznamenalo. Tečka. Znám i takové, které jsou naprosto v poho. Mě by to za ten risk nestálo, pokud by to nebylo vysloveně nutné. Mohu si prosím pěkně ponechat tento svůj názor?
Děkuji.
Možná ještě dodám, že některým matkám nestojí za riziko očkovat. Dlouho jsem je měla za hysterky, do té doby než se v mém okolí vyskytlo dítě, které má po očkování následky. Od té doby na tento názor koukám shovívavěji. Ale to už je jiné téma a nechci ho tu rozebírat.
@Anna766 dík
,.. já už taky nevím jak líp vysvětlit a popsat svůj na nikoho neútočící názor.
Dcera chodí do Prahy do školky Rotunda a tam jsem jí teda dávala taky dost brzo, někdy kolem 2 roku, ale pouze na pár dnů, aby si zvykla a pak jsme najely na celý týden, protože jsem šla do práce, takže dá se to, ale 16 měsícu, je možná ještě hodně málo pokud to není nutné.
@pajule022 Nečetla jsem celou diskuzi… Nemáš jinou možnost? Babičku? Já dala malou až teď od 2,5roku jednou týdně, aby si zvykla než půjde do normální školky ![]()
@mojmira Já taky chodila do jeslí a nijak mě to nepoznamenalo ![]()
Za sebe říkám velké ANO, pracovala jsem celou dobu při malé, do roka to šlo stíhat z domova a hodně chodila se mnou do kanceláře, od roka už to bylo náročné, zvolila jsem soukromou školku/jesle, ale opravdu než jsem ji tam dala jsem prošla snad 10 zařízení a pročetla všechny recenze.
To že jsem ji dala od taky cca 16 měsíců do jeslí také na 2 dny v týdnu, nejdříve dvě dopoledne po půl roce tam i spala na dva dny a pak na tři. Malé jsou nyní tři roky, mluví jako dospělý člověk, je hodně samostatná.
Samozřejmě záleží na zařízení, tam co jsme chodili to bylo za těžké peníze, ale výsledek je vidět.
Výběr školky/jeslí je jedna věc, musí být kvalitní, ale peněz do toho daných nebudu nikdy litovat. Naopak nyní když malá nastoupila do státní školky hodně váhám zda se nevrátit do soukromé.
Náš malej chodil do jeslí od roku, pak do soukromé školky a teď do státní školky. Jesle byly naprostá špička, perfektní učitelky, výborná komunikace, ta soukromá školka byla takový průměr. Bála jsem se přechodu do státní, ale jsem dala přihlášky jen do školek, na které jsem měla dobré reference. Do jedněch (ze tří) se tedy v necelých 4 letech dostal a přijde mi ta školka v mnoha ohledech i lepší, než ta soukromá. Slabší je komunikace s rodiči, preferovala bych email, který tam prostě odmítají používat. Ale jinak se mi zdá, že je tam fakt vřelá atmosféra, vyrovnané, klidné a laskavé starší paní učitelky, každou chvíli tam mají divadlo, kouzelníka či jinou akci, nosí domů spoustu obrázků, umí spoustu básniček a s dětma ze třídy se nadšeně zdraví, i když se potkáme někde ve městě. Slýchala jsem horory o státních školkách, věřím, že někde je to děs, ale existují i dobré.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.