Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka Nevím jak tvoje, ale moje dítě se ve svých 17 měsících najedlo celkem v pohodě samo a další dětičky byly starší, takže těch na krmení zas tolik nebylo. A přebalení počůraného dítěte je tak na 2 minuty.
@j.a.n.i1 moje se taky najedlo samo, ale není to pravidlem. Stejně tak jako přebalit třeba pokakané dítě není na 2 minuty. Prostě jedna učitelka na 6 dětí nemá šanci dát těm dětem tolik, jako kdyby měla na starost jedno až dvě. A takhle malé děti potřebují víc péče, víc se mazlit.
@lucenka a kolik má učitelka tříletých děti? Ráno je tam jedna, a dětí je třeba 25.Pak se překrývají, jdou společně na zahradu nebo vycházku a odpolene zase jedna. Takže jedna teta na 6 dětí mi příjde akorát
@j.a.n.i1 píše:
@terinka4444 Jestli to náhodou nebude taky trochu přístupem v té školcev soukromé kam chodil kluk měli samé mezi 2-3 lety, teď už mají i mladší a že by tam plakali víc než ve státní školce to rozhodně pravda nebyla.
já nevím, jaký je přístup ve školkách a ve kterých školkách děti víc pláčou nebo nepláčou. Upřímně, mně osobně je to putna, já bych své dítě takhle malé nedala, první šla ve čtyřech a s radostí, vždycky s úsměvem, druhá jde teď, s tou uvidím, ale fakt je ten, že za ty tři roky, co dcera chodila, a byla to taková „rozmazlovací“ školka Waldorfská, se smíšenýma třídama, tak prostě ta prťata brečela, jestli celý den to nevím, nicméně scén v šatně a na chodbě a ve třídě bylo nepočítaně, pláč, klidně půl roku, držení se mámy za nohu…vždycky to byly ty nejmladší děti. Náš samaritán k nim iklinuje, k těm maličkým, stará se o ně, ta vyprávěla story, den za dnem, co zase bylo jak to a to dítě plkalao, jak ho hladila, a hrála si s ním…v mých očích jsou ty děti malinké a já osobně dělala možné i nemožné, aby děti mohly být doma. Včetně podnikání po nocích.
@mojmira a ty nevidíš jaký je rozdíl mezi jesličkovým versus školkovým dítětem?
@lucenka píše:
@mojmira a ty nevidíš jaký je rozdíl mezi jesličkovým versus školkovým dítětem?
a proč bych neviděla. Učila jsem ve školce kde byla i jedna třída jeslí, tak že vím dost.
Tak jasně, že pokud někdo prskne dvouleté dítě do „normální“ školky, která je nastavená na děti 3-6 let, tak to dobrotu nedělá. Nicméně různé školičky a jesličky, které berou děti třeba již od roku a půl jsou na to připravené a specializované. Taky je rozdí, pokud dítě nastoupí do školky ve třech letech a je tam každý den od 7:00 do 16 h nebo pokud chodí jen některé dni v týdnu třeba jen na dopoledne (a postupem času se počet dní a délka pobytu zvyšuje).
Syn půjde od září na jedno dopoledne do soukromé školičky, která bere děti od 18 měsíců. Bude mu 25 měsíců. Jsou tam 2 učitelky (plus občas vypomáhá paní ředitelka) na cca 10 dětí (někdy jich tam ani tolik není). S ředitelkou jsem domluvená, že pokud se mu bude líbit, bude chodit častěji nebo na spaní. V květnu jsem při zápisu hlásila, že jediné co zatím umí, je sám se najíst jinak nemluví, plně na plínách, oblékání by s pomocí zvládl, ale zatím bojktuje a nesnaží se. Ředitelka se akorát smála a povídá, ať jsem v klidu, že takových tam mají v době nástupu většinu, že od těch prťousů nic neočekávají, a že se to bude věkem a „odkoukáváním“ od starších dětí jen zlepšovat. Kdybych se ho snažila udat do klasické státní školky, tak si vcelku pochopitelně akorát tak poklepou na čelo, jestli jsem se náhodou nezbláznila, při jeho „nesamostatnosti“.
@KackaDoup píše:
Me staci u nas ve skolce trida nejmladsich deti…a to uz je skolka…vzdycky koukam jak od zari ty prckove breci a breci a breci…uklidni se tak v dubnu, kvetnu…trid aje od dvou let tusim, takovy ti odplenovani oddudlikovani prcci.
Tak ono asi bude záležet i na přístupu učitelek nebo tet (jesle). Když jdu pro sna do jeslí, slyším zase přes živej plot, jak se tam na zahradě děti smějou, výskaj a dobáděj. Většina z nich se uklidnila už v září, nejspíš taky díky vstřícnýmu adaptačnímu období. Rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že dvouletý děti to prostě nemůžou zvládnout, jelikož na vlastní oči vidím opak.
Ono taky záleží i na přístupu rodičů. Častokrát se s tím máma srouvnává hůř než to dítě. Dítě to vycejtí a to v něm může snadno vzbudit dojem, že se děje něco špatnýho, z čeho by mělo mít strach…
@terinka4444 píše: Školka děti nezabije, nicméně ani je v tomto věku neposílí, většina těch dětiček pláče, nehrají si spolu, to takhle malé děti nedělají, když už si hrají, tak vedle sebe…
To by mě zajímalo, jak to můžeš tvrdit s takovou jistotou, když ty (respektive tvoje dítě) s tím osobní zkušenost nemáš.
Nehodlám se hádat o tom, že dvouleťáci patří do školky (jenom proto, že to zrovna kapacita umožňuje). Samozřejmě, že ne. „Tety“ v jeslích mají úplně jinou kvalifikaci. Jsou to v první řadě sestry. Nechci se ani dohadovat, jestli roční dítě do jeslí patří nebo ne, protože já s tím zkušenost nemám a naštěstí mě nic nenutilo takovou zkušenost získat.
Jelikož ale zmiňuješ i dvouleťáky, tak tě musím ujistit, že:
1. ti si spolu hrají úplně bez problémů, znají se jménem a navazujou normální kamarádský vztahy;
2. jsou mnohem smělejší a nebojácnější, než jejich vrstevníci, kteří jsou do tří let doma. To mi potvrdila i ředitelka ve školce, kam teď nastupujeme.
@terinka4444 píše:
Ty malé děti to přežijí, pravděpodobně je to nijak nepoznamená, dítě se přizpůsobí všemu, jestli je mu to ku prospěchu? To je věc názoru, za mne není, proto mé dítě nechodí.
To není jen „věc názoru“, to je taky věc zkušenosti. Mohla bych se doma přetrhnout, ale nikdy bych ho doma nenaučila nazouvat si boty (například) tak rychle, jak se to naučil v jeslích. Příklady prostě táhnou a ty skoky v různejch dovednostech jsou rapidní. To není zdaleka jen moje zkušenost, pokud by někdo náááhodou chtěl otočit diskuzi směrem „jako promiň, ale moje dítě se to bez problémů naučilo i doma, asi bude chyba jinde“ a podobný slovní průjmy, zde na emiminu tak oblíbený… ![]()
Samozřejmě to, že ty svoje dítě do školky neposíláš, je naprosto v pořádku. Chci jen říct, že pokud ty máš nějaký osobní „přesvědčení“ a někdo jinej má osobní „zkušenost,“ už z principu přece nemůžeš vzdychat nad tím, že těm, co do školek a jeslí svoje děti dávaj, to lidi jako ty „prostě nevysvětlej“. To je postavený na hlavu.
@KackaDoup uz jsem tu psala, ze mame moznost zacit s muzem podnikat a sam by to nezvladl, potreboval by pomoct tak dva dny v tydnu na cca 4 hodiny. Mne se moc nechce davat syna do skolky nebo do jesli, ale zase na druhou stranu to neni mamanek, neni na me nejak moc zavisly. Hur bych to nesla urcite ja. Babicky chodi do prace, takze hlidani nehrozi.. Chtela jsem slyset nazor ostatnich a musim rict, ze kdyz tu 90 % pise, ze by takhle male dite nedaly, tak me to docela ovlivnuje
@pajule022 Já myslím, že bude nejlepší, když si v první řadě zjistíš víc o tom konkrétním pracovišti, včetně zkušenosti jiných rodičů, kteří tam své děti vodí.
@pajule022 pokud jsou tam i jiné takto malé děti, tak bych se vážně neobávala. Nějak v tom problém nevidí, když je k tomu takovýto důvodu. 4h 2× týdně je fakt v pohodě ![]()
@Nabot kluk byl nebojácný i když šel do školky až skoro ve 4 letech. Naopak chránil čerstvé tříleťáčky, kteří se báli, brečeli (někteří až do Vánoc). Přitom učitelky ve školce máme úžasné, ale ty děti na to byly ještě moc malé.
@lucenka Víš, já se vůbec nedivím, že ti furt zmiňovaní tříleťáčci bulí… to je totiž dost často přesně ten model do 3 let s maminkou furt, protože jsou přece malý a potřebují to, to a to… no a úderem třetích narozenin končí rodičák, je potřeba se vrátit do práce a najednou už to není miminko, maminku nepotřebuje a šup s ním na 45 hodin týdně do školky. Nejsou na to malé, je to pro ně šok a nezvyk.
Naopak ti 1,5 letí až tříletí v soukromých školkách tam chodí na 1, 2, 3 dny v týdnu (nejčastěji, ano vyjímky jsou, ale takových tam taky moc není) a zvykají si postupně, jsou v menším kolektivu, počítá se s tím, že neumí tohle a tamto a nikdo tam nemá pocit, že zdržují ostatní, nechtějí chodit čůrat na povel a podobně.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
tak malí tříleťáčci ve školce řvali i za mého dětství (a nebylo jich málo). A teda jedna učitelka na 6 mrňousků mi přijde strašně málo. Kolik času asi tak může mít na nějaké aktivity s nima. Stačí si jenom uvědomit, kolik času jí zabere než je nakrmí, přebalí