Daň z nemovitosti - darování

963
8.4.15 11:41

Daň z nemovitosti-darování

Prosím o radu, dostali jsme loni zahradu od rodičů manžela, v lednu letos jsme byli na finančáku a podali přiznání na tuhle zahradu, vše ok. Ale teď přišel dopis rodičům manžela, že musí přijít na finančák a podat daňové přiznání za rok 2015, že loni darovali tuto zahradu. Proč mají podávat DP, když už nic nevlastní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6064
8.4.15 11:46

Tak to nevim my máme to samé byly jsme na finančáku, všechno mame přepsane a odhlašene atd. a ted čekám že by mi měla dojít složenka o zaplacení, říkaly že dojde už složenka mě, ne tomu kdo daroval.
zkus zajit na finančák a zeptej se proč, pokud mate všechno přepsane a přehlášené na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
8.4.15 11:56

Předpokládám, že půjde o nějaký doplatek, který budou dlužit za rok 2014.. Když na mě otec přepisovat dům, také to musel „vyrovnat“ a já pak v lednu podala klasika nové přiznání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
8.4.15 12:16

@Evča78 No, protože by měli finančák informovat o změně a to i když ta změna znamená, že už nic nevlastní nebo toho vlastní méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
8.4.15 12:25
@j.a.n.i1 píše:
@Evča78 No, protože by měli finančák informovat o změně a to i když ta změna znamená, že už nic nevlastní nebo toho vlastní méně.

Aha, no to má logiku, když podávali DP před dvaceti lety a chodila jim od té doby jen složenka. A nevíš, prosím, jak to zapsat do toho DP? Nemůžu nic na netu najít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
8.4.15 12:32

@Evča78 Tak to nevím :-( já jen vím, že ho táta dělal, když prodal jeden pozemek, existuje formulář přímo pro změny, ale nikdy jsem ho osobně nevyplňovala, ale zkusila bych https://adisepo.mfcr.cz/…/vstup.faces tam by mohl být a celkem slušně to člověka vede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
8.4.15 13:07

@j.a.n.i1
Moc děkuji… všem za snahu a pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
8.4.15 14:35

Protože se u rodičů něco změnilo, stejně tak u vás, tak jsou i oni povinni podat přiznání. Ať si dojdou na fú, oni to tam s nimi sepíší a bude hotovo. Max. dostanou 500,– pokutu za pozdní podání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
8.4.15 17:17

@Evča78 Pokud už žádnou zdaňovanou nemovitost nevlastní, stačí podat jednoduché oznámení, že nic nevlastní. Pokud jim zůstává jiná nemovitost, např. dům, byt, pak musí podat dílčí DP, kde uvedou darovanou nemovitost a k tomu dopíší, že tento pozemek byl na základě darovací smlouvy převeden na toho a toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
10.4.15 12:49

Tak pro vysvětlenou to bylo takto: Rodiče manžela měli již 20 let na DP 5 parcel, z toho 2 už nebyly v roce 2015 v jejich vlastnictví a bylo jen třeba napsat do DP větu: Tyto parcely nevlastním a na poslední stránku napsat zbytek peněz, které budou platit dalších cca 20 let za zbylé 3 parcely. Jen pro info… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
10.4.15 13:40

No takže v podstatě to, co jsem radila. Jde o to, aby jim nepřišla složenka na daň z nemovitostí na všech 5 parcel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
10.4.15 15:01

@Hanula1212
Ano v podstatě to tak bylo, jen na to vše stačil jeden formulář a to DP. Takže díky, nikdy bych nevěřila, že je třeba hlásit, že něco už nevlastním, ale i tohle má logiku. Hlavně, že nehrozí žádná pokuta :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák