Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
jasně díky díky no pozjistím a když nic tak nic spíše počítám s tím nic
min rok vraceli manžovi 90kč ![]()
Prosím poradíte, počítá se do toho nemocenská? Já jsem jeden rok brala jen nemocenskou, zjišťovala jsem to a někde jsem vyčetla, že nemocenská se do těch 68 tis. započítává, tak teď nevím. Část roku jsem brala nemocenskou a část RP. Díky
Ahoj,
nemocenská, PPM i čerpaná dovolená se do příjmů 68 tisíc započítává
Rodičák ne ![]()
Já jsem loni byla do května na mateřské, pak mi propláceli 36 dní dovči a zbytek mám rodičák. Nemáme za rok 2009 nárok na to, aby si mě manžel odečetl z daní. To až příští rok se budeme touto dobou těšit na korunky ![]()
Ahoj holky,
nějak mi to nedalo a zavolala jsem známé paní na FÚ (správcové daně co má firmu které dělám účetnictví)
Z práce mám už dávno potvrzení doma - dovolenou mám započitanou do příjmů a jinak tam nic nemám (myslím PPM)
a tak jsem volala na FÚ jak to teda je a paní mi řekla toto:
„Do příjmů se započítává JEN příjem z čerpané/proplacené dovolené a jinak NIC!
Nezapočítává se PPM, nemocenská ani RD - takže pokud jste neměla příjem za dovolenou vyšší než 68 000,– K4 (hahaha) tak si může udělat manžel odpočet na manželku.“
Takže tak
To je nějaká divočina, to ti vážně řekla paní na finančáku? ![]()
toto jsem našla…
http://www.jakpodnikat.cz/…manzelku.php
Jojo, přece bych to sem jinak nepsala!!!
Mě bylo divné, že by mi účetní v práci vypsala papír špatně (fakt tam mám příjemn jen za dovolenou) a proto jsem volala na finančí jak to teda je, protože v tom mám teď taky pěkný „hokej“ ![]()
Paní tam dělá už roky a dělá něco jako kontrolní orgán tak by to snad měla vědět ![]()
Ten papír sis nechala vyplnit pro svoje daňové přiznání, ne? Protože tam se pak opravdu vyplňuje jen skutečný zdaněný příjem. Jen ta dovolená, protože to je zdanitelný příjem. A pokud jsi podepsala daňové prohlášení, jako že asi ano, tak máš nárok na slevu na dani za celý rok 24840,– a celou zaplacenou daň ti finančák vrátí.
No a manžel si odečte z daní navíc částku 24840,– v případě, že nemáš příjem vyšší než těch 68tis. A jak je v zákonech uvedeno, tak se do něj nezapočítá marodka, mateřská a dovolená.
Takhle to chápu já, jak jsem vyčetla v zákonech.
Věřím ,že paní na finančáku je znalá v problematice, ale nemyslela vážně jen tvoje daňové přiznání??
Jojo, přece o tom tu celou dobu mluvíme ne? ![]()
PPM se nezapočítává do příjmů a tudíž si manžel může udělat odpočet z daně na manželku.
Veroniko, je logické, že ti v práci na potvrzení mohou napsat jen peníze za proplacenou dovolenou, nic jiného si od nich taky nedostala. A hlavně pro tvoje daňové přiznání není PPM zdanitelným příjmem (jedná se o příjem od daně osvobozený), proto ji do příjmů neuvádíš, ale pro účely odpočtu na manželku se do příjmů počítá. Je to příjem, i když nedaněný.
§ 35ba
(1) Poplatníkům uvedeným v § 2 se daň vypočtená podle § 16, případně snížená podle § 35, 35a nebo 35b za zdaňovací období snižuje o částku
a) 24 840 Kč na poplatníka,
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "průkaz ZTP/P), zvyšuje se částka 4 200 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách.