Daňové přiznání...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11
10.2.10 16:42

odpočet na manželku

Ahoj, asi si letos nebudeme moci uplatnit odpočet, přestože jsem byla celý rok 2009 na rodičovské, brala jsem pouze rodičovský příspěvek a žádné jiné příjmy jsem neměla, ale matka mi v průběhu roku darovala půlku bytu / paradoxem je, že ho musela koupit ona, protože na ní byl napsaný dekret, ale platila jsem ho já a mám na něj i úvěr /. Podle toho,, co jsem našla na internetu do příjmu manželky patří i dary získané v daném období / další paradox - opravdu nevím, jak mi tento dar vylepší moji finančni situaci /. Byt máme zapsaný na katastru v úplně jiném městě, než podáváme daňové přiznání. Máte někdo zkušenosti s tím, jestli FÚ prověřuje tyto věci? Když jsem četla zákon, tak tam vysloveně dary uvedené nejsou, ale vykládá se to asi tak, že se do vlatního příjmu zahrnují. Už mi z toho jde hlava kolem. Všude se řeší spíš finanční příjmy jak je mateřská a rodičovský příspěvěk apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
26.1.14 19:09

Ahoj holky, prosím o radu. V roce 2013 jsem byla zaměstnána: leden a část února v práci(daňové prohlášení jsem u zaměstnavatele podepisovala).Od konce února jsem byla na nemocenské až do listopadu a od listopadu jsem v plném invalidním důchodu. To mi skončil i pracovní poměr. Bude za mě podávat DP zaměstnavatel a nebo musím sama? A za letošní rok tj. 2014 budu muset příští rok podat daňové přiznání když budu pouze v invalidním důchodu a neměla bych žádný jiný příjem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3472
26.1.14 19:36

@mamina44 Ahojky, daňové přiznání Ti zaměstnavatel není povinen udělat. Zažádej si u něj o potvrzení a také by Ti paní účetní mohla říct zda má cenu podávat přiznání. Záleží na tom kolik jsi vydělávala, zda máš děti atd.
Pak když se Ti vyplatí přiznání dělat, tak si ho udělej sama. Nic na tom není. Vždy na netu je ke stažení formulář a když máš příjmy jen ze zaměstnání a nic víc, tak to zvládneš sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
26.1.14 20:17

@mamina44 Pokud požádáš do 15.2. bývalého zaměstnavatele, pak je povinen jej provést. Pokud v roce 2014 nembudeš mít žádný zdan. příjem, pak nejsi povinna přiznání podávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3472
26.1.14 20:22

@Hanula1212 nechci se hádat, ale povinný by byl, kdyby u něj byla 31.12. zaměstnána, což již nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
26.1.14 20:32
@Marťuše píše:
@Hanula1212 nechci se hádat, ale povinný by byl, kdyby u něj byla 31.12. zaměstnána, což již nebyla.

To není pravda! Roční zúčtování provede poslední zaměstnavatel v roce a je jedno jestli prac. poměr skončil v lednu, dubnu, prosinci nebo stále trvá. §38ch odst. 1 zákona o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
26.1.14 22:39

Ahojky, můžu mít blbý dotaz? když jsem minulý rok byla zaměstnána, od září marodím, jak to je s daňovým přiznáním? v práci mi řekli, že nemá cenu si to podávat a brácha mi řekl, že naopak musím, že to je moje povinnost, tak nevím, jsem z toho jelen abych něco nezanedbala :nevim: můžete prosím poradit? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
27.1.14 18:52

Povinnost to není, pokud jsi neměla kromě příjmů ze zaměstnání jiný příjem vyšší než 6000,–. Jestli si požádat o roční zúčtování závisí na výši příjmu a sražených zálohách na daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
27.1.14 19:01

@Hanula1212 aha, no hrubého mám 8500,– ¨sleva na dani je 2070 a základ daně 11475… to mám na pásce… tak nevím… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
27.1.14 19:02

V tom případě nebyla sražena žádná záloha, takže roční zúčtování je zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
27.1.14 19:06

@Hanula1212 takže mě nezavřou když si to nepodám? mě strašili lidi, že musím, jinak mě zavřou… a když jsem od září na neschopence, tak ani pak to nemá smysl, že? i přítel se semnou hádá, že mu vracejí přes 5tis… jenže má 3× tak větší výplatu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3472
27.1.14 20:12
@Hanula1212 píše:
To není pravda! Roční zúčtování provede poslední zaměstnavatel v roce a je jedno jestli prac. poměr skončil v lednu, dubnu, prosinci nebo stále trvá. §38ch odst. 1 zákona o daních z příjmů.

Tak jsem si dneska na FÚ ověřila jak to je. Zaměstnanec může požádat zaměstnavatele o roční vyúčtování. Ale zaměstnavatel nemusí vyúčtování udělat a může ho odmítnout dělat. Zákon mu to vysloveně neukládá a ani nejsou žádné sankce jelikož každý občan si může podat daňové přiznání sám. Jediná povinnost zaměstnavatele je vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech. Cituji paní z FÚ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
27.1.14 20:13

To by musela být zavřená půlka republiky :-) Povinnost podat přiznání je přesně definovaná v zákoně, ty tuto povinnost nemáš. Vrátit lze pouze zálohy, které byly sraženy v průběhu roku, Tobě žádné nesráželi, tak ani nemají co vracet. Přítel má vyšší příjmy, takže i sraženou zálohu, pak je možné, že mu bude vrácena část zaplacených záloh. Třeba díky nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
27.1.14 21:28

@Hanula1212 a když marodím já, tak to nemá cenu že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
27.1.14 21:39

Už jsem to psala, neměla jsi žádné sražené zálohy v průběhu roku, takže sice marodíš, ale není Ti co vrátit (vrací se jen sražené zálohy!).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák