Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda mám povinnost podávat daňové přiznání v této situaci: V roce 2024 jsem byl od 1.1. 2024 do 15.10. 2024 na HPP. Současně s tím jsem byl OSVČ na vedlejší činnost. OSVČ jsem kompletně zrušil k 30.9. 2024. Mám povinnost podávat DP?
Na vedlejší činnost jsem měl za celé toto období jednu fakturu do 20K. A jde mi vlastně o to, že když nyní vyplním DP, vychází mi poměrně vysoká daň - což mi ale nedává smysl, když mi tu daň formulář vypočítává z již zdaněných peněz z HPP… Přece kdybych vedlejší činnost neměl, žádné DP nedělám a nic neřeším. Děkuji za případnou reakci.
Ano, máš povinnost podat daňové přiznání.
Pokud ti vychází velká daň, tak máš někde chybu. Tipuji, že tam nemáš uvedené zálohy na daň ze zaměstnání.
@JancaS84 Díky za reakci. No velká… formulář mi prostě daní tu část výdělku z HPP - což mi přijde nelogický. Je to tak správně? Dá se v tomto obrátit přímo na FU, kde by mi případně vysvětlili proč to takto je?
@RadekFranc píše: Více
Ano, to je správě. Formulář ti zdaní vše. Ale musíš tam z potvrzení od zaměstnavatele taky napsat kolik ti on srazil už na dani a to se ti pak poníží.
@JancaS84 A je možný vysvětlit tu logiku za tím? Peníze z HPP, přece již byly přece zdaněný… A já pokud bych OSVČ vůbec neměl, tak bych se daněma vůbec nezabýval, žádné DP bych nedělal a extra daně neplatil.
Ano, pokud by jsi neměl další příjem tak dál nic neřešíš, pokud už by jsi neměl nic na odpočet.
Ale z toho zaměstnání ti to vyjde šul nul, tam už to máš odvedeno, jen to musíš prostě uvést vše do přiznání kde se to komplet přepočítá a vyjde ti doplatek jen z toho OSVČ.
@JancaS84 No to jsem si právě myslel, že to bude nějaký směšná částka, ale vychází mi doplatit na dani, pouze za to HPP cca 7 500. Neříkám, že to je nějaká závratná částka, ale přijde mi to poměrně dost nato když vezmu v potaz to, že ty peníze již byli jednou zdaněný. Pro představu se bavíme o příjmech cca 550 000 za období od 1.1. do 15.10. 2025 na HPP. Jak jsem psal na OSVČ tam je jedna mini faktura, ta ty daně nezvedá. Může být špatně vyplněný ten list od zaměstnavatele, nebo je takováto cifra reálná (Příjmy cca 550 000 Kč a vypočtená daň v DP cca 7500)?
Pošli mi do zprávy to potvrzení od zaměstnavatele, za kolik byla ta faktura. Podívám se na to.
Nebudeš znova danit z HPP. Už to tu padlo asi 3×. Sice ten HPP příjem uvedeš, ale zároveň se ti odečte již zapalcená (stržená) daň za to HPP. Takže ve finále budeš reálně platit jen za to osvč.
@JancaS84 Děkuji poslal jsem do soukromý zprávy, snad dorazilo. 🙏
@Ivan PPZ No to je právě ono co píšu výše, ve formulářích k DP mi to vyhazuje daň i za ten příjem z HPP… Dělám si daně vždy sám cca 6 let, mám to vždy easy, na druhou stranu, je to pro mě španělská vesnice, ale právě při vyplňování DP (to že ho podávat mám mi samozřejmě dává smysl…) mě zarazila částka, kterou to vyhazuje jako nedoplatek. Což mi přišlo jako nesmysl, ale vyhazuje mi to ofiko formulář k daním, ale i třeba server onlinepriznaní… Opsal jsem údaje z papíru od zaměstnavatele a vychází to zhruba tak jak popisuju výše. Je tu pořád možnost, že to opisuji nějak jinam, ale ty formuláře, zvlášť onlinepriznani, jsou už poměrně blbu vzdorný, mám pocit, že jsem to vyplnil tam kde to mělo být. Daň to vyhazuje ještě předtím, než tam zadám tu fakturu z OSVČ - s tou problém není.
Ale ten formulář ti sám od sebe nedopíše tu již zaplacenou daň, nebo ano? Jinak @JancaS84 ti to asi řekne lépe.
@Ivan PPZ No v dokumentu od zaměstnavatele jsou dvě částky jak tomu rozumím - komplet vydělaná částka plus sražená daň - to přepíšu do DP a vyplivne mi to tu daň… Každopádně díky za reakci, s @JancaS84 již komunikuju ve zprávě. 👍
Janča je v pohodě. Za konzultace nebere víc, než 500 za každých započatých 10 min. ![]()
Ale je pravda, že tenkrát s Charlesem Ponzim to prý bylo móc složité.
@RadekFranc Pokud máš příjem z HPP, kde bylo podepsané prohlášení a z OSVČ příjem do 20tis. za rok, pak ti nevznikla povinnost podat daňové přiznání. Viz §38g zákona o daních z příjmů. Ještě je teda zásadní otázka, jaký byl příjem od 16.10. do konce roku? K vyfaktrovaným 20tis. máš určitě nějaké náklady (minimálně pauášlní) a je nesmysl, aby ti vyšlo tolik k doplacení. Někde máš chybu.