Daňové zvýhodnění na dítě 2015

5
14.1.15 08:14

Daňové zvýhodnění na dítě 2015

Ahoj holky, je tu nějaká účetní? Chtěla jsem se zeptat jak je to na tento rok 2015 daňové zvýhodnění na díte…S manželem máme společnou holčičku a já na ní upletňuji daňové zvýhodnění u zaměstnavatele, ovšem manžel má z dřívějška ještě chlapečka(nebyli vzatí), na kterého také nárok neuplatňuje, může na něj uplatnit nárok jeho bývalá přítelkyně i když spolu nežijí ve společné domácnosti? Jak tady to je, prosím o pomoc, děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8523
14.1.15 08:20

Dítě si odečítá ten, kdo ho má v péči. Takže v tomhle případě, matka dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
14.1.15 08:20

Nene toto je vázané na společnou domácnot a uplatňovat může ten, s kým dítě žije ve společné domácnosti. POkud jste vy dva vzatí a chlapeček žije s vámi ve společné domácnosti, tak ano. Pokud ale žije s maminkou tak může uplatnit ona. Pokud se nepletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
14.1.15 08:24

Aha jasně, a pokud by se manžel časem rozhodl si místo mě uplatnit naše společné dítě tak by mohl pokud si jeho bývalá uplatnuje jejich chlapečka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
14.1.15 08:24
@Panuška píše:
Nene toto je vázané na společnou domácnot a uplatňovat může ten, s kým dítě žije ve společné domácnosti. POkud jste vy dva vzatí a chlapeček žije s vámi ve společné domácnosti, tak ano. Pokud ale žije s maminkou tak může uplatnit ona. Pokud se nepletu.

No jo, jsem nějak nepochopila, že ten kluk nežije u mámy, ale asi u zakladatelky. :oops: V tom případě může uplatňovat manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
14.1.15 08:29

Chlapeček nežije s námi, ale u své matky, asi jsem to špatně napsala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
14.1.15 08:35
@Lucaxxxo píše:
Chlapeček nežije s námi, ale u své matky, asi jsem to špatně napsala…

Tak v tom případě platí to, co jsem napsala nahoře. Odečítat si ho může jeho matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
14.1.15 08:37
@Lucaxxxo píše:
Aha jasně, a pokud by se manžel časem rozhodl si místo mě uplatnit naše společné dítě tak by mohl pokud si jeho bývalá uplatnuje jejich chlapečka?

A proč by nemohl? Je to jeho dítě, žije s ním ve společné domácnosti, takž klidně může. Je to jedno, kdo z rodičů si ho uplatňuje. A pokud bys ty byla třeba znova na mateřský, tak je logický, že by si ho uplatňoval on, abyste o ty peníze nepřišli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
14.1.15 08:58

Můžete se rozhodnout, kdo si dítě uplatní. Dokonce kdybyste jich měli víc, tak můžete uplatnit každý jedno ;) (Ne že by to bylo k něčemu dobré, peníze jsou to stejné.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
14.1.15 09:07

A máte někdo zkušenost, jestli je lepší, aby v případě 2 dětí je měl na sebe napsané jen jeden rodič, nebo je výhodnější, aby každý z rodičů měl napsané jedno dítě? Nebo je to jedno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
14.1.15 09:10

@krtek7489 Je to zcela jedno. Ale administrativně je snazší, když to má jeden, protože jak se liší ta výše slevy, tak zaměstnavatel ví, že „odečítá dvě“. Pokud má každý jedno, tak je potřeba potvrzovat, že jedno je „první“ a druhé „druhé“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
14.1.15 09:16

Omlouvám se, že se přivtírnu s dotazem. Netušíte někdo, jak to je, když nastoupím na mateřskou a do té doby u zaměstnavatele slevu na dani na dítě uplatňuji já, tak v okamžiku nástupu na MD a pak po narození 2.dítěte se to přepíše hned na muže? Dejme tomu, že nastoupím v květnu 2015 na MD, tak už slevu na dani na 1.dítě nemám, jestli se nepletu? Moc děkuji, pokud mi to někdo objasní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
14.1.15 09:19

@Slečna Ferka Aha, tak pro nás je to jedno, ale účetní s tím má víc práce? Jde mi o to, že mám na sebe psaného syna z prvního manželství a dceru má ted psanou muž, ale už se vracím do práce po RD a nevím, jestli to máme nechat tak jak to je, nebo si mám malou nechat napsat také na sebe :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
14.1.15 09:40
@carola píše:
Omlouvám se, že se přivtírnu s dotazem. Netušíte někdo, jak to je, když nastoupím na mateřskou a do té doby u zaměstnavatele slevu na dani na dítě uplatňuji já, tak v okamžiku nástupu na MD a pak po narození 2.dítěte se to přepíše hned na muže? Dejme tomu, že nastoupím v květnu 2015 na MD, tak už slevu na dani na 1.dítě nemám, jestli se nepletu? Moc děkuji, pokud mi to někdo objasní.

Samo se to nepřepíše. Pokud nastoupíš v květnu na MD, manžel zajde za mzdovkou a dítě od toho května napíše do svého prohlášení + přiloží rodný list a potvrzení od Tvého zaměstnavatele, že ty od toho května dítě neuplatňuješ. Po narození 2. dítěte dopíše i toto druhé dítě + doloží stejné potvrzení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
14.1.15 09:40

@carola, jasne, ty si nahlas, od kdy ti dite v praci nemaji uplatnovat, manzel at vezme rodny list ditete a v praci si o uplatnění slevy pozada. My si to taky prehodili, manzel potreboval papir ode me z prace, ze slevu uz neuplatňuju. Na druhe jsem mu psala jen cestne prohlaseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák