Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud jsi v prohlášení za rok 2011 požádala o roční zúčtování a dítě jsi tam uvedla, pak Ti při splnění uvedených podmínek měla bonus v ročním zúčtování vyplatit. A to nejpozději v březnové výplatě, tedy cca v těchto dnech. Pokud jsi tam dítě nenapsala, pak si můžeš podat daňové přiznání. Jiné možnosti nejsou.
@martinka456 píše:
mám pocit, že odpovídáš na něco jiného, asi ses uklepla, ale nemyslím to zle. Dotaz byl na bonus na dítě a ne na slevu na dani na vyživovanou manželku.
Ne, to se neurážím, tak to jsem to taky zas špatně pochopila,z toho s čím přišel manžel domů, jsem totiž pochopila, že se dá zpětně žádat o obojí
Divný mi to tedy bylo, protože naše účetní v práci je koza sánská a namele toho kopici, ale manžel si stál za tím, že mu tohle nabízela. Tak doufám, že jsem zas nezmátla tazatelku ![]()
Nedávno jsem se ptala v podobné diskusi, jenomže jsem dnes zjistila, že je situace trošku jiná.
V roce 2012 jsem měla napsanou slevu na děti na sebe
. Tento rok jsem měla příjen jen z dovolené a nepřesáhl 48 000.-. Byla jsem na mateřské a pak rodičovské dovolené.
Může zpětně uplatnit bonus na dítě manžel, když v tu dobu jsem měla děti psané na sebe já a sleva byla uplatněna pouze ve zmiňované dovolené? Obávám se, že jsme přišli o docela vysokou částku vlastní nevědomostí. Manžel příjem měl.
Jestli se jedná o rok 2012 tak si může podat dodatečné daň přiznání a uplatnit si i daň úlevu na děti, ale ne v ty měsíce co jsi jí měla ty. Jen napíšeš čestné prohlášení že v tyto měsíce jsi neuplatňovala daň. úlevu na děti
@lpetra, takže to chápu tak, že manžel si děti může zpětně uplatnit kromě těch tří měsíců, kdy jsem si je uplatňovala já v dovolené? Jinak já si je uplatnit nemůžu, neměla jsem příjem (rodičovská a mateřská se do příjmu nepočítají, když chci uplatnit bonus na dítě.) ![]()
Přesně může si je zpětně uplatnit. Jo ale mateřská se počítá do přijmu, který je ale osvobozen od daně takže si je můžeš uplatnit i ty, ale nevím jak je to s dokazováním výše mateřské. Jednoduší je když si to padá manžel a ty mu napíšeš to ČP
@monulka frosty, mateřská se počítá do příjmu, když chci uplatnit bonus na dítě? Kamarádka říkala, že ji na finančáku řekli, že ne, protože se z ní neodvádějí daně. Fakt mě začíná štvát, že se v těchto věcech nevyznám. ![]()
V tom 2012 jsem měla mateřskou + dovolenou + rodičák. Příjem bez mateřeské a rodičáku dělal něco málo přes 40 000,–
@Kaczenka ještě jak si bude dávat daň. přiznání za rok 2013 tak ať si uplatní v daních i tebe ( pokud jsi v roce 2013 neměla příjmy vyšší než 68.000,– nepočítá se do toho rodičák) pak by se mu vrátilo až 24.840,–. O tom že si tě může manžel uplatnit se taky moc neví
No jo z mateřské se nic neodvadí
tak to nevím jak je to u uplatnění daň. bonusu, ale jinak se mateřská bere jako příjem(kdyby si tě chtěl manžel uplatnit jako daň. slevu na manželku)
@monulka frosty, já teď vyčetla, že se do příjmu nepočítají příjmy osvobozené od daní co se týče toho daňového bonusu.
Pokud se posuzuje příjem pro uplatnění bonusu - pak se jedná o zdanitelný hrubý příjem ve výši aspoň 48tis. Mateřská ani rodičák zdanitelné příjmy nejsou.
moc děkuji za rady. Musím zajít za mzdovou účetní. Já už jsem s ní o tom mluvila, když jsem byla podepisovat prohlášení, ale byla nějaká zmatená a nedokázala mi říct, co a jak.