Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JANA8888 Jojo, prostě ten odstavec vymažeš… jinak doporučení od právníka z katastru: pokud si píšeš smlouvu sama, tak co nejkratší, vyházet všechny zbytečnosti, neb čím je tam toho míň, tím méně chyb v tom jde udělat ![]()
Takže stačí kdo a komu daruje, že dárce přijímá a je seznámen se stavem nemovitosti, identifikaci co daruje a to je defacto všechno.
Moje známá si dělala přepis nemovitostí přes nějaký vzor smlouvy. Na katastru jí to prý bez problémů vzali, ale cca po roce se tam prý objevil stejně nějaký problém a říkala, že to bylo skoro na soud. Když chtěli rodiče pak přepisovat barák i s pozemky na mě, byla jsem se ptát pro jistotu na katastru. Tam mi řekli, že je fakt, že katastrální úřad prý nemá povinnost podle zákona kontrolovat všecko a že si mám dát pozor. Od toho problému známé jsem nechtěla nic riskovat, přece jen jde o poměrně vysokou hodnotu. Zjišťovala jsem si také poplatky u notáře a je fakt, že ta cena byla celkem vysoká, tak jsem do Seznamu napsala něco o darování nemovitostí nebo darovací smlouva nemovitost (nebo tak nějak, už nevím) a vyskočily mi nějaké odkazy advokátů s tím, že se to dá udělat i po netu. Na pár prvních jsem teda napsala dotaz za kolik by se to dalo nachystat. Některé byly cca podobné jak jsem se ptala u toho notáře, ale jiné byly o hodně nižší (o žádném procentu z ceny nebyla ani řeč), což mě celkem překvapilo. Vybrala jsem si jednu kancelář, která se mi zdála v pohodě po odpovědi, ale i cenově. Vše zpracovali jak jsem chtěla, rychle, podle mě (a toho jak srovnám tu smlouvu známé) i kvalitně, vše vysvětlili. U mě spokojenost a hlavně mnohem větší jistota, než kdybych si to psala sama podle nějakého vzoru a pak se dočkala třeba toho co moje známá, i když bych tím asi nějakou tu korunu ušetřila. Rozhodně nechci dělat nějakou reklamu nebo tak, proto ani nikoho nejmenuju. Fakt ale je, že se dá najít i přepis beze strachu, že jsem něco ve vzoru napsala špatně a že se to projeví až kdoví kdy, a přitom za úplně jinou cenu, než jakou vám řeknou u prvního notáře, kterého máte poblíž.
Dobrý den chci se zeptat mám byt v osobním vlastnictví ale nemám vypořádané s byvalou manželkou bez podílové vlastnictví z duvodu nezájmu me byvale prosoudil jsem 35000a nic nevyřídil moje byvala manželka nejeví o svoji polovinu žádny zájem 14 let žije trvale v Polsku a nereagovala na soudní obsílky na adrese kterou ja mám na ni se už 10 let nezdržuje. Ted jsem znovu ženatý a chci svoji polovinu darovat své nynější manželce s kterou mám dceru mužete mně ktomu dát výce informací a poslat mně návrch smlouvy b***@seznam.cz Děkuji předem Holčík Josef Tanvald
Pokud nemáš vypořádané bezpodílové spoluvlastnictví, tak žádnou svoji polovinu nemáš a tudíž ji bohužel ani nemůžeš darovat…
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak jste to nakonec vyřešila. Řeším nyní ten samý problém. Děkuji za radu.
@Eva14 taky by mě to zajímalo:-) řeším nyní převod poloviny domu na manžela - vzory dar. smluv jsem našla, ale vše, co jsem viděla je na darování celé nemovitosti, nikoliv pouze poloviny
@katabur tak tam prostě nepíšeš, že daruješ ideální polovinu nemovitosti… zbytek zůstane stejný
No hlavně neskončit u smlouvy, ale hodit to na katastr. Dle nové legislativy stav na katastru má přednost.
@Moucharda píše:
@AlphaOmega no ale to měl vždy…
Není pravda, ale to k tématu není relevantní.
@j.a.n.i1 @AlphaOmega díky za radu, v příloze je kopie vzoru, který jsem upravila, myslíte, že to postačí?
@katabur V článku III bych vyhodila slovo darovaná a ona prohlášení nechala na celou nemovitost. A článek IV je blbě, obdarovaný nabývá nikoliv výlučné vlastnictví, ale spoluvlastnický podíl ve výši 1/2 výše uvedených nemovitostí.
Dále bych přidal odstavec, že obdarovaný darovaný dar přijímá, což stvrzuje podpisem.
@j.a.n.i1 @AlphaOmega díky moc, předělala jsem podle vás
.
teď si nachystám návrh vkladu, půjdu na KN s návrhem a smlouvou s ověř. podpisy, koupím tam kolek za 1000,– a pak na FÚ s kopií smlouvy a kopií oddac. listu. A to by podle mě mělo být snad vše, pokud jsem si všechno správně vyčetla…
Jo s tím přijmutím daru tam tu formulaci už máš. Jinak kolek myslím netřeba, mám za to, že jsem platil přímo na přepážce. A oddací list je taky asi nebude zajímat…