Darovací smlouva na ideální polovinu nemovitosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101884
19.6.12 11:30

@JANA8888 Jojo, prostě ten odstavec vymažeš… jinak doporučení od právníka z katastru: pokud si píšeš smlouvu sama, tak co nejkratší, vyházet všechny zbytečnosti, neb čím je tam toho míň, tím méně chyb v tom jde udělat :-)
Takže stačí kdo a komu daruje, že dárce přijímá a je seznámen se stavem nemovitosti, identifikaci co daruje a to je defacto všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Šárka.Pat
30.7.12 00:14

Moje známá si dělala přepis nemovitostí přes nějaký vzor smlouvy. Na katastru jí to prý bez problémů vzali, ale cca po roce se tam prý objevil stejně nějaký problém a říkala, že to bylo skoro na soud. Když chtěli rodiče pak přepisovat barák i s pozemky na mě, byla jsem se ptát pro jistotu na katastru. Tam mi řekli, že je fakt, že katastrální úřad prý nemá povinnost podle zákona kontrolovat všecko a že si mám dát pozor. Od toho problému známé jsem nechtěla nic riskovat, přece jen jde o poměrně vysokou hodnotu. Zjišťovala jsem si také poplatky u notáře a je fakt, že ta cena byla celkem vysoká, tak jsem do Seznamu napsala něco o darování nemovitostí nebo darovací smlouva nemovitost (nebo tak nějak, už nevím) a vyskočily mi nějaké odkazy advokátů s tím, že se to dá udělat i po netu. Na pár prvních jsem teda napsala dotaz za kolik by se to dalo nachystat. Některé byly cca podobné jak jsem se ptala u toho notáře, ale jiné byly o hodně nižší (o žádném procentu z ceny nebyla ani řeč), což mě celkem překvapilo. Vybrala jsem si jednu kancelář, která se mi zdála v pohodě po odpovědi, ale i cenově. Vše zpracovali jak jsem chtěla, rychle, podle mě (a toho jak srovnám tu smlouvu známé) i kvalitně, vše vysvětlili. U mě spokojenost a hlavně mnohem větší jistota, než kdybych si to psala sama podle nějakého vzoru a pak se dočkala třeba toho co moje známá, i když bych tím asi nějakou tu korunu ušetřila. Rozhodně nechci dělat nějakou reklamu nebo tak, proto ani nikoho nejmenuju. Fakt ale je, že se dá najít i přepis beze strachu, že jsem něco ve vzoru napsala špatně a že se to projeví až kdoví kdy, a přitom za úplně jinou cenu, než jakou vám řeknou u prvního notáře, kterého máte poblíž.

• Citovat
  • Upravit
Josef Holčík
15.12.12 12:55

Darování poloviny bytu

Dobrý den chci se zeptat mám byt v osobním vlastnictví ale nemám vypořádané s byvalou manželkou bez podílové vlastnictví z duvodu nezájmu me byvale prosoudil jsem 35000a nic nevyřídil moje byvala manželka nejeví o svoji polovinu žádny zájem 14 let žije trvale v Polsku a nereagovala na soudní obsílky na adrese kterou ja mám na ni se už 10 let nezdržuje. Ted jsem znovu ženatý a chci svoji polovinu darovat své nynější manželce s kterou mám dceru mužete mně ktomu dát výce informací a poslat mně návrch smlouvy b***@seznam.cz Děkuji předem Holčík Josef Tanvald

• Citovat
  • Upravit
101884
15.12.12 13:39

Pokud nemáš vypořádané bezpodílové spoluvlastnictví, tak žádnou svoji polovinu nemáš a tudíž ji bohužel ani nemůžeš darovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
22.5.13 19:59

Darovací smlouva

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak jste to nakonec vyřešila. Řeším nyní ten samý problém. Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
13.9.16 22:23

@Eva14 taky by mě to zajímalo:-) řeším nyní převod poloviny domu na manžela - vzory dar. smluv jsem našla, ale vše, co jsem viděla je na darování celé nemovitosti, nikoliv pouze poloviny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
13.9.16 22:34

@katabur tak tam prostě nepíšeš, že daruješ ideální polovinu nemovitosti… zbytek zůstane stejný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.9.16 06:47

No hlavně neskončit u smlouvy, ale hodit to na katastr. Dle nové legislativy stav na katastru má přednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
14.9.16 08:20

@AlphaOmega no ale to měl vždy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.9.16 09:01
@Moucharda píše:
@AlphaOmega no ale to měl vždy…

Není pravda, ale to k tématu není relevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
14.9.16 10:40

@j.a.n.i1 @AlphaOmega díky za radu, v příloze je kopie vzoru, který jsem upravila, myslíte, že to postačí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101884
14.9.16 12:52

@katabur V článku III bych vyhodila slovo darovaná a ona prohlášení nechala na celou nemovitost. A článek IV je blbě, obdarovaný nabývá nikoliv výlučné vlastnictví, ale spoluvlastnický podíl ve výši 1/2 výše uvedených nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.9.16 15:11

Dále bych přidal odstavec, že obdarovaný darovaný dar přijímá, což stvrzuje podpisem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
14.9.16 20:25

@j.a.n.i1 @AlphaOmega díky moc, předělala jsem podle vás :kytka:.
teď si nachystám návrh vkladu, půjdu na KN s návrhem a smlouvou s ověř. podpisy, koupím tam kolek za 1000,– a pak na FÚ s kopií smlouvy a kopií oddac. listu. A to by podle mě mělo být snad vše, pokud jsem si všechno správně vyčetla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
14.9.16 20:55

Jo s tím přijmutím daru tam tu formulaci už máš. Jinak kolek myslím netřeba, mám za to, že jsem platil přímo na přepážce. A oddací list je taky asi nebude zajímat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová