Darování vajíček - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
632
23.9.11 09:15
MichelinaN píše:
Ahojky, já jsem skoro 4 měsíce po porodu a už jsem
objednaná na konzultaci. Hlavná podmínkou je, aby jsi už nekojila. Ostatní mi řeknou až toho 13.10. tak dám třeba vědět potom :wink:

já čekám až se mi dostaví MS abych mohla začít s injekcema :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
23.9.11 10:08

Bola som darkyňou pred 3 rokmi. Najskor všetky vstupné biochemické, genetické i klinické vyšetrenia. Injekcie v pohode, také tenučké, len ta posledná bola vačšia, ale tiež bez problémov - všetko som si pichala sama. Odber bol v krátkej asi 15 minutovej celkovej anestezii (propofol), dáva sa to do žily. Potom ma hneď prebrali, ale bola som ešte ospalá tak som si ešte poležala na izbe. Bolesť žiadna, ani neskor. Menštruácia nabehla normálne. Chcela som si to o rok zopakovať, ale povedali mi že moje vajíčka nakoniec nepoužili, vraj neboli „celkom kvalitné“, takže už ma „nechcú“. Podrobnosti neviem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.10.11 14:15

Dobrý den, chtěla bych jít darovat vajíčka..genetické vyšetření mám.. nevíte někdo o nějake klinice v Praze?byla jsem darovat v Holešovicích,ale bohužel mě teď nevemou :(.. děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.11.11 10:44

Darování vajíček

Ahoj, tak já jsem včera byla na druhé konzultaci v Gennetu v Liberci, při první návštěvě protože jsem dostala MS mi nabrali krev, aby udělali hormonální profil a ke svému zděšení jsem se včera dozvěděla, že nejsem vhodná dárkyně, že mám ovariální hodnotu tak nízkou, jako jí mají ženy, které si pro da rovaná vajíčka chodí, takže jsem milé dámy skoro neplodná. Je mi 26 let, mám dvě krásné a zdravé holčičky :srdce: 2roky a 5 měsíců. Bylo mi jasně řečeno, pokud chci ještě další dítě, tak začít co nejdřív, s věkem se šance rapidně snižuje, jsem vlastně v takovém jakoby přechodu. Nemohu tomu ještě teď uvěřit. Pořád to čtete v každém časopise, a říkáte si, to se mi nemůže stát… Vím mám dvě holčičky, ale možnost pokusit se jednou o chapečka jsme s manželem úplně nevyloučili. Je to paradox, rozhodla jsem se pomáhat a třeba jednou budu potřebovat pomoct já… proto si myslím, že dnešní trend nejdřív kariéra pak děti je " sebevražda ". Mě před těmi třemi roky něco osvítilo a miminko jsem strašně chtěla a povedlo se hned na poprvé to samé u druhé dcerky, početí jsme měli bez problémů, o to větší šok jsem včera zažila… může se to zdát jako klišé, řeknete si, že mi o nic nejde když už dvě děti mám, ale já se rozhodla Vám, holkám, který neotěhotní bez darovaného vajíčka pomoci a jsem na tom vlastně úplně stejně.. Je škoda, že dárkyň je tak málo a ženské se do toho bojí jít, já se těšila, že pomohu… mám z toho rozpoluplné pocity, na jednu stranu jsem ráda, že děti mám, na druhou stranu jsem smutná, že už toho chapečka mít třeba nebudu a také mě hodně mrzí, že nemůžu pomoct.. :cry: Všem snažilkám z celého :srdce: přeji ať se brzy vytouženého mrňouska dočkáte a také hodně štěstí, trpělivosti a hlavně zdraví :kytka: MichelinaN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.11 10:58

Michelino - nejsi sama. Bohužel, při procesu schvalování se vyřadí 1/3 dárkyň pro nevhodnost a z nich asi 1/2 zjistí, že v podstatě sama bude potřebovat odborné pomoci až se o dítě bude pokoušet :nevim:
Velká část dárkyň je rovněž vyřazena po prvním odběru, protože není získán uspokojující počet kvalitních zralých vajíček.
Já jsem příjemkyně a moc si vážím všech co do toho jdou a můžou mě a ostatním příjemkyním zlepšit kvalitu života, mnohdy zachránit zdraví rozum a někdy i manželství!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.11 11:18

Jj přesně tak,jsem také příjemkyně,čekám teď z darovaných vajíček dvojčátka a jsem neuvěřitelně šťastná a vděčná všem dárkyním. Mě bohužel tento přechod potkal už ve 20 letech,ale ty máš štěstí,2 krásné zdravé děti a chlapečka se určitě ještě také dočkáte,neboj :hug:

• Citovat
  • Upravit
4.11.11 11:31

Hodně zdraví tobě i dvojčátkům :wink: krásná zprávička, ale také dvojité radosti i starosti :srdce: :kytka: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mijos
23.11.11 13:12

dotaz

Dobrý den,chtela bych se zeptat jak je to pak s dalsim otehotnenim po darovani vajicek?Dejme tomu ze bych v prosinci darovala,a chtela treba v lednu otehotnet.Vim ze to je dotaz spis na dr,ale treba jste se o to uz nekdo zajimal?!

• Citovat
  • Upravit
197
23.11.11 13:15
janifer píše:
Dobrý den, chtěla bych jít darovat vajíčka..genetické vyšetření mám.. nevíte někdo o nějake klinice v Praze?byla jsem darovat v Holešovicích,ale bohužel mě teď nevemou :(.. děkuji za odpověď.

vím o Plzeňské :) to není tak daleko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
535
23.11.11 13:41
mijos píše:
Dobrý den,chtela bych se zeptat jak je to pak s dalsim otehotnenim po darovani vajicek?Dejme tomu ze bych v prosinci darovala,a chtela treba v lednu otehotnet.Vim ze to je dotaz spis na dr,ale treba jste se o to uz nekdo zajimal?!

Pokud chceš ještě otěhotnět, asi ti darování doktor doporučí až v době, kdy už další dítě chtít nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69018
23.11.11 13:57

Mijos, záleží na tom, jak rychle se z té hormonální pecky tvé tělo vzpamatuje, ale obecně doktoři i po nezdařeném IVF (což jsou ty samé hormony co při darování plus ještě nějaké navíc po transferu) v klidu doporučují to znovu zkoušet za 2-3 proběhlé cykly. Samozřejmě nikdo nezaručí, že to půjde hned (to nezaručí ani pokud bys darovat nešla), ale technicky a zdravotně se z toho tělo oklepe dost rychle a i pokud by se ti zcela náhodou povedlo otěhotnět hned v následujícím cyklu, nejsou na místě nějaké zvýšené obavy, na rozdíl třeba od revize tady nedochází k mechanickému zásahu do dělohy a její sliznice ani k roztahování děložního krčku. Naprostá většina změn je hormonální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
piskle75
10.12.11 22:44

Nevíte prosím někdo, jak je to s uvolněním z práce na vyšetření před darováním a na samotný odběr vajíček? Pokud dárkyně dostává kompenzaci, je při darování nárok na volno s náhradou mzdy?

• Citovat
  • Upravit
69018
10.12.11 22:59

Stopro ti nepovím, ale nárok na volno by dle mého být měl (lékařský zákrok, který jindy absolvovat nemůžeš), ovšem náhradu mzdy na odběr těžko, to nedostávají ani ženy absolvující IVF. Ty to řeší buď klasicky neschopenkou (za jednodenní peníze nedostaneš) nebo si na ten odběr berou dovolenou (zabere to celý den, i když odběr jen pár hodin, po zbytek dne jsi dost nepoužitelná). Záleží na tom, jak máš přísné podmínky v práci a jestli se dokážeš se zaměstnavatelem domluvit. Poptala bych se v CARu, kde to budeš absolvovat. Ale právě proto je tam ta kompenzace - měla by mimojiné pokrýt i ušlý zisk v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
piskle75
10.12.11 23:24

Díky. Nejedná se o mne, ale o mou podřízenou, která se k dárcovství chystá. Dozvěděla jsem se o tom náhodou a ne od ní. Poslední dobou chodí dost často na všelijaká vyšetření, práce stojí a dělám ji i za ni. Propustky jsme doposud nevedli, tudíž kontrola chybí. V její situaci je mi jasné, že darování podstupuje jednoznačně kvůli penězům a mrzí mě, že zneužívá mé důvěry. Než ale cokoliv podniknu, zjišťuji jak to s těmito záležitostmi je.

• Citovat
  • Upravit
69018
10.12.11 23:31

Aha, tak to je ale úplně jiná ;)
Opravdu nevím, jak je to se samotnými kontrolami, ale určitě jich není zas tak závratné množství (úvodní schůzka, nějaký odběr krve, během stimulace 2-3 ultrazvuky) a taky to určitě není nezbytně nutné ošetření, dle mého by si to v takovéto situaci měla napracovat jindy.
Ale co se týče samotného odběru, je to opravdu celý den mimo (výjimečně pro někoho i den dva poté, kdyby se opravdu necítil), nárok na proplacení stopro není, takže vyčerpat dovolenou nebo neschopenku (první tři dny neplacená a víc opravdu nemůže žádat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.