Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Salorka pokud to byla nevolnost v autě a teď je v pořádku tak bych ho dala. Uvidíte jak mu bude večer a ráno ![]()
Holky díky. Nechám si ho zítra raději doma…sice vypadá ok, ale je bledší a unavenější…pokud bude v pohodě, půjde v úterý
Mám tříletého únorového chlapečka, který nechodí do školky. Vrátila jsem se do práce v jeho 20 měsících na žádost zaměstnavatele a stará se nám přes den o něj maminka manžela. Je to výborná babička a mají spolu krásný vztah, chodí ven, tvoří, společně vaří, jsou na zahrádce. Jenže od té doby, co mu jsou tři, mám takový pocit, že mu něco utíká. Děti mých kamarádek už do školky chodí. Pokaždé, když jdeme kolem školky, nebo se o školce bavíme, tak by tam chtěl. Jenže nezapomene dodat, že s mámou.
Přemýšlím, že bych ho dala v květnu k zápisu, ale zas na jednu stranu… S babičkou mu nic nechybí, babička je ráda, že ho má u sebe, nechytá nemoci, nezabíráme místo těm, kdo ho existenčně potřebuje. Na druhou stranu, má rád děti, vyhledává je a potřebuje je. Jakmile na hřišti nejsou, nebaví ho to. Mám 4 kamarádky s +- stejně starými dětmi se, kterými se pravidelně setkáváme a on se po nich často ptá, chce za nimi jít apod. Tak mám pocit, že už prahne po přátelství.
Co myslíte? V jakém věku je pro dítě školka nejlepší?
@Torryy dala bych ho do skolky do obeda a pak si ho muze babicka vyzvednout ![]()
A jinak s tema nemocema si jen prodluzujete budovani imunity, protoze se Vam to stejne nevyhne, i kdybys ho dala do skolky az jako predskolaka ![]()
@Vesnickaholka píše:
@Torryy dala bych ho do skolky do obeda a pak si ho muze babicka vyzvednout
A jinak s tema nemocema si jen prodluzujete budovani imunity, protoze se Vam to stejne nevyhne, i kdybys ho dala do skolky az jako predskolaka
Udelala bych to také přesně tak.
@Vesnickaholka Tak to bych mohla zkusit. Uvidíme, jestli se dostane. Prý je docela přetlak.
@Torryy Od září bych ho dala do školky, vždyť nemusí každý den, nebo muže chodit po obědě s babičkou. A co se nemocí týká, tak nemusí byt každé dítě porad nemocné s chytlavé každé rýmy, moje deti byly a jsou nemocné minimálně.
Příspěvek upraven 28.02.23 v 17:19
@Torryy to u nas naopak, letos je deset predskolaku a deti se bude hlasit urcite mene, nez jich odejde
je to teda vesnicka skolka s jednou tridou, ale silny rocnik byly deti narozene 2017/2018 (coz je i ta nase) a pak jeste ten dalsi ![]()
@Vesnickaholka píše:
@Torryy dala bych ho do skolky do obeda a pak si ho muze babicka vyzvednout
A jinak s tema nemocema si jen prodluzujete budovani imunity, protoze se Vam to stejne nevyhne, i kdybys ho dala do skolky az jako predskolaka
Tento názor už je dávno překonán. Lékaři se přiklání spíš k tomu, že imunita vyzrává, doba nástupu do školky na to nemá vliv.
Dcera(5 a půl) šla až kolem 4.narozenin a kromě jednoho covidu nebyla ve školce nemocná snad nikdy. Netrpí ani chronickou rýmou nebo kašlem.
K zakladatelce. S takovou babičkou bych dítě ráda nechala klidně do předškolního věku. Když je možnost, preferuji výchovu v rodině.
Spíš bych se bála toho, že ze dne na den nebude moct hlídat, to se může stát z důvodu zhoršení zdravotního stavu každému. A co potom s bezprizorním dítětem, které nebylo ani u zápisu.
Takže bych k zápisu šla, pokud by se dostal, do školky by šel. Ale třeba v režimu čtyřikrát týdně do oběda, pátky volné. @Torryy
Jojo, taky mam triletacku, co si chce jit hrat s detmi, do skolky by sla, ale vzdy doda ze s maminkou. ![]()
U nas teda navic deti nemusi. Ale nikde tam moc nevidim, ze by babi chodila s malym do nejakyho krouzku. Chodi?
U nas to pomaha. Byla jsem prvni den ve skolce s malou a byl to pro me dost hrozny zazitek. Je dost neasertivni, takze proste prisel kluk, shodil ji z auta a odjel na nem. Takhle mam sanci to aspon korigovat a naucit ji asertivnosti a co ma delat. Vidim tam dost pokroky
Ale stejne asi pude do skolky az v 5 ![]()
Asi bych to tak viděla, je to takový kompromis, může si to vyzkoušet a uvidí se. I když té nemocnosti se docela děsím. Babička vypadá vitálně, ale stát se může vše to je pravda.
@AH Na kroužky nechodí, nabízela jsem ji to, ale nemá o to zájem.
On taky není zrovna asertivní, takže taky mám z toho vítr. Aby ho to tam nesemlelo, ale nějak se socializovat musí. O víkendu jsme pořád mezi lidmi, ale jestli to stačí? Přes týden moc interakci s dětmi nemá, max na hřišti.
@Torryy což o to, já bych tam taky nechodila kdybych nemusela. Ale teda dakr pokroky velky. Pro me je nejvetsi benefit, ze ji muzu vysvetlivat jak se zachovat a branit. Chapu, ze ucitelka u nas s 23 detma na to fakt nema prostor. Takze za me je takhle ty 2 hodiny mezi detma s blizkou osobou ditete k nezaplaceni. U nas to byl fakt extrem teda. I v kolektivu se mnou se me drzela jak klíště, ted si zvladne jit i sama pro hračku
a je podle me i dost rozdil, jestli to dite do skolky prsknes kdyz vubec pomalu nikds nevidelo kolektiv deti (nas priklad) a kdyz vi co muze cekat a vi jak se ma branit.
Takze bud bych poprosila babi, nebo si zkusila najit nejaky cvičení nebo kresleni takhle malych s rodici a jednou tydne tam s nim sla po praci..
Edit: a jako takhle.. Socializace je za me naucit se komunikovat a fungovat v kolektivu. Za me skolka neni vhodny zpusob pro socializaci. Od koho se ma tvoje dite naucit komunikovat, kdyz ho prsknou mezi 20 spuntu, co proste nezvladaj komunikovat. Dokonce jsem zachytila nekde nazor, ze se dite naopak ve skolce nauci chybne vzorce, protoze pro nej bude běžný komunikacni nastroj napr. Když chci hracku, nekoho bouchnu a vemu mu ji. Za me sou skolky jakozto nastroj socializace dost precenovany. Spis je to hlidaci ustav s prvky vzdelavani. Kdyby tam na ucitelku byly 3 deti, nebo byly ruzne vekove skupiny, ze by se deti mohly ucit komunikaci od starsich, bylo by to jiny. To jen k zamysleni.. Ja svoje cerstve 3 lety dite taky snazila nacpat do skolky kvuli socializaci.. Nez jsem se o to zacala vic zajmat a prestalo mi to davat smysl.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.