Dcera 11 let neustále lže

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15503
5.11.25 09:24
@Bella13 píše: Více

Kdyz ti tak záleží na vyhozeném obalu, tak ji požádej ať ho vyhodí, bez komentářů co kdo kdy snědl, vyhodil, nevyhodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
5.11.25 09:27

Já nevím, jak je to u vás, ale nejčastěji lžou děti, které buď jsou trestané za každou pitchovinu, nebo moc srovnávané s ostatními, hodnocené ( to jsou vlastně všechny, co chodí do školy) a nevycházejí z toho hodnocení pozitivně, nebo děti, které mají citově nedostupné rodiče ( popírají jejich pocity, zlehčují jejich pohled na svět). Nebo ještě děcka, co na sebe potřebují upozornit - vyrůstají ve stínu někoho zářivějšího, nebo potřebujícího větší péči. Nepasovalo by něco z toho? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 09:36

@Takyjedna
pasovala by ta poslední možnost. Třetí dcera má vývojovou dysfázii, takže potřebuje větší péči a má jisté úlevy. Na druhou stranu si to uvědomuji a snažím se jim to kompenzovat. Co se týče toho srovnávání, tak by byla spíše ta hodnější, pracovitější, šikovnější. Dvojče je lempl, flink a fláma :-), ale paradoxně mi to vadí méně, než to lhaní. Asi si to lhaní beru moc osobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
5.11.25 09:46

To si rozhodně nebereš, je to kvalitativně horší. :think:

Příspěvek upraven 05.11.25 v 09:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
5.11.25 09:46

A proc se ji ptáte na kraviny, které stejně víte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
5.11.25 09:55

Dočetla jsem. Celkem souhlasím s holkama - vsadila bych na taktiku nebuzerovat, netočit se na kravinách, místo kdo neodnesl papírek bych vsadila na obecné konstatování - je tu obal, není to tu pak hezké, mohla bys to vyhodit? Tedy zaměřit se na řešení, že vy všichni chcete mít útulnou domácnost, ne vypíchávat, kdo co neudělal, odflákl. ( lepší nez vyzvídat, nebo diktovat - ukliď si to po sobě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
5.11.25 10:39

A proč si vynucuješ nějaké přiznání když víš, že oknem lezla? Proste bych jen vysvětlila, zakázala, ze oknem se neleze. Vubec bych nediskutovala o tom jestli lezla nebo nelezla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3632
5.11.25 10:54

Nasi pubertaci vedia ze za lhani je vzdy najvyssi trest (a dokonca aj retrospektivne aplikovany), takze sa im to proste neoplati neoplati.

To je take bezpecnostne opatrenie, primarne ich ucime ze sa to nema a vsetky tie kecy… Nakolko funguje vedomie prisneho trestu a nakolko nas ‚chapu‘ neviem posudit.

Obcas sa neudrzia a snazia sa nieco ‚prikraslit‘/‚ututlat‘ a samozrejme ze sa im na to pride. Potom su nastvany hlavne na seba ked im povieme „Vidis keby si to povedal hned ako to bolo tak by sme ti maximalne vynadali, takto si sa to snazil ututlat a si tyzden bez tabletu/notebooku a surodenec ti ho ma zakazane pozicat.“
V dolezitych veciach si nikdy nedovolili klamat. Tam vedia ze by sme boli schopny zrusit cely vylet a podobne takze by isli vyznamne proti sebe…

Edit: Ako papirek asi nieje dolezity, ale ten princip za tym je, tiez si decka ocas zoberu neico sladke do izby - ok nech si zoberu, obcas si to vezmu do postele - to sa nam nepaci ale nebuzerujeme ich, ALE ked ten papierik od cokolady nechaju v posteli, potom sa im vala po perine/vankusi ako sa v noci vrtia a rano je vsetko krasne hnede tak proste to nemozes prehliadnut. navyse je to fakt blbost, stacilo to odniest do kosa, alebo aspon vecer ked im davame dobru noc mi to podat „prosim vyhodis“ samozrejme ze by som vyhodil, maximalne by som zagulal ocami ze preco v posteli :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25194
5.11.25 11:02

Já zírám, že tu nikomu nevadí bordel a obaly od jídla… u nás teda taky kolem toho býval vítr, a to tak od 12-14 nejhorší, pak se to zlepšilo… ale nejsem služka, abych po nich uklízela, co jim kde odpadne od ruky, a že toho odpadávalo hodně denně furt a všude, včetně ponožek naházených za sedačkou, obalů pod polštáři a za postelí, nesklizené nádobí, hadry po celém bytě.. bylo to celkem drsné období :oops:
u jedné se to zlepšilo jen částečně, u druhé nyní v 16 paráda, kromě její skříně teda 8) asi tomu pomohl i intr, konečně pochopila, že věci vážně mají své místo…
a ke lhaní - děcka to prostě zkouší, asi nechce zas dostat vynadáno, tak volí cestu lži, tam to chce citlivě s ní o tom promluvit, že se nemusí bát říct pravdu a že chyby děláme všichni :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4172
5.11.25 11:02

Jestli jsem v detstvi neco opravdu nesnasela, tak to bylo neustale hledani viniku. Cokoli jsem provedla, i kdyz to byla treba malickost, snazila jsem se to vsemozne zamaskovat a asi u toho tedy i lhala. I kdyz ja tomu rikam spis vymysleni. Lhani je neco horsiho. Proste jsem se tomu urcovani vinika chtela vyhnout. Protoze jsem mela pocit, ze kdyz rodic shleda, ze jsem vinna, nebude me mit rad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17477
5.11.25 11:08

Tak pokud řešíš každý papírek nebo neuklizené vodítko kázaním (což buzerace je, ne, že ne) tak se jí nediv… tyhle lži jsou únik z reality, nechce poslouchat kecy na všechno, co udělá… nedivím se jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1717
5.11.25 11:30
@IcePlanet7 píše: Více

Jak vypadá trest nejvyšší? :think: S dovolením se sem přidám, mám taky 2 holky, starší 8letá je taky občas už v pubertě :P :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 12:11

Chápu, že hledání viníka je nepříjemné a ponižující, ale jak byste tedy řešili situaci, kdy přijdu domů a tam je zaprasená koupelna od slizu/barvy/bláta. Poprosím holky ať si to jdou uklidit a ozve se mi 3× já to nebyla, já to uklízet nebudu. Tak pak můžu buď si to uklidit sama (což tedy odmítám jim dělat sluhu, stačí, že dělám běžný úklid), nebo uplatním princip kolektivní viny (ten nemám z dětství ráda já, protože dvě v tom budou nevinně), nebo najdu viníka (a to nebývá zas tak těžké, vzhledem k tomu, že třeba má od té barvy zapatlané celé tričko) a viník to uklidí. A v ten moment už neřeším špinavou koupelnu, ale to, že toho viníka musím hledat a že mi někdo lže do očí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31439
5.11.25 12:21

Ja se priznam, ze v tom uplne nevidim nic patologickeho :think:. Priklad - v pondeli jsem koupila 10 cokoladovych tycinek, starsi dcera snedla 2, mladsi 1 a na syna nezbyla zadna :mrgreen:. No, zajimava matematika nam doma funguje. 7 tycinek se vyparilo. Pak jsme to teda nejak doresili, ze tam vlastne byly neci kamaradky a ty vlastne asi taky mely, takze jsme se tak nejak dostaly na 10 sezranych tycinek plus minus 2. Nebo mladsi dcera jednou prisla uplne zmachana, crcela z ni voda, a ze pry uklouzla a spadla do louze. No, dodnes nevim, kam spadla nebo co delala (podle me nadsene valela sudy takovou obri louzi na hristi a pak ji doslo, ze neni uplne sucha :mrgreen: ), ale dosla ziva, prevlekla jsem ji. Na druhou stranu verim tomu, ze je vychovavam dostatecne dobre, aby dokazali poznat, o cem se nekeca. Ze maji hotovou skolu, kdyz nemaji, se mi treba rici neodvazi. Nezatloukaji znamky nebo prusvihy ve skole, problemy s kamarady, s tim za mnou naopak jdou hned. Ze zatloukaji, kdo nevyhodil papirek, to tak nejak prechazim. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31439
5.11.25 12:24

@Bella13 U nas bud kolektivni vina, pokud netusim - smolik, at si to pak vyridi spolu, kontrola smeckou vetsinou funguje (taky mam 3 deti) nebo pokud je mi jasne, kdo to byl, tak „nahodou“ prizvu nepriznaneho vinika, aby mi pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí