Dcera 11 let neustále lže

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17476
5.11.25 13:13
@Bella13 píše: Více

tak si to nepředstavuj. a nezapomeň najít viníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
5.11.25 13:17
@azaleila píše: Více

Pokud tedy ještě stále mluvíme o situaci zakladatelky - tak základ je tady to, že obě holky doma pomáhají. Teda ta jedna svoje udělá, doma „pomůže“ a pak, protože mamka tedy nebude vyšetřovat, kdo „nepomohl“ má tiše jít a mlčky tedy „pomáhat“ znovu i za sestru? :think: o tom to je…kde je ta férovost vůči druhému dítku, co v tomto případě v domácnosti už „pomohlo“ a kde je výchovný moment pro to dítko, které nepomohlo? :think:
V teoretické rovině to zní skvěle, v praxi se můžeš dostat k tomu, že jedno dítko maká částečně i za to druhé a to druhé je vysmáté, protože když bude zapírat, odmaká to druhý sourozenec s ním…Jestli máš dvě „hodné“ děti se kterými se domluvíš, tak věřím, že to fungovat může…ale pokud to jedno prostě nebude chtít spolupracovat a že pubertáci občas fakt nechce, kor když se k tomu přidá nějaká diagnoza či povahový rys, nemusí to fungovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17476
5.11.25 13:20
@Keyllah píše: Více

tohle je asi marný… prostě to nastavit tak, aby na úkor sourozence jedno dítě vysmáté nebylo…
navíc, krom toho mytí nádobí, jeden den já, druhý den sestra, vidíš kde, že jedno maká na 100% a odnáší to a druhé parazituje a zapírá?
problém je prostě v celém tom nastavení cukru a biče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11698
5.11.25 13:35
@azaleila píše: Více

Já si spíš myslím že problém je v tom, že dokud nezazijes to, že jeden sourozenec dělá co má a druhý na všechno kašle a ještě je ublížený, když má uklidit jen evidentně jeho věci ze společných prostor, tak nepochopíš, že zas tak jednoduché řešení to nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
5.11.25 13:46

Já bych se snažila co nejmíň buzerovat a co nejmíň hledat viníka. Jeden prázdný obal čas od času vyhodím sama, když by to bylo denně, tak to řeším. Když vím, kdo to byl, zavolám, řeknu v klidu, ať to uklidí, a víc neřeším. Když nevím, ona zapírá a já musím přijít na to, kdo to byl, musí to uklidit a dostane trest, nejlépe s tím související. Např. obaly - bude týden vyhazovat odpadky, koupelna - další normální mytí koupelny je také na ní, nádobí - po zbytek týdne myje ona. Na to nádobí bych ale udělala rozpis, tím se zmenší pravděpodobnost lhaní. No spíš bych koupila myčku. :D Popovídala bych si s ní pokaždé, proč mi neřekla hned pravdu, z čeho měla strach. Ale neříkala bych věci ve smyslu, že už jí nebudu věřit apod., to je dost zraňující. Celou tu situaci bych se snažila řešit v klidu, bez křiku a výčitek, protože drama by jen zvyšovalo pravděpodobnost lhaní příště.
Napadá mě, jestli to u ní není volání o pozornost, když jedna dcera je specifická a spoustu věcí nemusí. I negativní pozornost je pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
5.11.25 14:01

Ono to fakt tak snadné není, například solidně zabordelený byt včetně poházených odpadků na zemi, špinavé nádobí ve dřezu, na stolech, na sporáku, poházené věci různě…, ale „neudělala to ani jedna“ :zed: hm.. samo se to… takže to uklidíme všechny, obě se tváří, že je na nich pácháno příkoří…
X vysvětlování po dobrém, ani řvaní nepomohlo, částečně až odňaté kapesné a postup času…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 14:11

@Lucy75
Díky za naději, že z toho jednou vyrostou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
5.11.25 14:24

@Bella13 :hug: já tě chápu, u nás tohle bývaly de facto jediné (zato časté) důvody a příčiny konfliktů 8) zkoušela jsem tehdy fakt všechno, pozitivní i negativní motivaci… stejně to druhý den udělaly zas :,(
Psycholožka mi na to řekla, že to některé děti mohou mít takto v sobě a že nemám křičet, no, to se snadno radí :lol: švagrová třeba v obdobné situaci přestala k dítěti do pokoje v rámci zachování svého psychického zdraví chodit a trvala jen na pořádku ve společných prostorách… ona ta puberta dá holt někdy zabrat… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
5.11.25 14:28

A proc se tak ptas, kdyz znas odpoved? Proc se ptat ‚kdo to snedl‘ kdyz vis, kdo? Aby trapne musela rict ‚jo ja jsem to snedla (a nevyhodila obal)‘… Proc proste jen nereknes, ze tam nechala obal tak at ho vyhodi. Totez s nadobim, moc dobre cela rodina vite, kdo je na rade, tak se neptej ale rekni, at to udela. To ani neni lhani jako takove, jen snazeni se vyhnout povinnostem a hlavne zbytecnym recem od rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 14:33

@hani28
Ptám se, protože většinou to hned nevím. Třeba s tím nádobím. Já u toho nebývám, protože řeším nejmladší a oni to dělají s tátou. Ten nebyl včera doma. To samé např. s tou koupelnou na první dobrou to nevím, kdo ji zapatlal, poznám to, že lhala třeba později (podle špinavého trička apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
5.11.25 14:40

Zeptala ses jí, proč ti lže? Proč prostě neřekne pravdu.
Něco jí v té pravdě brání - buď se bojí nějaké tvé reakce, která její nepříjemná, nebo jí naopak baví tě vytáčet, nebo prostě lže ze sportu ( i taková děťátka existují).
Fakt bych se snažila rozklíčit tu podstatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 14:43
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
5.11.25 14:44

Ptala, prý neví :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3612
5.11.25 14:47
@Emka135 píše: Více

Ako bolo uvedene - miesto toho aby dostali vynadane a vysvetlili sme si co je problem, preco nam to vadi a ake je spravne riesenie tak pridu na tyzden/mesiac o tablet/notebook. Maju navyse trening ranny (takze musia koli tomu skor vstavat ;-) ).

Ak je to nieco naozaj podstatne tak sa rusi ‚odmena‘ - co je najvacsi trest pre nich - napriklad mame weekendovy vylet a dohoda je ze na zaver v nedelu bude aquapark, ale keby klamali tak aquapark rusime a miesto neho je skusanie do skoly (ktore je teda automaticky v piatok pred vyletom, ale takto by ho mali este v nedelu a v pritvrdenej verzii).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.25 14:52

Já se vtírnu taky s dotazem… A radši anonymně.

Moje neteř, věkově podobně jako dcera zakladatelky.

Jo kdyby lhala, aby se vyhla trestu. Ale ona lže v naprosto nepodstatných věcech. Třeba začne povídat o výletu a najednou mluví nesmysly, že potkali někoho slavného, pak se šli najíst do restaurace, ale maso, co jim dali, bylo zkažené… Nebo si před tebou strčí do pusy čokoládu a za 10 minut se s tebou bude hádat do krve, že ona žádnou čokoládu neměla… Atd.

Zajímalo by mě, jestli má někdo s tímhle zkušenost. Protože tohle už není ani lhaní z nějakého důvodu. To mi přijde jako nějaká bájná lhavost už.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML