Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rozepisovat to nechceš, ale pak těžko radit, když nevíme, co vám přesně vadí.
Jinak zakázat jí ho nemůžete, no, ale zas se můžete vymezit proti tomu, aby tam spal.
Jako chápu kolegyni, jejíž dcera s celkem prestižní střední školou a sportem si našla přítele, který praštil s učňákem na automechanika…A chápu nadšení jiné, jejíž dcera chodí se spolužákem z gymplu, otec učitel a matka doktorka…
@Anonymní píše:
Snažíme se ho poznat…a hledat pozitiva
A v čem má podle vás ta negativa, že máte k němu takové výhrady.
Kolik má roků?
@Černá Madonna píše:
A v čem má podle vás ta negativa, že máte k němu takové výhrady.
Kolik má roků?
To by mě taky zajímalo ![]()
@Dahlia0409 píše:
To by mě taky zajímalo
Nechce o něm víc napsat, tak se tu můžeme jen domnívat. ![]()
Jedine, co muzete realne delat, je pozorovat, byt oporou a komunikovat. Vztah s vetsim vekovym rozdilem s sebou nese samozrejme vic nebezpeci, tak se snazte byt si s dcerou co nejbliz, at do toho jejich vztahu pokud mozno co nejvic vidite. Nic nezakazujte, nesudte, budte mila a vstricna. Zamerila bych se na vas dobry vztah s dcerou. At vi, ze se vam muze kdykoliv se vsim sverit, ze ji vzdy poradite, kdyz o to bude mit zajem, ze ji vzdycky vyslechnete a budete mit otevrenou naruc. Kdyby se v tom vztahu odehravalo neco, co se tam odehravat nema, nejake manipulovani nebo grooming ze strany starsiho partnera, at mate co nejvetsi sanci, ze se na vas dcera obrati. Snazte se ho poznat, i jeho rodinu, at vite, co je to za cloveka, jakou ma povahu, s kym chodil driv a jak ty vztahy skoncily, a tak dale. Treba se z kluciny vyklube super muz do zivota a bude jim to klapat. Ale to dopredu nevite, a rizika, ze to klapat nebude, jsou s vekovym proste vetsi… tak se hlavne snazte ho fakt poznat a udrzte si co nejlepsi vztah s dcerou
Sama mam chlapa o dost starsiho, potkala jsem to teda uz jako dospela, ale rodice to taky okamzite odsoudili. Bylo to 18 let zpatky, s chlapem jsem porad, a s rodici se porad nebavime.
@Anonymní píše:
V tomto věku? Pochopila bych u 15ti leté. To by vam bylo prijemnejsi kdyby si to s nim rozdávala vase dcera někde v parku na lavicce, protoze si nemuze vzit pritele ani domu?
Bylo by mi příjemnější, kdyby si to rozdávali v době kdy nikdo není doma nebo v autě jako jsme to v tom věku dělali my.
Prijde mi zvlastni, ze spi kazdy jinde. Co cekas, ze v sedmnacti bude s dvacetiletym delat? Hrat lizany marias? Nebo myslis, ze kdyz budou spat oddelene, tak k sexu nedojde?
Jinak nenadelas nic, holka si na to musi prijit sama. Radsi at to delaji doma v posteli (a se zasobou kondomu po ruce), pripadne at holka vi, ze za tebou muze prijit v pripade problemu (otehotneni, STD, zneuzivani atd).
@smile_xxx píše:
Tím myslíš přerušovanou soulož? Nebo jakou nehodu myslíš? Ale tak existují i jiné druhy antikoncepce. Nevím, na kolik jsou u tak mladé dívky vhodné náplasti/injekce, ale kondom je dostupný vždy.
Když praskne kondom, ona není nijak chráněná. Měli by mít dvojitou antikoncepci. Pokud jen kondom, tak navíc i přerušovaný styk.
Už jenom ta neskutečná žárlivost je dostatečný důvod, proč být ve střehu. V tomto věku měla dcera také přítele. Vypadal mile, to ne že ne, ale dcera se mi občas svěřila s tím, jak je žárlivý (z toho pak samozřejmě vyplývaly snahy o manipulaci, o omezování atd.). Já ji k tomu vždy řekla jedno: není to normální, takhle normální vztahy nefungují a pak je úplně jedno, že jí kdyžtak div nenosí modrý z nebe. Určitě by mě nenapadlo jí něco zakazovat, ale na tyhle red flags jsem jí upozorňovala bez servítek. S tím, že doufám, že ví, kdo ona je a že ví, že svoboda je důležitá a nikdo ji nesmí omezovat. Nikdy nic takového nepředvedl přede mnou, kdyby ano, byla bych s ním rychle hotová. Naštěstí dcera je typ, který se omezovat nenechal, ten její se mohl stavět na hlavu a prostě na nějakou tu akci či sraz se spolužáky šla, nepřizpůsobila se jeho žárlivosti. Netrvalo dlouho a jeho scénky jí přestaly bavit úplně a rozešla se s ním. Bohužel - hodně holek - a to dokonce mnohem starších - se omezit nechá, vzdá se svého života a své svobody - ostatně je jich plné emimino.
Je tu dost smířlivých komentářů, jakože lépe ho poznat a tak… Pokud je někdo neskutečně žárlivý (což generuje další toxické chování vůči partnerovi/partnerce), ani by mě nehlo hledat i dobré stránky. Proč jako? Omluvit si jeho jednání?
Dceři ho nezakazujte. Ale měla by vědět, co je a co není ve vztazích v pořádku. I od vás. Bez obalu. Tohle není. A pokud si takové jednání dovolí na vaší půdě, nebála bych se vymezit.
@Serpentini píše:
Mně teda přijde jako dost velký ústupek, že tam ten frajer vůbec může přespat. Nedělala bych nic, nejspíš se za chvíli rozejdou, v tom věku málokdy vztah vydrží.
Ja byla s klukem od 17, mámě se taky nelíbil a stravili sme spolu 20 let ![]()
@truelly píše:
Tak tady vidím velký špatný…To bych měla strach, aby došla k maturitě netěhotná.No bude muset dávat fest pozor a v případě nehody ihned pro pilulku po.
Tak existují přece kondomy, a ty navíc ochrání před STD. Praskají opravdu výjimečně. A při nejhorším si zajde pro tabletku „po“.
Upřímně já bych byla spíš nervózní, kdyby moje dcera brala HA. Tam stačí průjem, ATB, jiné léky nebo jiná fyziologická nerovnováha v těle a je v tom.
Ale nechci se hádat, jen na to mám asi trochu jiný názor. ![]()