Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@free333 píše:
Takžes ji viděla v autě s chlapem a nezeptáš se jí, musíš to řešit na E-mimi?Pokud byste měly dobrý vztah, tak se o tom pobavit, chtěla bych ho poznat, pozvala bych ho domů.
Pokud nebudeš zbytečně vyvádět, bude to jen „období“, které přejde.
Dcera se Ti z nějakého důvodu nesvěřuje, asi ví proč.
Každopádně zákazy nic nezměníš, akorát se víc zatvrdí a ztratíš ji.
Ted jí ten pán přijde zajímavější než ucha jejího věku.
Nemusí se Ti to líbit, ale neuděláš nic, zkus ji respektovat.
Kolik znáš puberťáku, kteří se reálně se vším hned svěřují rodičům?
@ivašot. píše:
Kolik znáš puberťáku, kteří se reálně se vším hned svěřují rodičům?
Moje dcera se mi svěřovala, je to, jak jsem psala, o přístupu.
Některé její kamarádky, které měly doma kluky zakázané, musely lhát, když chodily na rande…
Jak bych reagovala? Prostě bych si s ní v klidu sedla, buď doma nebo ji pozvala ven na procházku, výlet, do kavárny, cokoliv. A na rovinu se jí zeptala na vše, co mě zajímá.
Kdo to je? Co k němu cítí? Čím ji zaujal, jaký je, co se jí na něm nejvíc líbí? Jak je v tom vztahu spokojená či nespokojená? Je to její první? Jak se s ním cítí? V čem jí třeba připadá jiný oproti vrstevníkům?
A podle odpovědí bych reagovala dál. Je rozdíl, jestli jde např. o ženatého muže, který bere moji dceru jen jako milenku, nebo se kvůli ní plánuje rozvést (ať už reálně nebo jí to jen tvrdí a oblbuje ji tím)… nebo o rozvedeného, nebo single atd. Ten věkový rozdíl je určitě netypický a vysloveně radost bych z toho asi neměla. Ale troufám si říct, že jsem z těch, kdo své potomky vždy podpoří, nebo se o to aspoň pokusí. Nemusím se vším souhlasit, ale v 16 už to není malé dítě bez vlastního rozumu, i když má ještě do zralé dospělosti pochopitelně daleko. Moje dcera má o něco méně roků, ale říkáme si téměř vše. Ví, že za mnou či za manželem může s čímkoliv přijít. Syn je starší, a funguje to tam podobně. To jen k tomu, zda se víc svěřují holky než kluci, a v jakém věku míň a v jakém víc atd. Jak si to s dětmi od začátku nastavíte a vybudujete, tak to máte.
Pokud by se ukázalo, že jde o trvalý vztah, kdy to s mou dcerou myslí čtyřicátník vážně (tady bych se nicméně ještě přeptala, kolik mu vlastně je, někdy zdání hodně klame), určitě bych projevila zájem dotyčného osobně poznat. A s dcerou bych se pobavila o vhodné a bezpečné antikoncepci (což opět v našem případě je celkem rutinní věc, bavíme se o tom doma přirozeně průběžně, a ne až v okamžiku, kdy by došlo na „lámání chleba“).
Držím palce, ať si s dcerou upřímně promluvíte a ať se situace vyvíjí ke spokojenosti vás všech.
Příspěvek upraven 15.03.23 v 12:55
@lucad77 píše:
Ne, není. Když už tak hebefil.
Pro mě je 16 leta holka dítě. Jestli se tomu říká odborné jinak kvůli pár rokům navíc nemění nic na tom, že to je neobvyklá sexualita a tím se řadí mezi deviace. Je to špatně a ten chlápek má nějaký problém. Proto bych to zkusil řešit s ním ať už po dobrém nebo po zlém. Fakt bych nedokázal přijmout fakt, že se mi dítě z mého okolí poflakuje s deviantem… V tomto případě este dcera ![]()
@Lorre píše:
Dospělý chlap takovydleho věku určitě nemá zdravou (obvyklou) sexualitu když jde po 16 lete holce. Pro mě to je pedofil
Tak to, že připadá matce jako 40letý neznamená, že je. Může mu být 30, 35 a mladá hezká holka se klidně líbí i padesátiletému, že. Dcerce se naopak líbí, že narozdíl od spolužáka má auto, dává jí mobily, zřejmě to vyjde i na dovču apod. Spolužák by jí koupil leda kytku a bonboniéru. ![]()
@Ruxas píše:
Ona se ta filie na pubertální holčičky jmenuje jinak, teď nevim jak (edit. Jop, jak se nade mnou píše, tah hebefilie). Ale stejně je to starej pras…
Jinak tohle dělali některé holky už za mého dětství a dělají to pořád. Obvykle ani tak nejde o lásku, ale o to, že starý kořen má auto, zaplatí dobroty, blbiny, má dost peněz na kino. To pubertální kluci nemají. No a starej kořen si připadá jako bůh, že ho to dítě oceňuje, protože žena jeho věku by ho měla za loosera.
Asi bych zkusila slečně obnovit znalosti o ochraně, zaplatila jí prášky a doufala, že z toho vyroste
Přesně tak, brát se zcela jistě nebudou. První láska nevydrží ani dvěma lidem, co jsou věkově blíž, tak ať si dcerka klidně dopořídí garderobu, udělá zážitky a pak ji beztak omrzí, protože potká nějakého mladého úžasňáka. Nic, co by mě znepokojovalo. Navíc takový stařešina bude zkušenější v posteli, takže i bez antikoncepce si dá nejspíš pozor sám o sobě.
@Lorre píše:
Pro mě je 16 leta holka dítě. Jestli se tomu říká odborné jinak kvůli pár rokům navíc nemění nic na tom, že to je neobvyklá sexualita a tím se řadí mezi deviace. Je to špatně a ten chlápek má nějaký problém. Proto bych to zkusil řešit s ním ať už po dobrém nebo po zlém. Fakt bych nedokázal přijmout fakt, že se mi dítě z mého okolí poflakuje s deviantem… V tomto případě este dcera
Není deviant jako deviant. Holce je 16, žádný trestný čin nepáchá. Mně by se to jako matce taky nelíbilo. Ale je to třeba řešit v klidu, jinak se napáchá víc škody než užitku. Nebo co teda zakladatelce dáte za radu? Že ho má označit jako pedofila, kterým není?
@Lorre píše:
Snažil se jí vysvětlit že todle není nic pro ni. Sice pochybuji, že tě poslechne, ale za pokus to stojí. No a pak už zbývá jen dat do držky tomu pedofilovi ať se k ní nepriblizuje
Nejlepší způsob, jak si podělat vztah s dcerou.
Boha, mně je 40 a ještě „nedávno“ mi bylo těch 16 měla jsem kluka co mu bylo tuším tenkrát 38.
Tak zaprvé mě zaráží, jak to uteklo, že mí kamarádi vrstevníci už jsou v kategorii „starý prasata“ a zadruhé, lehce divný by to bylo jen pokud by v 16 ti vypadala třeba na 12.
Záleží, co je to za člověka. 40 letý může být fajn, 18 letý může být zmetek.
Spíš bych se zamýšlela, proč to neřešíte normálně narovinu, proč se bojí svěřit.
@lucad77 píše:
Není deviant jako deviant. Holce je 16, žádný trestný čin nepáchá. Mně by se to jako matce taky nelíbilo. Ale je to třeba řešit v klidu, jinak se napáchá víc škody než užitku. Nebo co teda zakladatelce dáte za radu? Že ho má označit jako pedofila, kterým není?
Tož ono toho moc nejde dělat. Pochybuji, že jakákoli pubertální holka kdy poslechla rodiče s kým se má stýkat a s kým ne. To je marny. Proto bych zkusil tak trochu zatlačit na toho devianta, třeba by ji dal pokoj, třeba ne. Samozřejmě není nejlepší řešení vyběhnout před ní na něj že ho zmlatis, ale spíš soukromne. Nechat to být je holt taky varianta, ale nečinně přihlížet nemám ve zvyku
@Lorre píše:
Fakt bych nedokázal přijmout fakt, že se mi dítě z mého okolí poflakuje s deviantem… V tomto případě este dcera
A co když to, co ty takhle „od stolu“ označuješ za poflakování s deviantem, ti dva dotyční vnímají jako velkou lásku? Partnerský vztah, který jim prostě věř-nevěř momentálně vyhovuje? Co když je s tím mužem slečna opravdu šťastná a jednou na něj bude vzpomínat jako na kvalitního partnera, který z ní „udělal ženu“, hýčkal ji, choval se k ní galantně, v něčem jí byl vzorem, oporou, vzhlížela k němu atd? Nemusí to tak vůbec být, ale připouštíš vůbec tuhle možnost? Vážně bys šel u své dcery takhle přes mrtvoly, místo aby ses své holčiny na rovinu zeptal, jaké city k dotyčnému chová a jak to mezi sebou mají? Nebo místo otevřeného rozhovoru s dotyčným? Může mít řadu důvodů, proč ho zaujala zrovna tato 16 letá slečna místo vrstevnice, a nemusí to být nutně zvrácené a úchylné.
@Jitřenka Nou já psal že bych konfrontoval onoho devianta…
. Přes promlouvání do duše dcery fakt nevidím cestu. Je to mladá pubertální holka zasazena pravděpodobně první láskou, tam toho moc nevymyslis.
@Lorre píše:
@Jitřenka Nou já psal že bych konfrontoval onoho devianta…. Přes promlouvání do duše dcery fakt nevidím cestu. Je to mladá pubertální holka zasazena pravděpodobně první láskou, tam toho moc nevymyslis.
Až na to, žes mi neodpověděl snad ani na jedinou položenou otázku ![]()
@Lorre píše:
@Jitřenka Nou já psal že bych konfrontoval onoho devianta…. Přes promlouvání do duše dcery fakt nevidím cestu. Je to mladá pubertální holka zasazena pravděpodobně první láskou, tam toho moc nevymyslis.
16 vypada na 18. Pan muze mit treba 30. To neni, zadny deviant.
Nadsena bych nebyla, ale porad lepsi, aby to byl pritel, nez aby to byl klient.
@Jitřenka píše:
Až na to, žes mi neodpověděl snad ani na jedinou položenou otázku
Naopak odpověď stačila na všecky tvé otázky na pár slov ![]()